Sarajevski dani u Prijedoru-POEZIJA KRVAVIH RUKU

 

Mile Mutić je bio direktor Kozarskog vjesnika u vrijeme najcrnjeg medijskog mraka u Prijedoru.

Sa te pozicije je prisustvovao sjednicama Kriznog štaba opštine Prijedor što je kao činjenica utvrđeno u presudi Milomiru Stakiću.

On je bio glavni kreator propagandnog rata, tačnije ideolog ratnog huškanja protiv nesrpskog stanovništva koje je za cilj imalo ubijanje, silovanje, mučenje i progon nevinih ljudi.

Danas su (13. maja) u Prijedoru, po prvi put, održani Sarajevski dani poezije. Bilo bi bolje da nisu.

Međunarodna književna manifestacija koju 49-ti put organizuje Društvo pisaca Bosne i Hercegovine je u prijedorskom pozorištu dotakla najcrnje dno.

Nakon što su se izredali pjesnici (strani, ex-jugoslavenski i domaći) predviđeni programom moderatorica Kristina Mrđa je pozvala da se pjesmom predstavi i nenajavljeni Mile Mutić.

I Mile Mutić izlazi i riga svoju odvratnu poeziju i dobija najsnažniji aplauz od publike, mahom bošnjačke. Zgađen, ponižen i postiđen napustio sam to mjesto zločina nad moralom tako da ne mogu svjedočiti ko je najjače pljeskao.

Zašto mene takve stvari uopšte iznenade? Pa zar nije taj Mile Mutić imenovan 2006. godine od strane Parlamenta BiH u radnu grupu za uspostavu Komisije za istinu u BiH? Zar nije isti taj Mile Mutić 1999. godine u prijedorskoj skupštini izišao na govornicu i zagrmio ”u mene je svijetla brada i čelo” i niko mu od 25 bošnjačkih odbornika nije protuvriječio.

I uostalom, zar nije svaki put kada sam sreo Milu Mutića on uvijek bio u društvu bošnjačkog pjesnika Muhidina Šarića. Zašto sam ja začuđen ako se bivši zatočenik logora smrti ”Kereterm” Muhidin Šarić sprijateljio sa Mutićem koji je sa članovima Kriznog štab uspostavljao prijedorske logore?

Zar je neobično nakon svih druženja pod monumentalnim krstom na književnim susretima na Kozari to što su i danas zajedno nastupili i jedan drugom aplaudirali?

A sve u organizaciji prijedorskog SDP-a čiji se Behzad Črkin danas pohvalio da su oni pomogli da Sarajevski dani poezije dođu i u Prijedor. Usput, organizacija je bila nikakva, kašnjenje sa početkom sat vremena i program bez ozvučenja u prašnjavom zapećku pozorišta koje prokišnjava.
 
Ako SDP bez imalo stida organizuje pjesničke nastupe za okorjelog srpskog nacionalistu Milu Mutića onda nije čudno da je baš Azra Pašalić ovog 1. maja odlikovana sa Ordenom zasluga za narod od strane predsjednika Republike Srpske.

To je jednostavno kontinuitet koji je započeo sadašnji kadar te partije Sead Jakupović kada je 1999. godine sa pozicije predsjednika Izvršnog odbora Opštine Prijedor uputio zahtjev ambasadoru Hannsu Schumacheru da američki Kongres skine Prijedor sa crne liste gdje je stavljen zbog ratnih zločina.

Čovjek taman pomisli da nam je krenulo, da će se u Prijedoru Bosna i Hercegovina u kulturi napokon predstaviti u nečemu što je bolje od dosadašnjih bajramskih ”akademija” prepunih kiča i turbofolklora. I onda te pjesnici ošamare mokrom i smrdljivom čarapom i ti se probudiš po ko zna koji put u svijetu u kojem će biti sasvim normalno da Radovan Karadžić govori stihove na Sarajevskim danima poezije, čim ga puste iz Haga da se brani sa slobode.

I Karadžić je kao i naš Mutić poetska duša. I on je ”čuđenje u svijetu” – što bi rekao A.B. Šimić za pjesnike.
 
Svi oni koji osjećaju potrebu da protestvuju kod Hadžema Hajdarevića, predsjednika organizacionog odbora manifestacije mogu to uraditi na e-mail: s_poetry@bih.net.ba ili na www.sadapoezije.ba

Edin Ramulić

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.