Posjeta prijateljskoj mjesnoj zajednici Kosova ”“Maglaj

 

Ekrem Hadžić piše:

Na osnovu poziva Mjesnoj zajednici Kozarac upućenog od strane predstavnika Mjesne zajednice Kosova–Općina Maglaj organizovana je posjeta ovoj prijateljskoj MZ 15.05.2010. godine u sklopu proslave  Dana MZ Kosova – Općine Maglaj.

Naime u maju 2009.godine potpisan je sporazum između dvije mjesne zajednice Kozarac i Kosova o kulturnoj, sportskoj, privrednoj saradnji i saradnji na svim drugim poljima od interesa za obe mjesne zajednice.

Delegaciju sa područja  Kozarca su činili:članovi savjeta MZ Kozarac Hadžić Ekrem, Bešić Nedžad, Mujagić Emsuda koja je ujedno i član NVO „Srcem do Mira“ sa svojim članovima Jakupović Sedijom, Melkić Muzaferom; Bešić Samkom i Blažević Ajkom.

 KUD „Kozara“  su predvodili članovi upravnog odbora Joldić Hamdija i Mirjana, Deumić Nihad i Mevlida, Hadžić Sadeta, i jedna postava članova KUD-a koji su nastupali.

Fudbalsku ekipu je predvodio Memić Sanel, a ispred omladine je učestvovao Hujić Eldin, sa članovima koji su ujedno i članovi folklorne sekcije.

Sam 15 maj je osvanuo kišovit, ali to nije omelo našu delegaciju da jednu ovako lijepu posjetu, a prije svega lijepu namjeru ne realizuju.

Domaćini su nas srdačno dočekali i poželjeli dobrodošlicu u svom Domu kulture gdje je bila već pripremljena zakuska.

Poslije pozdravnih riječi predsjednika Vijeća MZ Kosova Enesa Sejmenovića i obraćanja predsjednika Savjeta MZ Kozarac Ekrema Hadžića po protokolu je bila predviđena fudbalska utakmica FK Bratstvo – FK Kosova.

Vrijeme nije bilo naklonjeno jer je neprestano padala slaba kiša ali dovoljna da uslovi za igru ne budu idealni. Utakmica je ipak odigrana. Sam rezultat nije bio u prvom planu. Dimaćini su pobjedili ali nije bilo razočarenja, jer to je ipak samo igra. Nekad se pobijedi nekad izgubi pa šta.

Poslije utakmice prisustvovali smo završnom dijelu takmičenju tipa kviza iz opšteg znanja gdje su uručene i nagrade najboljim.

U međuvremenu u protokolarnim pauzama sviju nas je prijatno iznenadila naša omladina koja se snašla u ovakvim okolnostima te je preuzela inicijativu i napravila dobru atmosferu sa svojim šalama i skečevima. Kozarac ipak ima budućnost.

Nakon odigrane utakmice i kviza po protokolu je bio organizovan bogat ručak.

Moramo odati priznaje organizatorima jer su uspjeli ugostiti našu delegaciju koja je brojala 60 osoba i goste iz Tešnja sa približno istim brojem.

Možda bi trebali i ponešto naučiti od njih jer su mala mjesna zajednica, ali sa izuzetno dobrom organizacijom i što je najvažnije zavidnim stepenom jedinstva. Svi su bili angažovani da nam budu pri ruci, da nas usluže i da se prijatno osjećamo. Moram istaknuti da žene Kosovke prave izvrsne kolače štoje većina primjetila.

Poslije ručka je bio predviđen kukulturno zabavni program. Bilo nedoumice gdje će biti nastup jer se smjenjivala kiša i sunce štoje predstavljalo najveći problem organizatoru, a na šta nije mogao uticati. Ipak je odlučeno da se nastup održi na igralištu ispred osnovne škole.

Kako je to izgledalo najbolje se može vidjeti sa slika. Čak ni kiša nije mogla pokvariti lijep  ugođaj od muzike i ljepote narodnih nošnji.

U toku programa, obratio se predsjednik MZ Kosova Enes Sejmenović, a zatim predsjednik Savjeta MZ Kozarac Ekrem Hadžić koji se zahvalio na svemu učinjenom  do sada  sa željom da se saradnja nastavi i da ide uzlaznom linijom jer građani obe mjesne zajednice su bili zjedno kada je bilo najteže i nema razloga da tako ne bude i u miru.

 

Podsjećanja radi u toku 1992 kroz Kosovu je prošlo preko 5000 građana sa područja Kozarca koji su deportovani u stočnim vagonoma, a koji su bili prihvaćeni i zbrinuti  kao najbliži rođaci sa kojima se dijelio zadnji komad kruha u ovom prijateljskom mjestu.

U znak prijateljstva predsjedniku Savjeta MZ Kozarac je uručen poklon koji simbolizira prijateljstvo sa ugraviranom slikom mosta preko koga su prešli Kozarčani na slobodnu teritoriju a koji su Kosovljani kasnije srušili u cilju odbrane slobodne teritorije.

U sklopu programa prigodnim govorom se  obratio se i načelnik općine Maglaj prof. Mehmed Mustabašić koji je, što treba posebno istaknuti, proveo čitavo vrijeme sa našom delegacijom pokazujući na taj način koliko uvažava Kozarac i Kozarčane.

Poslije oficijelnog dijela zajednički se igralo i pjevalo.

Pošto se već bližila noć, oprostili smo se od naših domaćina uz poziv da i oni posjete Kozarac, a naša delegacija je produžila do Maglaja koji je udaljen oko 8 km da bi upotpunili putovanje,a zatim nastavili putovanje kući.

Bilo je to jedno putovanje za promociju Kozarca, KUD „Kozara“ , FK „Bratstva“ NVO „Srcem doMira“,Omadinske organizacije „Mladost“i novog prijateljstva.

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • spada
  • Fatuma
  • Madoka
  • le Lac
  • Vigil with the doves
  • Human rights are not white
  • "I am tired and sick of war. Its glory is all moonshine. It is only those who have neither fired a shot nor heard the shrieks and groans of the wounded who cry aloud for blood, for vengeance, for desolation. War is hell." William T. Sherman
  • "I am tired and sick of war. Its glory is all moonshine. It is only those who have neither fired a shot nor heard the shrieks and groans of the wounded who cry aloud for blood, for vengeance, for desolation. War is hell". William T. Sherman
  • The sadness of Pèlerine

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.