“Dani Kozarca”, nekada i sada?

 

Ovogodišnja, druga po redu, manifestacija “Dani Kozarca” napravila je dobar uspijeh u svim pogledima. Prvenstveno u prezentaciji Kozarca kroz medije, osmišljavanju sadržaja kroz koje se uz druženje zbližavamo, bolje organizujemo a ujedno činimo i konkretne akcije pomoći Kozarcu, pa do prezentacije same manifestacije sponzorima, koji su uvidjeli da jedan ovakav program jača turizam i doprinosi ekonomskom razvoju Kozarca, koji su se uključili i pomogli da se ovako jedan projekat organizuje i realizuje.

Kao predsjednik Odbora za organizovanje manifestacije, kojeg je oformio Savjet Mjesne zajednice, želio bih se ovom prilikom zahvaliti svima koji su uložili truda, vremena i novca i doprinijeli da se u Kozarcu ovoga ljeta desi događaj kakvog se ne bi postidjeli ni mnogo veči gradovi. Plašim se da bih pojedinačnim nabrajanjem nekoga izostavio stoga ponovno hvala svima a nadam se da će dogodine biti još veći broj kako organizatora i samih učesnika tako i sponzora. Pokušaću hronološki da prestavim ovogodišnje Dane Kozarca, koji su trajali od 22.07.-06.08. 2006.

Kozarac.ba sa svojim članovima najzaslužniji su za manifestaciju, preko ove stranice ideja se prestavila i uz pomoć članova i realizovala, medijski prostor koji obezbjeđujemo čine da su oni zbog kojih je ova manifestacija i zamišljena dobro informisani o planiranim događajima tako da je i pored jake estrade kao konkurenta, manifestacija bila dobro posječena s velikim brojem učesnika.

Same pripreme počele su mnogo ranije, nakon što je Savjet formirao odbor u koji su bili pozvani da se uključe sve organizacije i udruženja koja postoje na našem području, kao i Osnovna škola i pojedinci koji su željeli pomoći…

Zamišljeno je da se datumi podjele i da daljnje pripreme oko organizacije preuzmu predstavnici udruženja ili organizacija, zavisno o kojem je događaju bila riječ. Dalje bi samo koordinirali i potpomagali se i zajednički medijski predstavljali.

Kulturnjaci su ove godine zakazali, što, zbog nemarnosti, što zbog nedostatka sredstava, što je bitan element za organizaciju ovakvih događaja.
S obzirom na uslove, sredstva i broj onih koji su se uključili u pripreme ove manifestacije, s pravom sam na samom početku teksta rekao da su “Dani Kozarca” ove godine napravili dobar rezultat. Mjesta za kritiku ima, samo za one koji žele unaprijediti ove događaje, a ne treba zaboraviti da su ovo i prvi koraci i da počinjemo od ničega.

Posao oko priprema se najmanje vidi, a ljudi koji ga rade u stvari iznesu največi teret, najgore su na kraju riječi hasuma i zavidnika, ali s tim smo već naučili da se nosimo, rezultati koji sami za sebe govore o uspijehu veči su i to daje moral za dalje i želju za boljim. Što bi Arči rekao:”Ne hvali se sam, pusti druge da te hvale”.

Ne bih se hvalio a ni kukao, prljav veš ostavićemo za duge zimske noći kada ćemo imati vremena sjesti i vidjeti kako iduće godine realizovati ovu manifestaciju, koja sad ima dobru osnovu da preraste u instituciju zaduženu za pripreme ovog događaja koji svojim sadržajima upotpunjuje dešavanja u toku godišnjih odmora kada se broj stanovnika utrostruči…

O HIVOS-KORA, Kozaračkoj omladinskoj radnoj akciji, koja je bila predpočetak zvaničnog proglašenja početka manifestacije, već smo govorili, ova akcija i jeste rezultat naših članova koji su ispred Optimista dobili donaciju 7000 eura, na osnovu prošlogodišnje Bihcomove omladinske radne akcije, s kojima je ova akcija pripremljena i realizovana.

