Korićanske stijene: Ubistva na litici

Na suđenju petorici optuženih za zločin na Korićanskim stijenama, zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH KS2 je rekao da je vidio kako pripadnici interventnog voda, na litici pored puta, pucaju u ljude iz autobusa koji je vozio.

Svjedok je ispričao da je iz Prijedora vozio autobus pun civila prema Travniku, te da su na planini Vlašić pripadnici interventnog voda izdvojili “vojno sposobne muškarce” i uputili se prema selu Korićani. Jednim od dvaju izdvojenih autobusa upravljao je svjedok KS2.

“Na vrhu stijene je čekao policijski golf i zaustavilo nas je. (…) Kada sam izašao iz autobusa, već sam čuo pucnjavu koja je dolazila iz pravca drugog autobusa. (…) Počeli su izvoditi i ljude iz mog autobusa, po dva, i pucali su u njih. Tijela su padala u provaliju. Vidio sam da su tako izveli šestoricu ljudi, i više to nisam mogao gledati”, rekao je KS2.

Za ubistva oko 200 muškaraca na Korićanskim stijenama počinjena 21. augusta 1992. godine, Tužilaštvo BiH tereti Sašu Zečevića, Radoslava Kneževića, Petra Čivčića, Branka Topolu i Marinka Ljepoju. Oni su, kako smatra Tužilaštvo, sudjelovali u osiguravanju konvoja civila koji se kretao od Prijedora prema Travniku i selekciji oko 200 muškaraca, koji su potom strijeljani.

Zečević, Knežević, Čivčić i Ljepoja su, prema navodima optužnice, u to vrijeme bili pripadnici interventnog voda Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, a Topola stražar u logoru Trnopolje.

Prema iskazu svjedoka, on i vozač drugog autobusa su se udaljili od mjesta ubistava, te otišli iza krivine zajedno s Gordanom čurićem.

“Otišli smo jer mi je pozlilo. Nismo više vidjeli ništa, ali smo čuli pucnjavu. S nama je stajao čurić, kojeg sam poznavao, a onda je iz suprotnog pravca naišlo vojno vozilo, iz kojeg su izašla dva čovjeka u oficirskim uniformama. Oni su rekli da nije dobro što se to radi i vratili se nazad”, prisjetio se KS2.

Gordan čurić, bivši pripadnik interventnog voda, nakon sklapanja sporazuma s Tužilaštvom BiH osuđen je na osam godina zatvora za zločin na Korićanskim stijenama.

Svjedok je još ispričao kako su se nakon pucnjave, koja je trajala “oko 20 minuta”, udaljili do sela Korićani, gdje su na povratak ostatka konvoja s Vlašića čekali sat vremena. KS2 se sam u autobusu vratio u Prijedor.

Naredno ročište zakazano je za četvrtak, 2. septembar 2010. godine.

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Milord bis
  • sac & ressac
  • messager
  • golfe bleu
  • fel-fel en résidence
  • dose mortelle
  • tueur de vie
  • Nelly
  • Milord

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.