Bijele ruže za pomen žrtvama

 

Bacanjem bijelih ruža u provaliju na Korićanskim stijenama na Vlašiću juče je obilježena 18. godišnjica smrti više od 200 prijedorskih civila, koji su tragično stradali na tom mjestu 21. avgusta 1992. godine.

Tog dana su članovi Interventnog voda CJB Prijedor izdvojili iz konvoja i pogubili, koliko se pretpostavlja, između 200 i 250 civila.

Kao i prethodnih, i ove godine mjesto stradanja su posjetili brojni članovi porodica žrtava, koji su čitanjem imena stradalih i bacanjem ruža obilježili godišnjicu smrti njihovih najmilijih.

Organizatori ovogodišnjeg, devetog po redu, okupljanja su Udruženje Prijedorčanki “Izvor”, Udruženje logoraša ‘92, Udruženje logoraša Kozarac i Organizacija porodica poginulih i nestalih osoba “Vrbanja” Kotor Varoš, Travnik.

Prisutni su ovim putem još jednom izrazili nezadovoljstvo zbog sporog pronalaska svih nestalih žrtava i otezanja procesuiranja svih odgovornih za njihovu smrt.

“Nama je neobjašnjivo da su članovi Federalne komisije ovdje 2003. godine vršili ekshumaciju, a da je samo 200 metara od tog mjesta bilo još tijela koja su ležala neotkrivena punih šest godina. Takođe, imamo tvrdnju jednog od svjedoka na suđenju da je minirano i zatrpano područje sa tijelima, a mi i dalje čekamo da neko dođe i da provjeri tu tvrdnju”, rekao je Edin Ramuljić, član Udruženja Prijedorčanki “Izvor”, jednog od organizatora skupa.

Sabahudin Garibović, jedan od onih koji su uspjeli da prežive tog dana, prisjećao se tog događaja.

“Potrpali su nas u autobuse i krenuli smo ovamo na slobodnu teritoriju. Nekoliko kilometara prije ovog mjesta, konvoj se zaustavio, ušli su autobuse i rekli su da izađemo napolje, jer idemo na razmjenu. U jednom djeliću sekunde sam odlučio da neću izaći, jer nigdje nisam vidio da je spremna razmjena. Osim mene, u autobusu su ostala još četiri zdrava muškarca i jedan na nosilima koji je ranjen. Nakon toga, autobus je popunjen ženama i djecom i nastavili smo dalje, i tako izbjegli okrutnu sudbinu”, ispričao je Garibović.

Muharem Murselović, poslanik u Narodnoj skupštini RS, tvrdi da predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti u RS treba da učine sve da bude rasvijetljena istina o dešavanjima na Korićanskim stijenama, kao i na svim drugim mjestima gdje je počinjen zločin.

“Ovo je jedan klasičan zločin i od kada je učinjen, kao da svi žele da zaborave šta se dogodilo. Vlast ne čini ništa da otkrije počinioce i da rasvijetli šta se sve događalo ovdje. Ako predstavnici vlasti žele da skinu mrlju sa sebe, neka pokažu prstom ko je odgovoran za sve ovo, jer su uprotivnom i oni saučesnici ovoga zločina”, rekao je Murselović.

Porodice nastradalih su još jednom izrazile nezadovoljstvo što na mjestu stradanja još nije postavljeno spomen-obilježje, iako su više puta apelovale da ono bude postavljeno.

Zbog toga su i juče, kao i prethodnih godina, simbolično otkrili spomen-ploču na mjestu stradanja, a nakon toga je vratili ponovo u Prijedor.

“Prema posljednjim informacijama koje imamo, 181 lice za koje znamo je ubijeno na ovom mjestu i njihova smo imena danas pročitali, a sa pravom postoje indicije da se u provaliji nalazi još tijela koja do sada nisu pronađena”, rekao je Sudbin Musić, član Udruženja logoraša Prijedor.

Damir Bećirević, izaslanik člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, tokom ceremonije je položio vijenac u pomen stradalim, a isto su učinili i predstavnici Udruženja ratnih i vojnih invalida Prijedor.
Optuženi

Do sada je ukupno 14 prijedorskih policajaca optuženo za taj zločin, četvorica sa priznala krivicu i osuđena su, a protiv desetorice se još vodi postupak na Sudu BiH.

Presuda je već izrečena Damiru Ivankoviću, koji je osuđen na 14 godina zatvora. Ivanković je osuđen na osnovu sporazuma o priznanju krivice.

Za sudjelovanje u strijeljanju muškaraca na Korićanskim stijenama pred Sudom BiH krivicu su, osim Ivankovića, priznali i Gordan čurić, koji je osuđen na osam, Ljubiša Četić, osuđen na 13 godina, te Darko Mrđa, kojeg je Haški tribunal 2004. godine osudio na 17 godina zatvora.

Pred Sudom BiH u toku je suđenje još devetorici bivših prijedorskih policajaca, kao i nekadašnjem stražaru logora “Trnopolje”, a koji su optuženi za učešće u tom zločinu.

Dvanaest Prijedorčana je preživjelo strijeljanje i pad u provaliju, a tijela većine još nisu pronađena. Na ovom mjestu su, osim Prijedorčana, identifikovane i dvije žrtve iz Kotor Varoša.

12 osoba je preživjelo masakr na Vlašiću

14 prijedorskih policajaca optuženo za taj zločin

9 bivših policajaca iz Prijedora pred Sudom BiH
Osuđeni

Darko Mrđa 17 godina zatvora

Damir Ivanković 14 godina zatvora

Ljubiša Četić 13 godina zatvora

Gordan čurić 8 godina zatvora

 

(Nezavisne)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.