Posjeta prijateljskoj mjesnoj zajednici Kosova ”“Maglaj

 

Ekrem Hadžić piše:

Na osnovu poziva Mjesnoj zajednici Kozarac upućenog od strane predstavnika Mjesne zajednice Kosova–Općina Maglaj organizovana je posjeta ovoj prijateljskoj MZ 15.05.2010. godine u sklopu proslave  Dana MZ Kosova – Općine Maglaj.

Naime u maju 2009.godine potpisan je sporazum između dvije mjesne zajednice Kozarac i Kosova o kulturnoj, sportskoj, privrednoj saradnji i saradnji na svim drugim poljima od interesa za obe mjesne zajednice.

Delegaciju sa područja  Kozarca su činili:članovi savjeta MZ Kozarac Hadžić Ekrem, Bešić Nedžad, Mujagić Emsuda koja je ujedno i član NVO „Srcem do Mira“ sa svojim članovima Jakupović Sedijom, Melkić Muzaferom; Bešić Samkom i Blažević Ajkom.

 KUD „Kozara“  su predvodili članovi upravnog odbora Joldić Hamdija i Mirjana, Deumić Nihad i Mevlida, Hadžić Sadeta, i jedna postava članova KUD-a koji su nastupali.

Fudbalsku ekipu je predvodio Memić Sanel, a ispred omladine je učestvovao Hujić Eldin, sa članovima koji su ujedno i članovi folklorne sekcije.

Sam 15 maj je osvanuo kišovit, ali to nije omelo našu delegaciju da jednu ovako lijepu posjetu, a prije svega lijepu namjeru ne realizuju.

Domaćini su nas srdačno dočekali i poželjeli dobrodošlicu u svom Domu kulture gdje je bila već pripremljena zakuska.

Poslije pozdravnih riječi predsjednika Vijeća MZ Kosova Enesa Sejmenovića i obraćanja predsjednika Savjeta MZ Kozarac Ekrema Hadžića po protokolu je bila predviđena fudbalska utakmica FK Bratstvo – FK Kosova.

Vrijeme nije bilo naklonjeno jer je neprestano padala slaba kiša ali dovoljna da uslovi za igru ne budu idealni. Utakmica je ipak odigrana. Sam rezultat nije bio u prvom planu. Dimaćini su pobjedili ali nije bilo razočarenja, jer to je ipak samo igra. Nekad se pobijedi nekad izgubi pa šta.

Poslije utakmice prisustvovali smo završnom dijelu takmičenju tipa kviza iz opšteg znanja gdje su uručene i nagrade najboljim.

U međuvremenu u protokolarnim pauzama sviju nas je prijatno iznenadila naša omladina koja se snašla u ovakvim okolnostima te je preuzela inicijativu i napravila dobru atmosferu sa svojim šalama i skečevima. Kozarac ipak ima budućnost.

Nakon odigrane utakmice i kviza po protokolu je bio organizovan bogat ručak.

Moramo odati priznaje organizatorima jer su uspjeli ugostiti našu delegaciju koja je brojala 60 osoba i goste iz Tešnja sa približno istim brojem.

Možda bi trebali i ponešto naučiti od njih jer su mala mjesna zajednica, ali sa izuzetno dobrom organizacijom i što je najvažnije zavidnim stepenom jedinstva. Svi su bili angažovani da nam budu pri ruci, da nas usluže i da se prijatno osjećamo. Moram istaknuti da žene Kosovke prave izvrsne kolače štoje većina primjetila.

Poslije ručka je bio predviđen kukulturno zabavni program. Bilo nedoumice gdje će biti nastup jer se smjenjivala kiša i sunce štoje predstavljalo najveći problem organizatoru, a na šta nije mogao uticati. Ipak je odlučeno da se nastup održi na igralištu ispred osnovne škole.

Kako je to izgledalo najbolje se može vidjeti sa slika. Čak ni kiša nije mogla pokvariti lijep  ugođaj od muzike i ljepote narodnih nošnji.

U toku programa, obratio se predsjednik MZ Kosova Enes Sejmenović, a zatim predsjednik Savjeta MZ Kozarac Ekrem Hadžić koji se zahvalio na svemu učinjenom  do sada  sa željom da se saradnja nastavi i da ide uzlaznom linijom jer građani obe mjesne zajednice su bili zjedno kada je bilo najteže i nema razloga da tako ne bude i u miru.

 

Podsjećanja radi u toku 1992 kroz Kosovu je prošlo preko 5000 građana sa područja Kozarca koji su deportovani u stočnim vagonoma, a koji su bili prihvaćeni i zbrinuti  kao najbliži rođaci sa kojima se dijelio zadnji komad kruha u ovom prijateljskom mjestu.

U znak prijateljstva predsjedniku Savjeta MZ Kozarac je uručen poklon koji simbolizira prijateljstvo sa ugraviranom slikom mosta preko koga su prešli Kozarčani na slobodnu teritoriju a koji su Kosovljani kasnije srušili u cilju odbrane slobodne teritorije.

U sklopu programa prigodnim govorom se  obratio se i načelnik općine Maglaj prof. Mehmed Mustabašić koji je, što treba posebno istaknuti, proveo čitavo vrijeme sa našom delegacijom pokazujući na taj način koliko uvažava Kozarac i Kozarčane.

Poslije oficijelnog dijela zajednički se igralo i pjevalo.

Pošto se već bližila noć, oprostili smo se od naših domaćina uz poziv da i oni posjete Kozarac, a naša delegacija je produžila do Maglaja koji je udaljen oko 8 km da bi upotpunili putovanje,a zatim nastavili putovanje kući.

Bilo je to jedno putovanje za promociju Kozarca, KUD „Kozara“ , FK „Bratstva“ NVO „Srcem doMira“,Omadinske organizacije „Mladost“i novog prijateljstva.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.