Elvir Jakupović osuđen na pet godina zatvora za ratni zločin

Elvir Jakupović je osuđen za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika počinjen na području općine Travnik, izvijestio je BIRN Justice Report.

Sud BiH je ovog bivšeg pripadnika Prve čete Prvog bataljona 17. krajiške brigade Armije BiH proglasio krivim što je u junu 1993. godine u objektu zvanom Štala, u mjestu Slimena, u kojem su bili zatočeni muškarci hrvatske nacionalnosti, ubio jednog zarobljenog pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

 

“Sud je ocijenio da je predložena kazna u skladu sa odgovornošću optuženog i počinjenim radnjama. Prilikom odmjeravanja kazne Sud je cijenio činjenicu da je optuženi bio mlad, da je izrazio kajanje, te da je porodičan čovjek, otac dvoje djece. Pored činjenice da je nakon počinjenja ovog djela ušao u fazu života kojom se ne može pohvaliti, on još uvijek može postati dostojan roditelj ovo dvoje djece. To je zaključak Suda”, kazao je Senadin Bektašević, predsjedavajući Sudskog vijeća.

Jakupović se nalazi u Kazneno-popravnom zavodu Banja Luka na izdržavanju zatvorske kazne po presudi Osnovnog suda u Prijedoru.

Optuženi je sa Tužilaštvom BiH potpisao sporazum o priznanju krivice 8. jula 2010. godine, prihvativši da mu se izrekne kazna zatvora u rasponu od pet do šest godina, te se obavezao da će dati izjavu pokajanja žrtvama za zločin koji je počinio.

“Šta ću, kriv sam i nema šta. Bez obzira što sam ja bio mlad tada, meni je stvarno iskreno žao zbog onoga što sam počinio”, kazao je optuženi, koji je u vrijeme počinjenja zločina imao 17 godina.

Na ovom ročištu Tužilaštvo je uložilo 22 materijalna dokaza kojima potkrjepljuje navode optužnice, te istaklo kako smatra da ima dovoljno dokaza da je optuženi počinio ovaj zločin.

“Radilo se o maloljetnoj osobi koja se iskreno kaje. Optuženi je priznao i doprinio brzom i efikasnom rješenju predmeta i smatramo da predložena kazna u potpunosti odgovara ovim okolnostima”, kazala je tužiteljica Slavica Terzić, a s njom se složio i branilac optuženog Senad Kreho, te sam optuženi.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.