Bijele ruže za pomen žrtvama

 

Bacanjem bijelih ruža u provaliju na Korićanskim stijenama na Vlašiću juče je obilježena 18. godišnjica smrti više od 200 prijedorskih civila, koji su tragično stradali na tom mjestu 21. avgusta 1992. godine.

Tog dana su članovi Interventnog voda CJB Prijedor izdvojili iz konvoja i pogubili, koliko se pretpostavlja, između 200 i 250 civila.

Kao i prethodnih, i ove godine mjesto stradanja su posjetili brojni članovi porodica žrtava, koji su čitanjem imena stradalih i bacanjem ruža obilježili godišnjicu smrti njihovih najmilijih.

Organizatori ovogodišnjeg, devetog po redu, okupljanja su Udruženje Prijedorčanki “Izvor”, Udruženje logoraša ‘92, Udruženje logoraša Kozarac i Organizacija porodica poginulih i nestalih osoba “Vrbanja” Kotor Varoš, Travnik.

Prisutni su ovim putem još jednom izrazili nezadovoljstvo zbog sporog pronalaska svih nestalih žrtava i otezanja procesuiranja svih odgovornih za njihovu smrt.

“Nama je neobjašnjivo da su članovi Federalne komisije ovdje 2003. godine vršili ekshumaciju, a da je samo 200 metara od tog mjesta bilo još tijela koja su ležala neotkrivena punih šest godina. Takođe, imamo tvrdnju jednog od svjedoka na suđenju da je minirano i zatrpano područje sa tijelima, a mi i dalje čekamo da neko dođe i da provjeri tu tvrdnju”, rekao je Edin Ramuljić, član Udruženja Prijedorčanki “Izvor”, jednog od organizatora skupa.

Sabahudin Garibović, jedan od onih koji su uspjeli da prežive tog dana, prisjećao se tog događaja.

“Potrpali su nas u autobuse i krenuli smo ovamo na slobodnu teritoriju. Nekoliko kilometara prije ovog mjesta, konvoj se zaustavio, ušli su autobuse i rekli su da izađemo napolje, jer idemo na razmjenu. U jednom djeliću sekunde sam odlučio da neću izaći, jer nigdje nisam vidio da je spremna razmjena. Osim mene, u autobusu su ostala još četiri zdrava muškarca i jedan na nosilima koji je ranjen. Nakon toga, autobus je popunjen ženama i djecom i nastavili smo dalje, i tako izbjegli okrutnu sudbinu”, ispričao je Garibović.

Muharem Murselović, poslanik u Narodnoj skupštini RS, tvrdi da predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti u RS treba da učine sve da bude rasvijetljena istina o dešavanjima na Korićanskim stijenama, kao i na svim drugim mjestima gdje je počinjen zločin.

“Ovo je jedan klasičan zločin i od kada je učinjen, kao da svi žele da zaborave šta se dogodilo. Vlast ne čini ništa da otkrije počinioce i da rasvijetli šta se sve događalo ovdje. Ako predstavnici vlasti žele da skinu mrlju sa sebe, neka pokažu prstom ko je odgovoran za sve ovo, jer su uprotivnom i oni saučesnici ovoga zločina”, rekao je Murselović.

Porodice nastradalih su još jednom izrazile nezadovoljstvo što na mjestu stradanja još nije postavljeno spomen-obilježje, iako su više puta apelovale da ono bude postavljeno.

Zbog toga su i juče, kao i prethodnih godina, simbolično otkrili spomen-ploču na mjestu stradanja, a nakon toga je vratili ponovo u Prijedor.

“Prema posljednjim informacijama koje imamo, 181 lice za koje znamo je ubijeno na ovom mjestu i njihova smo imena danas pročitali, a sa pravom postoje indicije da se u provaliji nalazi još tijela koja do sada nisu pronađena”, rekao je Sudbin Musić, član Udruženja logoraša Prijedor.

Damir Bećirević, izaslanik člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, tokom ceremonije je položio vijenac u pomen stradalim, a isto su učinili i predstavnici Udruženja ratnih i vojnih invalida Prijedor.
Optuženi

Do sada je ukupno 14 prijedorskih policajaca optuženo za taj zločin, četvorica sa priznala krivicu i osuđena su, a protiv desetorice se još vodi postupak na Sudu BiH.

Presuda je već izrečena Damiru Ivankoviću, koji je osuđen na 14 godina zatvora. Ivanković je osuđen na osnovu sporazuma o priznanju krivice.

Za sudjelovanje u strijeljanju muškaraca na Korićanskim stijenama pred Sudom BiH krivicu su, osim Ivankovića, priznali i Gordan čurić, koji je osuđen na osam, Ljubiša Četić, osuđen na 13 godina, te Darko Mrđa, kojeg je Haški tribunal 2004. godine osudio na 17 godina zatvora.

Pred Sudom BiH u toku je suđenje još devetorici bivših prijedorskih policajaca, kao i nekadašnjem stražaru logora “Trnopolje”, a koji su optuženi za učešće u tom zločinu.

Dvanaest Prijedorčana je preživjelo strijeljanje i pad u provaliju, a tijela većine još nisu pronađena. Na ovom mjestu su, osim Prijedorčana, identifikovane i dvije žrtve iz Kotor Varoša.

12 osoba je preživjelo masakr na Vlašiću

14 prijedorskih policajaca optuženo za taj zločin

9 bivših policajaca iz Prijedora pred Sudom BiH
Osuđeni

Darko Mrđa 17 godina zatvora

Damir Ivanković 14 godina zatvora

Ljubiša Četić 13 godina zatvora

Gordan čurić 8 godina zatvora

 

(Nezavisne)

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • spada
  • Fatuma
  • Madoka
  • le Lac
  • Vigil with the doves
  • Human rights are not white
  • "I am tired and sick of war. Its glory is all moonshine. It is only those who have neither fired a shot nor heard the shrieks and groans of the wounded who cry aloud for blood, for vengeance, for desolation. War is hell." William T. Sherman
  • "I am tired and sick of war. Its glory is all moonshine. It is only those who have neither fired a shot nor heard the shrieks and groans of the wounded who cry aloud for blood, for vengeance, for desolation. War is hell". William T. Sherman
  • The sadness of Pèlerine

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.