Sudija Ustavnog suda Krstan Simić razriješen dužnosti

Ustavni sud Bosne i Hercegovine razriješio je Krstana Simića dužnosti sudije ove institucije. Odluka je donijeta uz podršku svih sudija Ustavnog suda.

Povod za razrješenje je Simićevo pismo premijeru RS-a Miloradu Dodiku, od prije nekoliko mjeseci u kojem je žalio zbog presude Ustavnog suda Bosne i Hercegovine u slučaju banjalučkog biznismena Veselka Malbašića.

Simić je prije nekoliko mjeseci uputio pismo premijeru RS-a Miloradu Dodiku u kojem govori o presudi Ustavnog suda u korist banjalučkog biznismena Veselka Malbašića, koja je za Simića bila u suprotnosti sa odlukom visokog predstavnika da pojedinci i pravna lica iz jednog entiteta privatizuju preduzeća, poslovne prostore i imovinu koji se nalaze u drugom entitetu.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je prošle godine usvojio apelaciju firmi „Trgovina Borac” iz Travnika i „Malbašić kompanija” iz Banjaluke, koje su je tom sudu uputile nakon što je „Krajina Borac” dobila sve sudske procese protiv njih.

Potpredsjednica suda Seada Palavrić rekla je da je sud morao da smjeni Simića jer je ugrozio dignitet suda:”Učinio je to pisanjem pisma šefu jedne stranke i stavljanjem sebe na raspolaganje njemu i intervjuima u kojima je iznio niz kriminalizacija na račun Ustavnog suda i sudija, tvrdeći da ima dokaza za to a nijedan nije iznio”.

Simićevo razrješenje tražio je predsjednik Ustavnog suda BiH Miodrag Simović zbog, kako je ocijenio, njegovog nedoličnog ponašanja i nesavjesnog rada u periodu od decembra prošle do sredine januara ove godine. Ustavnom sudu, kako je navedeno, nanesena je nesaglediva šteta i narušen dignitet.

Simić je rekao da je odluka suda očekivana s obzirom na kampanju koja se vodila proteklih mjeseci :”Ono što se događa na Ustavnom sudu, u pojedinim slučajevima će vrlo brzo morati izaći na vidjelo dana jer to je jedna drskost. Građani BiH ne zaslužuju da pojedinci takvog moralnog kredibiliteta rade u Ustavnom sudu”.

Simić je rekao da je za njega priča o Ustavnom sudu BiH završena, ali ne i sa aspekta pokazivanja razloga zbog čega se njegovo razrješenje dogodilo.

Inače u donošenju odluka u predmetu Alijagić, kojim je RS dužna isplatiti 6 miliona maraka, Simić je, kako tvrdi, bio isključen iz glasanja, jer je navodno branio interese RS-a. Simić tvrdi da je jedna osoba, kako je rekao, promoter mnogih negativnih pojava u radu Ustavnog suda što će se riješiti ubrzo u javnosti.

Predsjednik skupštine RS-a Igor Radojičić nekoliko sati prije odluke ocijenio je da bi smjena sudije Ustavnog suda bila presedan: “Bilo bi loše za sve, da se u Ustavnom sudu desi presedan i da razriješe jednog od sudija, pogotovo uglednog advokata iz Banjaluke samo zato što je javno izrazio svoj stav i neslaganje sa određenom čudnovatom praksom u Ustavnom sudu BiH u odnosu na konkretan slučaj”, zaključio je Radojičić.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.