Korićanske stijene: Ubistva na litici

Na suđenju petorici optuženih za zločin na Korićanskim stijenama, zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH KS2 je rekao da je vidio kako pripadnici interventnog voda, na litici pored puta, pucaju u ljude iz autobusa koji je vozio.

Svjedok je ispričao da je iz Prijedora vozio autobus pun civila prema Travniku, te da su na planini Vlašić pripadnici interventnog voda izdvojili “vojno sposobne muškarce” i uputili se prema selu Korićani. Jednim od dvaju izdvojenih autobusa upravljao je svjedok KS2.

“Na vrhu stijene je čekao policijski golf i zaustavilo nas je. (…) Kada sam izašao iz autobusa, već sam čuo pucnjavu koja je dolazila iz pravca drugog autobusa. (…) Počeli su izvoditi i ljude iz mog autobusa, po dva, i pucali su u njih. Tijela su padala u provaliju. Vidio sam da su tako izveli šestoricu ljudi, i više to nisam mogao gledati”, rekao je KS2.

Za ubistva oko 200 muškaraca na Korićanskim stijenama počinjena 21. augusta 1992. godine, Tužilaštvo BiH tereti Sašu Zečevića, Radoslava Kneževića, Petra Čivčića, Branka Topolu i Marinka Ljepoju. Oni su, kako smatra Tužilaštvo, sudjelovali u osiguravanju konvoja civila koji se kretao od Prijedora prema Travniku i selekciji oko 200 muškaraca, koji su potom strijeljani.

Zečević, Knežević, Čivčić i Ljepoja su, prema navodima optužnice, u to vrijeme bili pripadnici interventnog voda Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, a Topola stražar u logoru Trnopolje.

Prema iskazu svjedoka, on i vozač drugog autobusa su se udaljili od mjesta ubistava, te otišli iza krivine zajedno s Gordanom čurićem.

“Otišli smo jer mi je pozlilo. Nismo više vidjeli ništa, ali smo čuli pucnjavu. S nama je stajao čurić, kojeg sam poznavao, a onda je iz suprotnog pravca naišlo vojno vozilo, iz kojeg su izašla dva čovjeka u oficirskim uniformama. Oni su rekli da nije dobro što se to radi i vratili se nazad”, prisjetio se KS2.

Gordan čurić, bivši pripadnik interventnog voda, nakon sklapanja sporazuma s Tužilaštvom BiH osuđen je na osam godina zatvora za zločin na Korićanskim stijenama.

Svjedok je još ispričao kako su se nakon pucnjave, koja je trajala “oko 20 minuta”, udaljili do sela Korićani, gdje su na povratak ostatka konvoja s Vlašića čekali sat vremena. KS2 se sam u autobusu vratio u Prijedor.

Naredno ročište zakazano je za četvrtak, 2. septembar 2010. godine.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.