IZBORNI Å TAB SDP BIH PRIJEDOR-SAOPÅ TENJE

 

OPŠTINSKI ODBOR SDP BiH PRIJEDOR-IZBORNI ŠTAB SDP BIH PRIJEDOR

SAOPŠTENJE POVODOM ODLUKE CENTRALNE IZBORNE KOMISIJE BIH O ODRŽAVANJU OPŠTIH IZBORA NA DAN 03.10.2010 GODINE

Poštovani sugrađani u dijaspori,

Vjerovatno Vam je poznato da je Centralna izborna komisija BiH početkom maja mjeseca 2010. Godine donijela Odluku i raspisala Opšte izbore u BiH, koji trebaju da se održe 3. Oktobra 2010. Godine.

Cijenimo da su ovo do sada najvažniji izbori koji se u BiH održavaju od 1995. godine.

Zašto najvažniji?

–    Zato što ekonomska, politička, socijalna i svaka druga sitoacija nikada nije bila gora.
–    Zato što dosadašnji vlastodršci svojim „radom“ i „zalaganjem“ nisu ništa učinili da ovu zemlju pretvore u prostor na kojem je moguće živjeti od svog rada.

Potrebne su hitne promjene! Kako ih ostvariti?

–    Promjene u Bosni i Hercegovini moguće su jedino IZBORIMA, i to izborom onih političkih subjekata koji žele, znaju i mogu povesti zemlju u pravcu ekonomskog i svakog drugog oporavka.
–    Potrebno je uzeti aktivno učešće u izbornom procesu i svojim glasom pomoći progresivnim snagama da zaustave dalje propadanje.
–    U prethodnim izbornim ciklusima (2006 i 2008) godine iz dijaspore je za liste predloženih kandidata (za sve političke partije) dolazilo oko (poražavajučih) 3.000 (tri hiljade) glasova, iako prema nekim evidencijama Prijedorska dijaspora širom svijeta broji blizu 30.000 hiljada.
–    Dakle, u dijaspori, i glasanju putem pošte leži veliki potencijal i snaga.

OČEKUJEMO VAŠ ANGAŽMAN. OČEKUJEMO VAŠE AKTIVNO UČEŠČE U PROCESU REGISTRACIJE. OČEKUJEMO VAŠE AKTIVNO UČEŠČE U PROCESU GLASANJA.

Ovim putem Vas želimo informisati kako najlakše i najbrže izvršiti svoju registraciju za glasanje na opštim izborima van BiH a koja traje do 19.07 2010 godine.

Za građane koji imaju CIPS-ovu ličnu kartu ili BiH pasoš dovoljno je da popune i svojeručno potpišu obrazac PRP1, kopiraju ličnu kartu ili pasoš te oba dokumenta pošalju na adresu centralne izborne komisije dole navedenoj.

Za građane koji nemaju CIPS ličnu kartu, niti BIH pasoš nego pasoš države u kojoj žive potrebno je:
·    Da popune i potpišu obrazac za prijavu PRP1 ,
·    Obezbjede kopšiju važećeg identifikacionog dokumenta (pasoš zemlje u kojoj borave),
·    Uvjerenje o državljanstvu (ne starije od 6 mjeseci),
·    Dokaz o prebivalištu

Svjesni smo da ovi naši građani koji nemaju CIPs-ovu ličnu kartu najvjerovatnije nemaju ni uvjerenje o državljanstvu BiH, koje nije starije od 6 mjeseci te u cilju da se ovim građanima ipak omogući registracija i ostvarivanje prava na glasanje mi smo spremni ovaj dokument obezbjediti i E- mailom poslati osobi koja za to izrazi želju.

Za ovu priliku će od 25.05.2010. god biti aktivirana E-mail : oosdppd@gmail.com –  putem kojeg naši sugrađani mogu dobiti sve potrebne informacije kada je u pitanju proces registracije i sve drugo vezano za predstojeće izbore.

Da bi smo mogli obezbjediti uvjerenje o državljanstvu zainteresovani građani su nam dužni putem E maila dostaviti samo svoje osobne podatke i to  prezime i ime, ime jednog od roditelja, JMBG, te mjesto rođenja.

Dokaz o prebivalištu sada je moguće dobiti samo na lični zahtjev ali kako se vidi iz upustva CIK-a oni će vršiti provjeru da li je osoba bila na spisku i popisa stanovništva iz 1991 godine i automatski ga uključiti u birački spisak te poslati sav glasački materijal .

Za naše sugrađane koji imaju namjeru u periodu do 19.07.2010 godine boraviti u BiH bit će organizovani punktovi – info stolovi za registraciju .

Volonteri na licu mjesta će pomoći kod popune obrazca za prijavu za glasanje  van BiH a na punktovima će biti obezbjeđeni i kopirni aparati što znači da bi se sav posao mogao završiti na jednom mjestu i u vrlo kratkom vremenu.

Info stolovi – punktovi će biti organizovani već od 25.05.2010 godine u Mjesnim zajednicama, Prijedor centar, Raškovac, Donja Puharska, Čela, Hambarine i Kozarac i biti će vidno obilježeni.

http://www.izbori.ba/documents/2006/obrasci/PRP1-bh.pdf).

Još jednom vas poštovani sugrađani koji trenutno živite van BiH pozivamo da iskoristite svoje građansko pravo da glasate na sljedećim opštim izborima , registrujte se i dajte svoj glas onome za koga smatrate da može našu zemlju  voditi u bolju budućnost.

Izbori u Bosni i Hercegovini
Poštanski pretinac 451
71 000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Broj Fax –a na koji se mogu poslati dokumenti: +387 33 251 333 i +387 33 251 334
Ili elektronskim putem na sljedeći E mail: ppprijava@izbori .ba

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.