Rat u živo: Bitka za Sarajevo

Drugog maja 1992. godine bivša JNA i srpske paravojne formacije napale su Sarajevo. Grad je bio u plamenu. Pucnjava iz automatskog oružja i eksplozije artiljerijskih granata satima su odjekivale.

2. maja 92. bivša Jugoslovenska narodna armija kreće u do tada najžešći napad na Sarajevo. Na meti tenkova i transportera JNA su državno Predsjedništvo, glavna sarajevska Pošta i drugi civilni objekti u centru grada.

"Jedinice JNA nastoje ovladati centrom grada i zgradom Predsjedništva, izbiti na lijevu obalu Miljacke i probiti se do komande Druge vojne oblasti gdje se nalazio i general Milutin Kukanjac. U napadima na Sarajevo 2. maja poginulo je 36 vojnika JNA, a uništeno je i nekoliko tenkova i oklopnih transportera.

2. maja JNA je na sarajevskom aerodromu zarobila predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Aliju Izetbegovića. Odveden je u kasarnu u Lukavici, odakle je, preko Radio-televizije Sarajevo, uspostavljena telefonska veza sa državnim Predsjedništvom.

U direktnom radio-televizijskom prijenosu građani su mogli pratiti razgovor koji je sa Izetbegovićem vodio tadašnji član Predsjedništva BiH Ejup Ganić. "Alija, zašto ti ne dođeš u Predsjedništvo", pitao je Ganić. "Zato što mi ne daju da dođem", odgovorio je Izetbegović.

3. maja prvi dio kolone JNA sa generalom Kukanjcem prošao je kroz bivšu Dobrovoljačku ulicu na teritoriju koju su tada kontrolisale snage bosanskih Srba. Zatim je u Dobrovoljačkoj uslijedila pucnjava u kojoj je, prema tvrdnjama generala Kukanjca, poginulo šest vojnika JNA.

General Armije BiH Jovan Divjak, jedan je od onih koji su pokušali spriječiti sukob u Dobrovoljačkoj. Govoreći o 2. maju, kazao je kako se "Sarajevo tada branilo od agresije JNA".

Od događaja u Dobrovoljačkoj, kao i od namjere da se 3. maja ove godine obilježi stradanje vojnika JNA u bivšoj Dobrovoljačkoj, želi se napraviti platforma za politiku mržnje, kaže predsjednik Helsinškog odbora Republike Srpske Branko Todorović.

"Pitanje Dobrovoljačke je samo jedan u nizu objekata manipulacije bez istinske želje da se taj i takvi problemi riješe. Ne radi se o pristupu koji je motivisan željom da se oda počast žrtvama, nego o potrebama dnevne politike, tako da žrtve postaju objekat političkog manipulisanja", kaže Todorović.

2. maja počela je opsada Sarajeva tokom koje su snage bosanskih Srba (VRS, JNA i sprske paravojne formacije) ubile oko 10.000 ljudi. Analitičari tvrde da 2. maja 1992. nije odbranjeno samo Sarajevo, već i cijela BiH.

(deutsche welle)

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • le cep de vigne (Syrah)
  • grenades
  • pomegranate
  • Ridah
  • dedans
  • dedans +
  • dedans +++
  • dedans ++
  • dedans du dehors

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.