Zašto se Milorad Dodik plaši Turske?

"Uloga Turske je sve aktivnija i to je veoma opasna stvar. Ponekad mi u RS neko objašnjenje Srbije za toliki diplomatski prodor Turske i dobijemo, ali ni dalje ne razumijemo zašto Srbija dozvoljava da Turska ojačava svoju poziciju u odnosu na Bosni i Hercegovini… Ne prihvatamo ulogu Turske u BiH ni iz istorijskih razloga… Radi se o daleko većoj ambicji Turske i geostrateškom interesu…

Ovo je juče beogradskim medijima izjavio Milorad Dodik, premijer RS, uz napomenu da je BiH "veoma teško održiva i može opstati samo kao labava unija dvije države".

– Dodik i ovim izjavama, htio to priznati ili ne, pokazuje svoje nemire, paniku i strahove, pogotovo nakon prošlosubotnjeg sastanka u Istanbulu Harisa Silajdžića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, i Borisa Tadića, predsjednika Srbije, a uz posredovanje i prisustvo turskog predsjednika Abdulaha Gula.

Istanbulska deklaracija koju su njih trojica usvojili insistira na stabilizaciji prilika na Balkanu i u odnosima između BiH i Srbije. Uz izdašno asistiranje, zašto ne reći i pritiskanje zvanične Ankare, Skupština Srbije je nedavno usvojila i Deklaraciju o Srebrenici kojom je osudila ratne zločine nad Bošnjacima Srebrenice i tek to je Dodika razbjesnilo i dosta odmaklo od Tadića kojem posljednjih dana stalno šalje poruke preko beogradskih medija. Kao dobro informisan, on zna da je i Zlatko Lagumdžija, lider SDP-a, najjače opozicione stranke u državi, u posljednja dva mjeseca hitno nekoliko puta odlazio u Istanbul na razgovore s turskim državnicima, a prije dvadesetak dana premijer Turske Redžep Taip Erdogan bio mu je gost u Bošnjačkom institutu odakle je uputio poruke dalekosežnog značenja.

"Turska je svugdje prisutna i o mnogim njenim aktivnostima se i ne zna. Kada UN bude raspravljao povodom rezolucije o Iranu, svi će se pitati šta o tome misli turski ministar spoljnih poslova Ahmet Davutoglu…Tu su i redovni telefonski razgovori Davutoglua sa Barackom Obamom, Hilari Klinton", kazao je prekjuče na Fakultetu islamskih nauka visoki predstavnik Valentin Inzko.

Dodiku je jasno da uključivanje Turske u rješavanje problema na Balkanu može rezultirati jedino donošenjem sigurnosti, stabilnosti i sklada u ovom dijelu Evrope što dovodi do pucanja njegovog koncepta da se BiH podijeli i vremenom nestane. Radi se zapravo o konceptu Slobodana Miloševića kojeg on hoće da do kraja realizuje.

"Turska diplomacija najznačajnije održava "meku moć" Turske", kaže ambasador te zemlje u BiH Vefahan Ocak i dodaje da je i Balkan interesna sfera Turske.

– Za nas je prirodno da Turska ulaže napore da balkanske zemlje što prije zauzmu svoje mjesto što se sigurnosti tiče u NATO-u, a što se ekonomske saradnje i blagostanja tiče u EU. Trojni susreti Turska – Hrvatska – BiH i Turska – Srbija – BiH koje održavamo u zadnje vrijeme utiču na uspostavljanje povjerenja među ovim zemljama i doprinose stabilnosti BiH što je poznato svim dobronamjernim ljudima.

Nemamo razloga da se odričemo ostavštine ahdname sultana Mehmeda II Osvajača, uloge sultana Abdulaziza u izgradnji sarajevske Saborne crkve, uloge sultana Bajazita II u naseljavanju Jevreja u otomanske zemlje, među njima i u BiH.Turska će dobronamjerno nastaviti podržavati blagostanje u BiH, njen integritet i mir i mi ćemo svim našim prijateljima u ovoj zemlji i nadalje iskreno objašnjavati da će Turska biti uz njih bez obzira na sve – izjavio je ambasador Ocak.

Turska je po površini 37. zemlja na svijetu, a sa 76 miliona ljudi 18. država svijeta po broju stanovnika, navodi San.

Članica je NATO saveza u kojem je po snazi druga vojna sila, odmah iza SAD-a.

Ova zemlja ima 15. najveći bruto domaći proizvod na planeti, a prosječna stopa rasta BDP-a iznosi oko sedam posto. Bruto domaći proizvod Turske se u posljednjih šest godina utrostručio i sada iznosi 740 milijardi dolara. Ovu zemlju godišnje posjeti 31 milion turista, a prihodi od turizma iznose 22 milijarde dolara godišnje. Nalazi se u regionu u kojem je 70 posto svjetskih energetskih resursa i prirodni je most između Azije i Afrike prema Evropskoj uniji.

Prema procjenama Oraganizacije za evropsku saradnju i razvoj, Turska će do 2013. godine biti treća najbrže rastuća ekonomija na svijetu.

(24si)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.