Silajdžić, Josipović, Tadić i Vujanović potpisali zajedničku izjavu

 

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Haris Silajdžić i predsjednici Hrvatske, Crne Gore i Srbije Ivo Josipović, Filip Vujanović i Boris Tadić potpisali su danas u Sarajevu zajedničku izjavu nakon oficijelnog dijela sastanka  Igmanske inicijative, mreže nevladinih organizacija iz njihovih država koja obilježava desetogodišnjicu postojanja.

Objavljujemo integralni tekst Izjave:

“Uvjereni da je evropska perspektiva, zacrtana na Zagrebačkom samitu 2000. godine, potom potvrđena na Samitu Evropske unije u Solunu 2003. godine i reafirmirana u zaključcima Evropskog vijeća 2006., pokretač i garant mira i stabilnosti u regiji jugositočne Evrope, kao i da je podstakla bilateralnu saradnju u funkciji unapređenja međusobnih odnosa na dobrobit svih naših građana;

naglašavajući nužnost da se i nadalje svi sporovi i nesuglasice među državama u regiji rješavaju putem dijaloga kako bi se nadišle naše historijske razlike te kako bi se svi okrenuli budućnosti i napretku u svojim državama i regiji;

potvrđujući da je punopravno članstvo u Evropskoj uniji strateški cilj svih država okupljeniih u Igmanskoj inicijativi i očekujući od svojih partnera u EU da prepoznaju važnost ubrzanja tog procesa;

posebno vrednujući ulogu civilnog društva u procesu redefinisanja vrijednosti u našim društvima i upravljanju naših kreativnih potencijala ka ostvarivanju tog strateškog cilja:

Okupljeni u Igmanskoj inicijativi, imajući u vidu gore navedene principe, ocjenjujemo da su u proteklom desetogodišnjem razdoblju naše države učinile značajan napor na unapređenju međusobnih odnosa.

Naglašavamo da je uloga civilnog društva u tom procesu bila nezaobilazna i stoga podstičemo sve članice okupljene u Igmanskoj inicijativi da nastave s djelovanjem koje usmjerava naša društva na ostvarivanje budućih ciljeva, prije svega onih okrenutih ulasku svih država regije u članstvo Evropske unije.

Izražavamo svoju spremnost da dalje unapređujemo i ojačavamo saradnju naših država i iznalazimo nove oblike partnerstva za ostvarivanje naših evropskih ciljeva.

Spremni smo nastaviti praksu naših okupljanja i tako u duhu konstruktivnog dijaloga razgovarati o budućnosti regije te podsticati svekoliku saradnju na ostvarenju partnerstva za Evropu.

Pozivamo (naše vlade), civilno društvo i sve strukture da učestvuju u projektu transformacije naših društava kroz neophodne političke i strukturne reforme pa ih upućujemo na svim nivoima na blisku i solidarnu saradnju kako bismo postavljene ciljeve dostigli što je prije moguće i na zadovoljstvo naših građana”.

EU posmatra ovo podneblje kao regiju

Osnovne navode iz zajedničke izjave, potpisnici, lideri četiri zemlje iz regije, naglasili su i na zajedničkoj pres-konferenciji održanoj u Sarajevu nakon potpisivanja izjave i oficijelnog dijela sesije Igmanske inicijative.

Domaćin susreta, predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, kao i ostala trojica lidera, naglasili su na pres-konferenciji regionalnu saradnju kao pokazatelj da se ovaj dio Evrope kreće ka Evropskoj uniji i tendenciju da Evropska unija posmatra ovo podneblje upravo kao regiju.

Silajdžić je još podsjetio da je u oficijelnom dijelu skupa predložio osnivanje akademsko-istraživačkih centara u regionu kakvi postoje u razvijenim zemljama.

Pošto region ne raspolaže s onoliko novca koliko je potrebno za pokretanje takvih centara, predložio je da sve četiri zemlje udruže potencijale za te namjene.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović na pres-konferenciji je rekao da decenija Igmanske inicijative pokazuje svu opravdanost njenog osnivanja jer je potvrdila da su univerzalne vrijednosti za regiju mir, tolerancija i njegovanje saradnje.

Kao veoma bitnu značajku Igmanske inicijative naveo je formiranje Foruma mladih unutar asocijacije.

I Vujanović je govorio o evropskoj budućnosti regiona kao jednom od najvažnijih interesa ovog dijela Evrope te o potrebi da Evropska unija vrednuje regionalnu povezanost zemalja.

Kao odrednice državne politike Crne Gore naveo je razvoj odnosa s njenim susjedima i afirmaciju regionalne povezanosti.

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović doživio je današnji skup Igmanske inicijative kao promociju zajedničkog cilja – regionalne saradnje te je i on, kao i ostala trojica lidera, naglasio jedan od najvažnijih ciljeva regije, a to je članstvo u Evropskoj uniji.

