POČELA IZGRADNJA MESDŽIDA KAMIČANI II

 

Obnova porušenih džamija, mesdžida, džematskih kuća i ostalih vakufskih objekata na području Medžlisa IZ Kozarac još uvijek je aktuelna i ne nadzire se njeno skorije okončanje (radi informacije; još uvijek za jednu džamiju i četiri mesdžida nije obnova ni počela, a šest džamija i pet mesdžida se još uvijek obnavljaju).

Da je tako, potvrđuje nam i činjenica da je ovih dana, tačnije 20. aprila, otpočela ponovna izgradnja mesdžida ”Kamičani II”.

Mesdžid se gradi na istim temeljima na kojima je bio do ‘92. godine, ali pod novim imenom.

 

Naime, po odluci prisutnih džematlija na održanom sastanku 31. 12. 2009. godine kada je donesena odluka o pokretanju akcije za ponovnu izgradnju mesdžida usvojena je i odluka da se naziv mesdžida od ”Alići-Heraci” preinači u ”Kamičani II” uvažavajući time prisustvo i ostalih porodica i prezimena koja gravitiraju ovom mesdžidu.

Na pomenutom sastanku je usvojeno i ponuđeno idejno rješenje objekta i okoliša koje je osmislio i proektirao Amir ef.. Dogovoreno je i otpočinjanje radova na objektu dok vremenski uvjeti to budu dozvoljavali. Tako su vremenske okolnosti prolongirale otpočinjanje radova tek za kraj aprila.

Gabariti mesdžida su 12×8 m. U prizemlju se nalazi prostor za namaz (7,5×7,5m), predulaz, abdesthana i kupatilo, a u potkrovlju se nalaze mektebska učionica, soba za ramazanskog softu i manja kuhinja.

    Ono što  je veoma bitno za istači jeste fascinantno interesovanje džematlija za izgradnju ovog objekta. Prije svega novčano odazivanje akciji je za svake pohvale i zasigurno je za primjera drugima. Na dalje, rijedak je slučaj u današnje vrijeme da se džematlije okupe na dovi prilikom početka zidarskih radova, ali kod nas to nije bio slučaj.

Blago rečeno, na dovu su došle skoro sve džematlije koje su kod svojih kuća u ovo doba godine. (Nažalost, baterija foto-aparata je bila na kraju, pa slike ćemo  morati preuzeti od nekog ko je imao više sreće.)

 Rad na mesdžidu je za još jedne dodatne pohvale. Naime, čitava dosadašnja izgradnja izvedena je dobrovoljnim angažmanom jednog značajnog broja džematlija.

Dotično će pomoći da se sa manje sredstava odjekat izgradi, ali i da oni koji nisu u stanju da financijski pomognu svoje učešće realizuju na ovaj veoma vrijedan način.

Do sada su odrađeni radovi na temelju, nasip oko objekta, zidarski radovi i skoro da je završeno šalovanje ploče. Vremenski uvjeti ne omogućavaju radove ovih dana, ali se barem u pauzi može štogod napisati da bi se kojainformacija i šire čula. Što se tiče spiskova donatora kao i imena dobrovoljnih izvođača njih ćemo navesti neki drugi put.

Sve u svemu, prema dosadašnjem utisku, objekat će, ako Bog da, biti i završen u rekordnom roku, te se vjerovatno možemo nadati i svečanom otvorenju naredne godine. Svakako, pozivamo sve one koji mogu i žele da se ugrade u ovaj lijepi objekat, a posebno same džematlije ovog mesdžida, da to i učine. Blagajnik zadužen za prikupljanje sredstava je Taib Forić.

Na kraju, neka Svevišnji Allah dž.š. nagradi sve one koji se na bilo koji način uključuju u gradnju ovog, ali i ostalih vakufskih objekata!

Amir ef. Mahić

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.