Naručeno je i u toku akcije postavljeno 12 kontejnera, tri seta od po tri kontejnera u boji za reciklažu i po jedan obični, s ciljem povečanja svijesti o zaštiti životne sredine i edukacije stanovništva za sortiranje otpada, 5 parkovskih klupa i deset stajačih kanti za smeče s pepeljarama.
Odziv na akciju ja zadovoljavajući gledano da je bilo oko stotinu učesnika, što je bilo dovoljno za realizaciju planiranog, mada ne trebamo biti zadovoljni s obzirom koliko se raje okupi na nekim drugim događajima.

Svaki učesnik je dobio zahvalnicu, majicu i lanch packet (ćevapi i sl.) a Kozarac je za dan bio čistiji i bogatiji za nove kontejnere, klupe, kante…

Ne znam da li ćemo iduće godine iznači sredstva i ponovo obogatiti naše mjesto sitnicama koje zajedno čine život u Kozarc ljepšim i ugodnijim.

Ono što je najbitnije, ovakvim akcijama zajednički ugrađujemo dio sebe u Kozarac, pravimo spomen na vrijeme u kojem živimo i pripremamo bolji Kozarac za generacije koje dolaze za nama…

Na ovakvim događajima najmanje se radi a više druži i zabavlja, to bi najbolje posvjedočili učesnici ove akcije, koji su večina ujedno i članovi kozarac.ba.

Ja se iskreno nadam da ćemo nastaviti ovu tradiciju druženja uz koristan rad za zajednicu, da ćemo ponovo organizovati ovakvu akciju bez obzira da li ćemo imati sredstava da nabavimo stvari poput klupa i slično, koje smo več navikli poklanjati čaršiji, jer dovoljno je da poklonimo Kozarcu jedan naš dan, ako ništa da ga očistimo taj jedan dan, a da nastavimo i omasovljavamo ovakve stvari koje su sigurno pozitivne i koje u budućnosti mogu davati i još veće rezultate.

Manifestacija je zvanično počela intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, s skromnim programom. Kako je dva dana prije bila kolektivna dženaza na kojoj smo se oprostili s preko tri stotine naših sugrađana, nedužno pobijenih na početku agresije, skromna priredba, malo govora i himna najbolje su odgovarali zbog sviježih sjećanja na tragediju koja nam se desila i nesretno ljeto 92.

Mi smo narod koji je naučio da se smije i kad je najgore, da prihvata iskušenja na koja nailazi i ujedno uživa na blagodatima koja ima, čudan narod ko što je rekao Ed dok smo obilazili logor Omarska i suočavali se s duhovima preko 3000 ubijenih zatočenika ovoga zloglasnog mjesta, Bosanskog Aušvica…

Slike same govore da smo se uprkos svemu što nam se desilo vratili na svoje, još svjesniji sebe, svoga naroda, svoje vjere, ponosni što smo na strani pravde, spremni na suživot uz priznanje krivice.

Nova mladost, koja je obogatila priredbu, folklorna sekcija Osnovne škole, dokaz su da Kozarac živi i da ima budučnost. Sama manifestacija argument su više tome i Kozarac nakon eksplozije pojedinačnog povratka dolazi u fazu društvenog uređenja i organizovanosti s čime bi se povečao prosperitet i razvoj ovoga mjesta. Imamo sve, mjesto koje volimo svi do jednoga, jaku dijasporu, kako financijski tako i sa znanjem i iskustvom, imamo lobi, generale, diplomate, kongresmene, ugledne i uspješne pojedince, imamo i ovu tehniku, Božiji dar, s kojom smo svi na okupu bez obzira na kojem dijelu planete se nalazili, možemo biti transparentni i u svakodnevnom kontaktu s “maticom”. Malo nam treba, čini mi se da se ove godine više govorilo na ovu temu i to je dobro, za svaki put potrebno je napraviti prvi korak i mislim da smo mi to učinili, treba sada nastaviti i gledati kako što sigurnije koračati u bolju budućnost…

Nakon početka, slijedečeg dana 23. jula u sklopu manifestacije održana je Međunarodna izložba svih vrsta pasa.

Ovu izložbu organizovali su članovi Lovačkog društva Srndać u suradnji s Kinološkim savezom. Kako je lov popularan u Kozarcu, još od prije a pogotovo danas, na izložbi su najviše prestavljeni lovački psi, ali bilo je i drugi pasmina od kojih su mnogi bili pravi šampioni.

