Korićanske stijene: Uvođenje materijalnih dokaza

Na suđenju za zločin na Korićanskim stijenama, Tužilaštvo BiH je kao materijalne dokaze uvelo izvode iz matične knjige umrlih za žrtve iz augusta 1992. godine.

Državna tužiteljica Slavica Terzić je u spis unijela 35 smrtnih listova za osobe ubijene na Korićanskim stijenama na planini Vlašić, te je uložila i potvrdu Suda BiH da se originalni izvodi iz knjige umrlih nalaze u drugim predmetima ovog suda.

Tužilaštvo BiH tereti Sašu Zečevića, Radoslava Kneževića, Petra Čivčića, Branka Topolu i Marinka Ljepoju da su 21. augusta 1992. godine na Korićanskim stijenama sudjelovali u osiguravanju konvoja civila koji se kretao od Prijedora prema Travniku i selekciji oko 200 muškaraca, koji su potom strijeljani.

Zečević, Knežević, Čivčić i Ljepoja su u to vrijeme, kako stoji u optužnici, bili pripadnici Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, a Topola stražar u logoru Trnopolje.

Pred Sudom Bosne i Hercegovine se za učešće u istom zločinu sudi i Zoranu Babiću, Miloradu Radakoviću, Dušanu Jankoviću, Miloradu Škrbiću i Željku Stojniću, dok su do sada krivicu priznali Damir Ivanković, osuđen na 14 godina, Gordan čurić, koji je osuđen na osam, te Ljubiša Četić, osuđen na 13 godina zatvora.

Darko Mrđa je pred sudom u Haagu također priznao krivicu za učešće u ovom zločinu, te je osuđen na 17 godina zatvora.

Suđenje se nastavlja u četvrtak, 26. augusta 2010. godine, kada će Tužilaštvo saslušati zaštićenog svjedoka KS2.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.