Josipović i Dodik se poklonili ubijenim Bošnjacima

 

 

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović, predsjednik i premijer RS-a Rajko Kuzmanović i Milorad Dodik i  danas su u Kozarcu  položili vijence na spomen-obilježje u izgradnji posvećenom bošnjačkim žrtvama proteklog rata.

Sjenima oko 1.800 stradalih Bošnjaka iz Kozarca i okolnih naselja poklonili su se i lider Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić i visoki predstavnik za BiH Valentin Incko.

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović rekao je da je ovo treće mjesto na kojem su se danas poklonili nevinim žrtvama i da su zajedno sa svih mjesta poslali istu poruku – sve žrtve su žrtve, svaki zločin je zločin.

“Ovo je poruka mira i želje da više nikada na ovim područjima ne bude rata i stradanja”, rekao je Josipović.

 

 

 

 

 

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da svi koji su počinili zločine, bez obzira na kojoj strani bili, dok su god biološki živi treba da budu proganjani i traženi od pravosudnih institucija.

“Mi ćemo takvu politiku uvijek podržavati i ne može se desiti da bilo koji zločinac ostane nekažnjen”, rekao je Dodik.

On je dodao da političari moraju i na ovaj način da relaksiraju atmosferu i da ljudima daju dodatnu sigurnost za život i budućnost koja, neminovno, treba da bude stabilna i mirna.

Premijer Dodik je rekao da je danas učinjen neuobičajen korak na ovim prostorima i da su posjetili tri mjesta stradanja i poklonili se žrtvama.

Na pitanje novinara da li će doći na otkrivanje spomen-obilježja u Kozarcu, koje je planirano krajem jula, Dodik je rekao da je to Republika Srpska i da će biti tu kad god ga pozovu.

Predsjednik RS Rajko Kuzmanović izjavio je da odavanjem pošte nevino stradalim žrtvama poručili svima da se može graditi bolja budućnost.

“Moramo poslati svijetu poruku da je ovdje nadvladala snaga mira, na štetu nekulture rata”, rekao je Kuzmanović.

Lider SDA Sulejman Tihić rekao je da se posjetom mjestima stradanja sva tri konstitutivna naroda u BiH obavezuju da će učiniti sve da se zlo ne ponovi, te da će voditi ozbiljnu i odgovornu politiku u tom pravcu.

“Predsjednik Josipović nas je potakao da to uradimo sada. Mogli smo i trebalo je da to učinimo ranije”, dodao je Tihić.

Visoki predstavnik Valentin Incko ocjenio je da je Kozarac, možda i najveće mjesto stradanja, ali i povratka, te da postoji saglasnost svih strana za podizanje ovog spomenika.

“Najplemenitiji zadatak svakog čovjeka je graditi mostove i ovim današnjim posjetama gradimo mostove između tri naroda u BiH, ali i novo susjedstvo”, istakao je Incko.

On je naglasio da predsjednici Hrvatske Josipović i Srbije Boris Tadić, uz pomoć bh političara grade novo susjedstvo, grade 21. vijek, te da mu je drago što je ovde prisutan.

Za ovo spomen-obilježje, koje se gradi u centru Kozarca, kamen temeljac položen je početkom decembra prošle godine i njegovo otkrivanje je predviđeno 31. jula.

Ono će podsjećati na oko 1.800 mještana, uglavnom bošnjačke nacionalnosti, iz ovog dijela Prijedora stradalih od 1992. do 1995. godine.

Izgradnja će koštati 430.000 KM, a opština Prijedor je njegovu izgradnju predvidjela u Regulacionom planu ovog naselja tako da ima sve potrebne dozvole za gradnju.

(SRNA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.