Istinomjer

 

Od 367 obećanja pet vladajućih stranaka u BiH datih tokom kampanje za opće izbore 2006. godine, iako ih je 350 bilo moguće ispuniti u prvih nekoliko godina, ispunjeno je tek 18, stoji u analizi predizbornih obećanja koju je uradilo Udruženje građana “Zašto ne” tokom izrade “Istinomjera”, internet-platforme za nadgledanje odgovornosti političara u BiH.

Od danas, na internet stranici www.istinomjer.ba građani mogu naći analizu ispunjenosti predizbornih obećanja vladajućih stranaka u BiH, koja je rađena na principu definiranja obećanja iz predizbornih programa, te ocjenjivanja njihove ispunjenosti.

Osim analize predizbornih programa, “Istinomjer“ će se baviti i analizom izjava i djelovanja javnih zvaničnika u BiH, te će prema trima kriterijima: istinitost, dosljednost i ispunjenost obećanja, pratiti njihove izjave i efekte njihovog rada.

“Možemo jedino zaključiti da su partije na vlasti u potpunosti iznevjerile povjerenje birača, te da su stranke prilikom formiranja vlasti više gledale na zauzimanje pozicija nego na usaglašavanje ili realizaciju predizbornih programa, a najmanje na građane i njihov interes”, kazali su iz UG “Zašto ne”, dodajući kako je “bilo gdje na svijetu nezamislivo da vladajuće partije obećavaju autoputeve, posao, socijalnu sigurnost, kulturu, infrastrukturu, a onda se prema tome poslije izbora odnose kao da ne postoji”.

“Vrijeme je da se ovakva situacija promijeni, a to će na izborima najbolje znati uraditi građani čije su povjerenje vladajuće partije iznevjerile. Osim toga, od sada imamo i ‘Istinomjer’ koji će pratiti ispunjenje predizbornih programa i za vlast koja će doći iza oktobarskih izbora u toku njihovog mandata!“, poručuju iz UG “Zašto ne“.

“Istinomjer” je nastavak kampanje “Razglasaj 2010.”, a nakon uspješno pokrenutog informativnog portala koji sadrži sve informacije vezane za izbore, kampanje i (ne)rad političkih partija, te web-alatke “Glasometar“ preko koje prvi put u BiH, poput sličnih projekata širom svijeta, na jednostavan način kroz 30 pitanja u kratkoj i 48 pitanja u dužoj verziji možete doći do političke opcije koja vam je najbliža.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.