Suze, tuga i bol za najmilijima kao prvog dana

 

Porodice i prijatelji ubijenih Tuzlaka na Kapiji 25. maja 1995. obišli su mjesta na kojima su prije 15 godina ukopani njihovi najmiliji, s istim bolom sjećajući se mladosti prekinute eksplozijom granate.

Tog kobnog utorka s položaja Vojske RS s Ozrena na centar Tuzle ispaljena je granata koja je usmrtila 71 mladu osobu, a ranila preko 240.

Najmlađa žrtva Sandro Kalesić imao je dvije i po godine. Samo nekoliko ubijenih bilo je starije od 30 godina.

Cvijeće je položeno na Slanoj Banji, te odata počast žrtvama monstruoznog zločina nad omladinom Tuzle.

U 20:55 minuta oglasit će se sirene za uzbunjivanje kao podsjećanje na momenat pada granate. Komemoracija je posvećena i svim ostalim civilnim žrtvama rata u Tuzli nastradalim u periodu od 1992. do 1995. godine.

Današnjoj komemoraciji prisustvovao je i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, te predstavnici Općine Tuzla, drugih općina, kantona, Federacije i države.

 

Za zločin na Kapiji pred Sudom BiH nepravosnažno je osuđen Novak čukić, bivši komandant Taktičke grupe Ozren Vojske Republike Srpske (VRS). čukić je u junu 2009. osuđen na 25 godina dugotrajnog zatvora jer je 25. maja 1995. naredio granatiranje Tuzle iz topova 130 mm.

U aprilu ove godine pred Apelacionim vijećem Suda BiH, Državno tužilaštvo i Odbrana su iznijeli žalbe na prvostepenu presudu.

Tokom suđenja čukiću, Tužilaštvo BiH je saslušalo više od 20 svjedoka koji su 25. maja 1995. godine bili na tuzlanskoj Kapiji kada je pala granata, i tada izgubili svoje prijatelje i članove porodice, dok su neki i sami bili ranjeni.

Među njima bio je i Dino Kalesić, otac Sandra Kalesića, najmlađe žrtve, koji je za BIRN – Justice Report ispričao kako mu je sin umro na rukama na putu do bolnice.

“Taj dan je sve bilo puno mladih ljudi, svaka ulica, svaki lokal… Pala je granata i posjekla sve što je bilo veselo, razdragano, mlado i lijepo. Sve je u trenutku zamrlo. Ili je ubijeno ili ranjeno. Nestalo je muzike i svjetla, ostao je samo mrak i jezivo zujanje u ušima”, ispričao je u svom svjedočenju Kalesić.

(Sarajevo-x)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.