Rat u živo: Bitka za Sarajevo

Drugog maja 1992. godine bivša JNA i srpske paravojne formacije napale su Sarajevo. Grad je bio u plamenu. Pucnjava iz automatskog oružja i eksplozije artiljerijskih granata satima su odjekivale.

2. maja 92. bivša Jugoslovenska narodna armija kreće u do tada najžešći napad na Sarajevo. Na meti tenkova i transportera JNA su državno Predsjedništvo, glavna sarajevska Pošta i drugi civilni objekti u centru grada.

"Jedinice JNA nastoje ovladati centrom grada i zgradom Predsjedništva, izbiti na lijevu obalu Miljacke i probiti se do komande Druge vojne oblasti gdje se nalazio i general Milutin Kukanjac. U napadima na Sarajevo 2. maja poginulo je 36 vojnika JNA, a uništeno je i nekoliko tenkova i oklopnih transportera.

2. maja JNA je na sarajevskom aerodromu zarobila predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Aliju Izetbegovića. Odveden je u kasarnu u Lukavici, odakle je, preko Radio-televizije Sarajevo, uspostavljena telefonska veza sa državnim Predsjedništvom.

U direktnom radio-televizijskom prijenosu građani su mogli pratiti razgovor koji je sa Izetbegovićem vodio tadašnji član Predsjedništva BiH Ejup Ganić. "Alija, zašto ti ne dođeš u Predsjedništvo", pitao je Ganić. "Zato što mi ne daju da dođem", odgovorio je Izetbegović.

3. maja prvi dio kolone JNA sa generalom Kukanjcem prošao je kroz bivšu Dobrovoljačku ulicu na teritoriju koju su tada kontrolisale snage bosanskih Srba. Zatim je u Dobrovoljačkoj uslijedila pucnjava u kojoj je, prema tvrdnjama generala Kukanjca, poginulo šest vojnika JNA.

General Armije BiH Jovan Divjak, jedan je od onih koji su pokušali spriječiti sukob u Dobrovoljačkoj. Govoreći o 2. maju, kazao je kako se "Sarajevo tada branilo od agresije JNA".

Od događaja u Dobrovoljačkoj, kao i od namjere da se 3. maja ove godine obilježi stradanje vojnika JNA u bivšoj Dobrovoljačkoj, želi se napraviti platforma za politiku mržnje, kaže predsjednik Helsinškog odbora Republike Srpske Branko Todorović.

"Pitanje Dobrovoljačke je samo jedan u nizu objekata manipulacije bez istinske želje da se taj i takvi problemi riješe. Ne radi se o pristupu koji je motivisan željom da se oda počast žrtvama, nego o potrebama dnevne politike, tako da žrtve postaju objekat političkog manipulisanja", kaže Todorović.

2. maja počela je opsada Sarajeva tokom koje su snage bosanskih Srba (VRS, JNA i sprske paravojne formacije) ubile oko 10.000 ljudi. Analitičari tvrde da 2. maja 1992. nije odbranjeno samo Sarajevo, već i cijela BiH.

(deutsche welle)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.