Bila je ovo prilika da se psi evidentiraju i ocijene a najbolji su dobili pehare kao priznanje…

Najviše nagrada odnijela je keruša posavskog goniča, našeg Vaska, a više slika nači ćete u fotoalbumu.

Drago mi je što su se i lovci uključili u manifestaciju, ovom prilikom se i njima posebno zahvaljujem na odlično organizovanom događaju s kojim je manifestacija bila bogatija sadržajem a koji također može postati tradicionalan…

U sklopu manifestacije Dani Kozarca, u središnjem dijelu čaršije, Krkićima, postavljen je 23.07.06. temeljac spomen-obilježja u znak sjećanja na 1800 Kozarčana ubijenih u posljednjem ratu. Polaganjeu temeljcu predhodilo je intoniranje himne BiH, a u ime majkih ubijenih okupljenima se obratila Seada Hodžić.

“Okupljeni smo ovdje žalosnim, ali dostojanstvenim povodom, radi postavljanja temeljca za buduće obilježje, u znak sjećanja na 1800 nevino ubijenih Kozarčana. Ovdje smo zbog duga prema njima, ali i obaveze prema njihovom potomstvu koje treba biti garant da se genocid Kozarca nikada i nikome ne ponovi”, kazala je, između ostalog, majka Seada, čiji je sin jedinac Mustafa brutalno likvidiran u koncetracionom logoru Omarska.

Otkrivanje temeljca obavile su majke ubijenih Kozarčana: Seada, sedija, Asima, Ajka, Sevlija i Mersa.

Buduće obilježje nalaziće se na raskrsnici u Krkićima, a na spomen-pločama naći će se uklesana imena svih 1800 civilnih žrtava Kozarca koji su ubijeni tokom 1992. godine u Kozarcu ili nekom drugom od logora na području opštine Prijedor-Omarskoj, Keratermu ili Trnopolju.

U sklopu manifestacije održana je i javna tribina na kojoj je domačin bio naš Teufik Kulašić -Arči, odbornik u SO Prijedor, a također i član ove stranice, koji je dosta upoznat s temama koje se vrte na ovome virtualu i problemima koji se iznose a koji je upoznat i sa situacijom u opštini. Ovo je ujedno i pokušaj da se domači predstavnici susretnu s dijasporom i iznesu probleme koji pritišću Kozarac kao i buduće planove.

Iako je bio slab odziv možemo biti zadovoljni činjenicom da smo prvi put sjeli jedni pored drugih i otvoreno govorili i iznosili svoja mišljenja. Istina bilo bi bolje da je na tribini ponuđena konkretna tema s konkretnim zadacima i ciljevima, ali baš s toga što se ovakav događaj prvi put organizovao i što je bio neizvjestan broj učesnika kao i njihov profil nije bilo konkretne teme i razgovor je tekao spontano u ugodnoj atmosferi. Ipak na kraju se iskristalisala jedna tema a ona je čini mi se osnov riješavanja problema s kojima se suočavamo, to je opština Kozarac, koja bi zbog trenutnog mačehinskog odnosa Prijedora prema Kozarcu bila riješenje s kojim bi Kozarčani sudbinu Kozarca uzeli u svoje ruke…

Na kraju tribine sačinjena je lista s učesnicima i njihovim e-mail adresama, kako bi bili u boljem kontaktu i kako bi mogli konkretno odrađivati stvari i ići ka tom zajedničkom cilju, ka opštini Kozarac…
Lista će se vremenom dopunjavati i iskreno se nadam da ćemo ubrzo proširiti front u našoj borbi za samostalnost i da ćemo uspijeti u tim naporima i doči do konačnog cilja s kojim bi napravili bolje preduslove za razvoj našeg mjesta…

Još jedan događaj za koji su zaslužni članovi kozarac.ba, odnosno naš Ferid -Leka koji je inicirao ovaj događaj i ujedno iznijeo največi teret oko priprema ovoga fudbalskog spektakla u kojem su snage odmjerili veterani Bratstva pojačani našim mladim fudbalerima iz dijaspore i trenutno aktuelnog sastava FK Bratstva. Utakmica je organizovana s ciljem druženja, odavanja priznanja veteranima i pomoći Bratstvu.

