Laki

Vulkan s Islanda izazvao glad, trovanja i Francusku revoluciju

LakiPepeo izbačen iz vulkana Eyjafjallajokull na Islandu pokrio je cijelu Evropu, a prašina dolazi i do neba iznad BiH. Osim otkazanih letova, za sada nema većih posljedica, za razliku od erupcije vulkana Laki 1783. koja je cijelu Evropu okovala gustim dimom i otrovnim gasovima.

Erupcija Lakija počela je 8. juna 1783. godine dok je u maloj crkvi u obližnjem Kirkjubæjarklausturu svećenik Jón Steingrímsson služio misu. Lava iz Lakija zaustavila se tik pred gradom, što je Steingrímssonu dalo status lokalnog sveca. Ipak, Steingrímsson nije bio dovoljno moćan da zaustavi i otrovnu prašinu koja se iz Lakija proširila cijelom Evropom u vidu guste magle.

 

Tada nije bilo aviona, ali je magla otrovnih plinova bila toliko gusta da su brodovi ostajali u lukama ne usuđujući se da zaplove. Nebo je bilo jedva vidljivo i u zapisima iz tog perioda spominje se “sunce boje krvi”, jer se kroz maglu vidjelo kao crvena kugla na sivom nebu.

Na Islandu je Laki odnio živote 20 odsto stanovništva, u Evropi je smrtnost povećana za dva do tri puta, a tokom avgusta i septembra smrt 23.000 Britanaca povezana je upravo sa udisanjem otrovnih plinova. Pored direktnih posljedica po zdravlje ljudi, magla iz vulkana koja je mjesecima prekrivala sunce uticala je i na poljoprivrednu proizvodnju, ljudi su ostajali bez stoke, i zavladala je glad.

Poslije ljeta u kojem skoro da nije bilousjeva, uslijedila je jaka zima, dok je dugotrajna prekrivenost većeg dijela kontinenta gustom maglom i prašinom imala uticaj i na proljeće naredne godine kada su u nekim dijelovima Evrope uslijedile poplave, u drugim dijelovima suše, a pretpostavlja se da je Laki krivac i za veliku oluju iz 1788. koja je poharala Francusku. Neki istoričari erupciju Lakija “krive” i za Francusku revoluciju iz 1789. godine, jer je dodatno usložnila ionako tešku situaciju u zemlji kojom su godinama vladali siromaštvo i glad.

sarajevo-x

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • le cep de vigne (Syrah)
  • grenades
  • pomegranate
  • Ridah
  • dedans
  • dedans +
  • dedans +++
  • dedans ++
  • dedans du dehors

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.