SJEČANJE NA FAÅ IZAM DEVEDESETIH

 

U povodu Dana pobjede nad fašizmom, koji se ujedno obilježava i kao Dan logoraša u Bosni i Hercegovini, predstavnici udruženja koja okupljaju žrtve su obišli tri najveća logora smrti u prijedorskoj opštini.

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na mjestima gdje su mnogi Prijedorčani bili zatočeni, mučeni i ubijeni i ove godine se htjelo skrenuti pažnja javnosti na postojanje logora smrti i nakon što je nad fašizmom proglašena pobjeda 09.maja 1945. godine.

 

Nažalost veoma mali broj medija je propratio ove posjete, iako je poziv otišao na adrese svih relevantnijih medijskih kuća došla je tek TV ekipa javnog servisa BHT-a te dopisnici Dnevnog Avaza i internet portala kozarac.ba.

 

Niti jedan od bivših logora smrti nije obilježen i pretvoren u memorijal kako bi pijetet prema žrtvama nalagao. I dalje u Keratermu stoji samo ona mala spomen ploča dok u ”trojci” farbaju automobile, u Omarskoj Mital postaje sve rigorozniji pri posjeti i onom jednom jedinom objektu koji nije stavljen u funkciju stvaranja profita, a u Trnopolju i dalje bode oči onaj uvredljivi i prijeteći orao sa krstom.

Predstavnici Udruženja logoraša Prijedor ‘92, Udruženja logoraša Kozarac, Udruženja Prijedorčanki ”Izvor” i ”Optimista 2004” položili su cvijeće pred Bijelom kućom u Omarskoj, u Keratermu pred spomen ploču a u Trnopolju na ulaz u devastirani društveni dom.

 

Prilikom ranijih obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom posjetiocima na ovaj dan se znao priključiti pokojni Mladen Grahovac koji je bio i ostao jedini prijedorski Srbin koji se javno zastidio i izvinuo žrtvama zbog zločina koji su počinjeni u ime njegovog naroda. Lokalne političke elite će vjerovatno i ove godine slaviti na Mrakovici i niko od njih neće ni oboriti glavu dok bude prolazio pored Keraterma, gdje je fašizam pobijedio devedesetih i do dana današnjeg uživa na lovorikama.

Po završetku posjete u prostorijama ”Izvora” održan je sastanak na kojem su dogovoreni detalji oko organizacije posjete bivšem logoru Trnopolje, zakazane za 26. maj u 11:00 h. Organizatori su oba logoraška udruženja i ”Izvor” i oni pozivaju sve dobronamjerne ljude, prije svega antifašiste, da svojim prisustvom pokažu da nisu zaboravili strahote i poniženja Trnopolja kroz koji logor je kao nigdje u Bosni i Hercegovini prošlo na hiljade djece, gdje su se ta djeca rađala i umirala, gdje su djevojčice bile silovane zajedno sa njihovim majkama i odakle su svi zatočenici bili deportovani u stočnim vagonima ili šleperima, izmučeni, izgladnjeli, opljačkani i poniženi.

Prilikom prošlogodišnje posjete Trnopolju došao je sramotno mali broj ljudi, ni stotinjak, a više od dvadeset hiljada nevinih Prijedorčana je tu boravilo devedeset druge. Ukoliko sami zaboravljamo šta nam se desilo nećemo nikada dočekati da se u Prijedoru pojavi još ljudi kao što je bio pokojni Mladen Grahovac. Zašto bi prijedorskim Srbima značili nešto logori smrti ako su i nama sve manje važni.

E. Ramulić

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.