Sarajevski dani u Prijedoru-POEZIJA KRVAVIH RUKU

 

Mile Mutić je bio direktor Kozarskog vjesnika u vrijeme najcrnjeg medijskog mraka u Prijedoru.

Sa te pozicije je prisustvovao sjednicama Kriznog štaba opštine Prijedor što je kao činjenica utvrđeno u presudi Milomiru Stakiću.

On je bio glavni kreator propagandnog rata, tačnije ideolog ratnog huškanja protiv nesrpskog stanovništva koje je za cilj imalo ubijanje, silovanje, mučenje i progon nevinih ljudi.

Danas su (13. maja) u Prijedoru, po prvi put, održani Sarajevski dani poezije. Bilo bi bolje da nisu.

Međunarodna književna manifestacija koju 49-ti put organizuje Društvo pisaca Bosne i Hercegovine je u prijedorskom pozorištu dotakla najcrnje dno.

Nakon što su se izredali pjesnici (strani, ex-jugoslavenski i domaći) predviđeni programom moderatorica Kristina Mrđa je pozvala da se pjesmom predstavi i nenajavljeni Mile Mutić.

I Mile Mutić izlazi i riga svoju odvratnu poeziju i dobija najsnažniji aplauz od publike, mahom bošnjačke. Zgađen, ponižen i postiđen napustio sam to mjesto zločina nad moralom tako da ne mogu svjedočiti ko je najjače pljeskao.

Zašto mene takve stvari uopšte iznenade? Pa zar nije taj Mile Mutić imenovan 2006. godine od strane Parlamenta BiH u radnu grupu za uspostavu Komisije za istinu u BiH? Zar nije isti taj Mile Mutić 1999. godine u prijedorskoj skupštini izišao na govornicu i zagrmio ”u mene je svijetla brada i čelo” i niko mu od 25 bošnjačkih odbornika nije protuvriječio.

I uostalom, zar nije svaki put kada sam sreo Milu Mutića on uvijek bio u društvu bošnjačkog pjesnika Muhidina Šarića. Zašto sam ja začuđen ako se bivši zatočenik logora smrti ”Kereterm” Muhidin Šarić sprijateljio sa Mutićem koji je sa članovima Kriznog štab uspostavljao prijedorske logore?

Zar je neobično nakon svih druženja pod monumentalnim krstom na književnim susretima na Kozari to što su i danas zajedno nastupili i jedan drugom aplaudirali?

A sve u organizaciji prijedorskog SDP-a čiji se Behzad Črkin danas pohvalio da su oni pomogli da Sarajevski dani poezije dođu i u Prijedor. Usput, organizacija je bila nikakva, kašnjenje sa početkom sat vremena i program bez ozvučenja u prašnjavom zapećku pozorišta koje prokišnjava.
 
Ako SDP bez imalo stida organizuje pjesničke nastupe za okorjelog srpskog nacionalistu Milu Mutića onda nije čudno da je baš Azra Pašalić ovog 1. maja odlikovana sa Ordenom zasluga za narod od strane predsjednika Republike Srpske.

To je jednostavno kontinuitet koji je započeo sadašnji kadar te partije Sead Jakupović kada je 1999. godine sa pozicije predsjednika Izvršnog odbora Opštine Prijedor uputio zahtjev ambasadoru Hannsu Schumacheru da američki Kongres skine Prijedor sa crne liste gdje je stavljen zbog ratnih zločina.

Čovjek taman pomisli da nam je krenulo, da će se u Prijedoru Bosna i Hercegovina u kulturi napokon predstaviti u nečemu što je bolje od dosadašnjih bajramskih ”akademija” prepunih kiča i turbofolklora. I onda te pjesnici ošamare mokrom i smrdljivom čarapom i ti se probudiš po ko zna koji put u svijetu u kojem će biti sasvim normalno da Radovan Karadžić govori stihove na Sarajevskim danima poezije, čim ga puste iz Haga da se brani sa slobode.

I Karadžić je kao i naš Mutić poetska duša. I on je ”čuđenje u svijetu” – što bi rekao A.B. Šimić za pjesnike.
 
Svi oni koji osjećaju potrebu da protestvuju kod Hadžema Hajdarevića, predsjednika organizacionog odbora manifestacije mogu to uraditi na e-mail: s_poetry@bih.net.ba ili na www.sadapoezije.ba

Edin Ramulić

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • dedans
  • dedans +
  • dedans +++
  • dedans ++
  • dedans du dehors
  • jadis & maintenant
  • horizon
  • "mer-à-bout"
  • Leona

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.