Elvir Jakupović osuđen na pet godina zatvora za ratni zločin

Elvir Jakupović je osuđen za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika počinjen na području općine Travnik, izvijestio je BIRN Justice Report.

Sud BiH je ovog bivšeg pripadnika Prve čete Prvog bataljona 17. krajiške brigade Armije BiH proglasio krivim što je u junu 1993. godine u objektu zvanom Štala, u mjestu Slimena, u kojem su bili zatočeni muškarci hrvatske nacionalnosti, ubio jednog zarobljenog pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

 

“Sud je ocijenio da je predložena kazna u skladu sa odgovornošću optuženog i počinjenim radnjama. Prilikom odmjeravanja kazne Sud je cijenio činjenicu da je optuženi bio mlad, da je izrazio kajanje, te da je porodičan čovjek, otac dvoje djece. Pored činjenice da je nakon počinjenja ovog djela ušao u fazu života kojom se ne može pohvaliti, on još uvijek može postati dostojan roditelj ovo dvoje djece. To je zaključak Suda”, kazao je Senadin Bektašević, predsjedavajući Sudskog vijeća.

Jakupović se nalazi u Kazneno-popravnom zavodu Banja Luka na izdržavanju zatvorske kazne po presudi Osnovnog suda u Prijedoru.

Optuženi je sa Tužilaštvom BiH potpisao sporazum o priznanju krivice 8. jula 2010. godine, prihvativši da mu se izrekne kazna zatvora u rasponu od pet do šest godina, te se obavezao da će dati izjavu pokajanja žrtvama za zločin koji je počinio.

“Šta ću, kriv sam i nema šta. Bez obzira što sam ja bio mlad tada, meni je stvarno iskreno žao zbog onoga što sam počinio”, kazao je optuženi, koji je u vrijeme počinjenja zločina imao 17 godina.

Na ovom ročištu Tužilaštvo je uložilo 22 materijalna dokaza kojima potkrjepljuje navode optužnice, te istaklo kako smatra da ima dovoljno dokaza da je optuženi počinio ovaj zločin.

“Radilo se o maloljetnoj osobi koja se iskreno kaje. Optuženi je priznao i doprinio brzom i efikasnom rješenju predmeta i smatramo da predložena kazna u potpunosti odgovara ovim okolnostima”, kazala je tužiteljica Slavica Terzić, a s njom se složio i branilac optuženog Senad Kreho, te sam optuženi.

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • le cep de vigne (Syrah)
  • grenades
  • pomegranate
  • Ridah
  • dedans
  • dedans +
  • dedans +++
  • dedans ++
  • dedans du dehors

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.