”Kultura korupcije”: 3.000 maraka košta radno mjesto u BiH

Davanje mita u zamjenu za radno mjesto svakodnevna je pojava u BiH, piše portal "posao.ba". U istraživanju ovog portala učestvovala su 882 ispitanika iz BiH, a rezultati su pokazali da bi njih 46 odsto pristalo da plati mito u zamjenu za zaposlenje.

Prema pisanju "Oslobođenja", 37 odsto ispitanika izjavilo je da su im budući poslodavci ili nadređeni tražili mito za posao, a da je iznos, koji se daje u zamjenu za dobijanje posla, najčešće veći od 3.000 KM.

Korupcija prilikom zapošljavanja, tvrde stručnjaci, svojstvena je javnom, mnogo više nego privatnom sektoru. Portparol "Transparensi internešnala BiH" Ivana Korajlić kaže da veliki problem predstavlja zapošljavanje u visokoškolskim ustanovama asistenata i profesora.

Korajlićeva je istakla da je najčešći slučaj da se zapošljava kadar koji apsolutno ne zadovoljava uslove za date pozicije, na štetu ostalih, bolje kvalifikovanih kandidata.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić potvrdio je postojanje velikog broja predmeta krivičnih djela primanja ili davanja mita.

Grubešić je rekao da je u BiH potrebna aktivnost i društva na suzbijanju takozvane kulture korupcije, koja je svojstvena za područje Balkana, gdje veliki broj ljudi ne želi da poštuje procedure, već se samo raspituje, može li se nešto nekako završiti.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.