Prikupljeno je ovom prilikom 27 pari kopački, 26 pari kostobrana, 2 para rukavica, tri kompleta opreme, desetak lopti i na kraju iskupljeno je 1470 KM. Sav novac će se iskoristiti za završetak prostorija FK Bratstva jer ako hoćemo ići u viši rang moraju biti bolji uslovi u klubu. Leka nas je već bolje informisao o ovome događaju a nije na odmet ponovo se zahvaliti svima koji su pomogli organizovanje ovoga susreta i prikupljanju pomoći Bratstvu…

27. jula desio se događaj koji je premašio očekivanja samih organizatora, dosta raje prisustvovalo je Humanitarnom koncertu kojeg je organizovao naš Emir Blažević koji je ujedno pravio promociju svog novoga CD-a “Osveta”, kojeg je besplatno dijelio svima koji su donirali priloge za rad Humanitarne organizacije “Jetimi” kojoj je bio posvečen ovaj koncert i koja se te noći prestavila široj javnosti. Iako ova organizacija ima svoju web stranicu na kojoj su prestavljene akcije koje je vodila ova organizacija na čelu s našim Mahmutom Jakupovićem-Mašom, bila je ovo idealna prilika da se ponovo skrene pažnja o potrebi za ovakvim organizacijama, jer nažalost velik broj jetima je ostao nakon ovog nesretnog rata a velik je broj i drugih ugroženih kategorija stanovništva.

Na koncertu se prikupilo 2160 KM koje su prebačene na račun Jetima u NBBanci u Kozarcu i koja će se usmjeriti ka najugroženijim a ono što mi se čini još večim uspjehom jeste da se tu noć upisalo dvadesetak osoba koje su pristale mjesečno izdvajati 10 eura pomoći za HO Jetime.

Uspjeh je u samoj činjenici da je ovo prvi humanitarni koncert koji se održao u Kozarcu. Mnogo zvijezda estrade protutnji ljeti kroz Kozarac ali se nikada nije održao sličan koncert, s obzirom da je prošle godine koncert propao uspijeh je još veči pogotovo što su na njemu učestvovali mnogi Kozarčani i koji su izrazili želju da se sličan koncert ponovi i slijedeće godine i kao i drugi događaji postane tradicionalan…

Odmah sutradan, 28. jula desio se još jedan događaj koji će mnogima ostati kao lijepa uspomena i nezaboravna noć. U caffe Nirvani održana je “Groznica subotnje večeri” koju je pripremio naš Iznogud Hase Hadžić, autor istoimenog teksta otrgnutog od zaborava, koji je objavljen na kozarac.ba i koji nas je sviju vratio u 70-80 i vrijeme Vatrogasnog doma u kojem se subotom odžavale disco večeri.

Bio je ovo ujedno i susret članova kozarac.ba koji su također dobro upoznati i uključeni u ponovno oživljavanje Vatrogasnog društva Kozarac koje ima stogodišnju tradiciju, čiji je sadašnji Predsjednik upravnog odbora tu noć iznijeo rezultate i daljnje planove do konačnog cilja ponovnog oživljavanja društva i izgradnje adekvatnih prostorija.

Hase je pripremio muziku iz sedamdesetih a u pauzama bila je svirka uživo. Bend Auto-stop iz Kaknja predstavio se Kozarčanima, koji su se uvjerili u virtuoznost ovih muzičara koji nisu slučajno pratnja Halida Bešlića.

Ulaz je bio 5 KM i bio je na dobrovoljnoj osnovi, više nostalgičan jer su se dijelile karte s pečatom Vatrogasnog društva, baš ko bir vaktile… Prodano je stotinjak karata a sredstva su prebačena na žiro račun društva. Financijski se i nije postigao neki uspijeh ali to nam nije ni bio cilj, mislim da nema novca s kojim bi se platila jedna onako provedena noć…

Svi su bili u dobrom raspoloženju i dobrom ritmu a gulaš za koji je bio zadužen Bajro bio je prvoklasan…

Dogodine bi mogli organizovati dva događaja, posebno “Groznicu” koja bi ponovo bila prilika da rezimiramo dokle se došlo s vatrogasnim društvom, a posebno susret članova kozarac.ba za koji bi se mogli bolje pripremiti i gdje bi imali priliku razgovarati o stranici i svemu vezano za nju…

Moto klub Kula Kozarac, organizovao je 29. jula, u sklopu manifestacije “Dani Kozarca”, motorijadu na koju su došli motoristi iz svih krajeva Bosne i Hercegovine i mnogih moto klubova.

