Predsjednik Republike Hrvatske dolazi u Kozarac

 

Predsjednik Republike Hrvatske će u nedjelju posjetiti Bosnu i Hercegovinu. Radi se, dakle, o njegovoj drugoj posjeti Bosne i Hercegovine (u prvih sto dana mandata), koji je, u ovom slučaju, ograničen na RS.

Josipović će u nedjelju u RS-u okupiti predstavnike brojnih hrvatskih grupacija u Bosni i Hercegovini i tako se susresti sa banjalučkim biskupom Franjom Komaricom, jednim od autentičnih hrvatskih nacionalnih heroja u BiH.

Predsjednik Josipović vidjet će se, takođe, sa srpskim političkim vodećim ljudima, dakle sa premijerom RS-a Miloradom Dodikom i sa srpskim članom Predsjedništva BiH Nebojša Radmanovićem, koji za Josipovića priređuje svečani ručak u Banjoj Luci. Na ručku bi trebao biti prisutan i crnogorski predsjednik Filip Vujanović.

Poslije ručka Josipović bi se trebao vidjeti sa biskupom Komaricom, a zatim će otputovati u Briševo, kako bi se odala počast hrvatskim žrtvama: u selu Briševu su, naime, vojnici Republike Srpske pobili više od šezdeset hrvatskih civila.

Posebno je važno istaknuti da će se hrvatsko izaslanstvo pokloniti i žrtvama u Kozarcu, jednom od bosanskih mjesta koja simbolizuju bošnjačku i bosanskohercegovačku ratnu tragediju. Ondje su 1992. godine Karadžićevi Srbi pobili ili internirali hiljade i hiljade Bošnjaka.

Josipović će, takođe, posjetiti Sijekovac, gdje su pripadnici HOS-a likvidirali dvadesetak srpskih civila.

Predsjednik Republike ondje će izraziti žaljenje zbog tih žrtava. Slučaj ubistva u Sijekovcu nalazi se pred Sudom za ratne zločine BiH.

Josipović u BiH putuje sa brojnom delegacijom: u njegovoj će pratnji biti potpredsjednica Vlade čurđa Adlešič, predsjednica Nacionalnog odbora za pregovore sa EU Vesna Pusić, kao i dr. Milorad Pupovac. Kao gosti hrvatske delegacije sa Josipovićem će kroz RS proputovati predsjednik SDA Sulejman Tihić i Valentin Inzzko, Visoki predstavnik EU za Bosnu i Hercegovinu.

“Glavni smisao mog drugog puta u Bosnu jest otvaranje jednog šireg procesa, koji obuhvaća niz segmenata. Jedan do tih segmenata svakako je pomoć hrvatskom korpusu u BiH. Nadalje, Republika Hrvatska želi dobre odnose sa stabilnom BiH. Osim toga, mislim da su privredni odnosi između Hrvatske i BiH vrlo značajni. Mi smo itekako zainteresovani za bosanskohercegovačko tržište”, rekao je Josipović.

Posebno je istakao da je potrebno ojačati političku poziciju bosanskohercegovačkih Hrvata uoči ustavnih promjena u BiH, dodajući da je svima jasno da su Hrvati u “zakinutom položaju u odnosu na druga dva naroda”. Na pitanje o Dodikovom sve češćem zazivanju referenduma za odcjepljenje RS-a, Josipović je odgovorio: “Mislim da to nije realno. Oni znaju da ne mogu niti raspisati referendum, a još bolje znaju da ne mogu odcijepiti RS. Ovdje više ne može doći do novog rata.”

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.