“Hrvatska je nešto bliža tom cilju, a naš interes je da i ostale tri zemlje postanu članice Unije što prije”, izjavio je na pres-konferenciji hrvatski predsjednik.

“Regionalna saradnja podrazumijeva i rješavanje otvorenih pitanja među zemljama članicama od kojih neka nisu laka, ali postoji spremnnost da budu riješena”, izjavio je predsjednik Hrvatske.

Srbijanski predsjednik Boris Tadić cijeni da je današnji skup od izuzetnog regionalnog značaja jer pokazuje da su mostovi saradnje neophodni pošto i nakon svih problema i otvorenih pitanja, ostaju politika dijaloga i mira, razumijevanja i podrške.

Ponavljajući izrečene stavove na skupu, Tadić je i na pres-konferenciji rekao da njegova zemlja poštuje teritorijalni integritet i suverenitet svake od četiriju zemalja te Ustav svake članice Evropske unije ali i da brani principe očuvanja vlastitog integriteta na Kosovu i Metohiji.

Prema njegovim riječima, Srbija podržava što skorije članstvo svake od zemalja regiona u Evropskoj uniji i raduje se napretku koji ima Hrvatska u tom procesu jer smatra da je za svaku zemlju, odnosno region u cjelini, važno da je svaka od zemalja što prije u evropskoj porodici.

Josipović iza zatvorenih vrata sa Tadićem, Vujanovićem i Silajdžićem

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović danas je u Sarajevu, na marginama svečane sesije povodom 10. godišnjice osnivanja Igmanske inicijative, iza zatvorenih vrata imao i odvojene radne susrete s predsjednicima Srbije Borisom Tadićem, Crne Gore Filipom Vujanovićem i predsjedavajućim Predsjedništva BiH Harisom Silajdžićem.

U privatnu posjetu predsjednika Josipovića je primio reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafa ef. Cerić.

Hrvatski predsjednik radnu posjetu BiH nastavlja i u nedjelju kada će posjetiti Derventu i Banjaluku i razgovarati s predstavnicima hrvatskih stranaka u BiH, te s predstavnicima vlasti Republike Srpske.

Josipović će u selima Sijekovac, Briševo i Kozarac odati počast žrtvama rata u BiH.

Tadić i Silajdžić nakratko se sastali u holu “Holidej ina”

Predsjednik Srbije Boris Tadić i predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić nenajavljeno i nepredviđeno su nakratko razgovarali u holu hotela “Holidej in” u Sarajevu, iako zvaničnim protokolom njihov bilateralani susret nije bio planiran.

Obezbjeđenje predsjednika Srbije nije dozvolilo novinarima, fotografima i kamermanima da zabilježe ovaj susret, javio je izvještač Srne.

Prethodno se, u okviru niza bilateralnih susreta na marginama Igmanske inicijative u Sarajevu, Tadić sastao sa hrvatskim kolegom Ivom Josipovićem, ali ni nakon tog susreta nijedan od predsjednika nije želio da da izjavu za novinare.

U okviru bilateralnih sastanaka Josipović se sastao sa Silajdžićem i crnogorskim predsjednikom Filipom Vujanovićem, te Vujanović sa Silajdžićem. Ni nakon ovih susreta niko nije želio da daje izjave, niti da iznosi bilo kakve detalje sa sastanaka.

Vujanović: Mir je sada čvrsto utemeljen u regionu

Mir je, kao najveća i vječna civilizacijska vrijednost, sada čvrsto utemeljen u regionu, a njegov gubitak tokom 1990-tih godina je na strašan način pokazao njegovu vrijednost, izjavio je danas predsjednik Crne Gore Filip Vujanović tokom svog obraćanja na 21. sesiji Igmanske inicijative u Sarajevu.

“Igmanska inicijativa dala je značajan doprinos pokretanju novih veza, koje su bile pokidane. To pokazuje i proteklih deset godina, kada je obnovljeno povjerenje između BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore, a građani ove četiri zemlje mogu slobodno putovati i sarađivati”, rekao je Vujanović.

“Svim državama regiona treba biti zadovoljstvo kada njeni susjedi postižu uspjehe, a u uvjetima ekonomske krize neće biti ni uspjeha bez regionalne saradnje. Izražavam spremnost Crne Gore u uspostavljanju saradnje s ovim državama”, poručio je predsjednik Vujanović.

Igmanska inicijativa je pokret nevladinih organizacija iz BiH, Crne Gore, Srbije i Hrvatske, čija je aktivnost usmjerena na bržu normalizaciju odnosa zemalja potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma.        

Koalicija je dobila ime u znak sjećanja na proljeće 1995., kada je grupa od 38 intelektualaca i antiratnih aktivista iz Srbije i Crne Gore, nakon 48 sati putovanja preko Mađarske i Hrvatske, te preko planine Igman, kroz improvizovani tunel, ušla u Sarajevo koje je bilo pod opsadom Vojske Republike Srpske.

(Avaz)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.