Tribunal: Nastavljeno suđenje Karadžiću

Suđenje bivšem predsjedniku Republike Srpske (RS) Radovanu Karadžiću nastavljeno je jutros u Haškom tribunalu, poslije tronedjeljne ljetne pauze, saslušanjem novog svjedoka optužbe, pukovnika britanske armije Ričarda Mola.

Sudsko vijeće će sutra ili u četvrtak donijeti odluku po zahtjevu odbrane da se glavni pretres obustavi  na tri nedjelje, radi upoznavanja sa sadržajem audio i video kaseta generala Ratka Mladića, zaplijenjenih u stanu njegove supruge u Beogradu, javlja dopisnik Srne iz Haga.

Predsjedavajući sudija O-Gon Kvon saopštio je da je vijeće odlučilo da sa saslušanjem svjedoka nastavi danas, jer zahtjev odbrane ne utiče na svjedoke koje je Tužilaštvo najavilo za ovu nedjelju.

Osim Ričarda Mola, nekadašnjeg vojnog posmatrača UN u Sarajevu, Tužilaštvo namjerava da ove nedjelje sasluša eksperta britanske vojske za minobacačke projektile Ričarda Higsa, ranije svjedoka na suđenju generalu Dragomiru Miloševiću, i istražitelja Tužilaštva Tomaša Blaščika.

Nastavak unakrsnog ispitivanja svjedoka Ekrema Suljevića, koji je u toku rata bio pripadnik Odjeljenja za konta-diverzionu zaštitu MUP-a BiH, očekuje se krajem meseca.

Karadžiću se u Tribunalu sudi za genocid, zločin protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u BiH od 1992. do 1995. godine.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.