Inače subota 29. jula bila je prepuna događanja, pored svadbi, motorijade i košarkaškog turnira održao se i Bratstvov tradicionalni turnir u malom nogometu koji se odigrao na stadionu Bratstva , tako da je bilo teško biti prisutan na svim događajima i slikom zabilježiti sva ta dešavanja.

Nadam se da ćemo od naših članova dobiti više fotografija s ovogodišnje motorijade u Kozarcu…

Turniri u basketu i malom nogometu bili su moji datumi koje sam trebao pripremiti. Turnir u basketu “Amir Ključanin” već je postao tradicionalan i imam osjećaj da nas je već i prerastao, ekipe koje dolaze sa strane da učestvuju na turniru dokaz su da je turnir postao prestižan, iako nam je prvenstven cilj da se na turniru družimo kao što smo to imali običaj prije rata, sigurno da nas inponuje veliki interes za ovaj turnir.

Ove godine organizovali smo po prvi put i malonogometni noćni turnir na betonu a nagradni fond obezbjedili su Nova Banjalučka banka filijala Kozarac i Western union. Ovu donaciju obezbjedila nam je Zinajda Čustić i ovim putem joj se iskreno zahvaljujem kao i svima ostalima koji su pomogli da se turniri održe.

Na oba turnira učestvovalo je 24 ekipe, više nego što se očekivalo, pogotovo što se tiće malonogometnog turnira koji se zbog velikog broja prijavljenih ekipa morao odigravati tri dana, dan više od planiranog.

Košarkaški turnir osvojila je ekipa “Stara bašta” koja je bila sastavljena od igrača iz Ilijaša. Momci su bili izvrsni i zasluženo su osvojili prvo mjesto, pobjedivši ekipu Generacija 68 koja je standardan finalista na ovome turniru.
Treče mjesto osvojila je ekipa Indexa koji su bili bolji od Porezne uprave, ekipe koja je dobila pehar za fer-play igru.

Kao što sam rekao, na turniru u fudbalu učestvovalo je 24 ekipe, bilo je tu učesnika raznih uzrasta, od djece preko trbonja do aktivnih fudbalera. Turnir je osvojila ekipa Neira koja je u finalu pobjedila ekipu Smile boys koja je pored srebrnih medalja osvojila i pehar za fer play igru, treče mjesto pripalo je ekipi MM90 koja je bila bolja od NK Zenica.

Za najboljeg igrača proglašena je Medina Mehmedagić inaće jedina djevojka koja je učestvovala na turniru, zaslužila je ovo priznanje barem zbog hrabrosti da igra na ovogodišnjem Street socceru 2006.

Nadamo se da će ovi sportski događaji i dalje biti popularni i da ćemo ih svake godine sve bolje organizovati.

Posjeta logoru Omarska, koja se redovno organizuje 6. augusta kada se obilježava godišnjica od početka zatvaranja logora smrti Omarska, bila je posljednji događaj koji se desio u sklopu manifestacije Na taj dan je svijet zahvaljujući novinarima ITN-a i Guardiana po prvi put imao priliku vidjeti izmučena tijela logoraša Omarske i te će slike biti najzaslužnije za osnivanju Tribunala u Hagu.

I o ovome događaju već smo opširnije pisali tako da ovaj put ne bih više o tome. Ako se vratimo na početak ovoga teksta i pogledamo kompletan ovaj izvještaj koji je opet rađen u najkračim crtama najbolje će se vidjeti rezultat i uspijeh ovogodišnje manifestacije. Prepustio bih vama koji ste pratili i učestvovali u ovoj manifestaciji da date svoj komentar o utiscima i doživljajima koje ste stekli tokom “Dana Kozarca”. Vjerujem da će biti dosta prijedloga kako poboljšati samu organizaciju manifestacije a samim tim i samu manifestaciju, nadam se da će se više ljudi uključiti u ovaj projekat kao i da će sponzori imati više sluha za ovakve događaje.

Za kraj, kako to drugi vide… Dijelovi teksta objavljenog u Slobodnoj Bosni


Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.