Hiljade suboraca i građana ispratilo generala Rasima Delića

 

Više hiljada građana Bosne i Hercegovine i Sarajeva juce se oprostilo od Rasima Delića, ratnog komandanta Generalštaba Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Dženaza i ukop armijskom generalu Rasimu Deliću obavljeni su na Šehidskom mezarju Kovači, uz najviše vojne počasti (Drugi pješadijski puk OSBiH) i u prisustvu rodbine, predstavnika javnog, političkog i kulturnog života u BiH, saboraca, prijatelja i građana.


 
Klanjanje dženaza-namaza predvodio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa ef. Cerić.

Reis Cerić je kazao da svi koji su došli da isprate Rasima Delića zasigurno osjećaju dug prema tom čovjeku čija smrt svjedoči o tome da pripadamo jedni drugima i da ničija zasluga za opće dobro neće biti poništena.

“Danas smo ovdje… da znamo praviti razliku između istine i laži, da znamo razlikovati između ljubavi i mržnje, da znamo razlikovati između pravde i zuluma (nepravde)”, kazao je reis Cerić.

Lafet s tabutom u pratnji povorke krenuo je ispred Doma Oružanih snaga BiH Obalom prema Kovačima.

Prije dženaze i ukopa, te komemoracije, tabut uz počasnu stražu bio je postavljen ispred Doma OSBiH.

U Domu OSBiH od ranih sati otvorena je i Knjiga žalosti za građane koji mimohodom odaju posljednju počast ratnom komandantu Armije RBiH.

General Armije RBiH, ratni načelnik Generalštaba Armije Republike BiH Rasim Delić umro je 16. aprila u svom domu u Visokom.

Rasim Delić rođen je 4. februara 1949. godine u Čeliću. Vojnu akademiju je završio 1971. godine.

Agresija na BiH zatekla ga je u činu potpukovnika bivše JNA koju je napustio 13. aprila 1992. godine. Od 8. juna 1993. do kraja rata komandant je Armije RBiH.

Poslije agresije na BiH Delić je bio komandant Zajedničke komande Vojske Federacije BiH. U penziju je otišao u septembru 2000.

Za izuzetne zasluge u odbrani BiH odlikovan je najvišim priznanjem “Ordenom slobode”.

Autor je više knjiga. Bio je posvećen naučnom i istraživačkom radu, a stekao je i zvanje doktora nauka s odbranom teme o nastanku, stasanju i ulozi Armije RBiH. 

 

(Avaz)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.