Island Volcano

Islandski vulkan ponovno šalje pepeo u zrak

Island Volcano

 

ISLANDSKI geolog rekao je da se aktivnost u vulkanu čija je erupcija stvorila kaos diljem Europe pojačala, zbog čega je se u zrak digao 8,5 kilometara visok stup pepela.

Magnus Tumi Gudmundsson u Sveučilišta u Islandu rekao je da je danas po prvi put zapuhalo dovoljno vjetra da raščisti vidljivost pa će znanstvenici moći preletjeti preko vulkana i promatrati njegovu aktivnost.

Kad utvrde koliko leda se otopilo na glečeru Eyjafjallajoekull, bit će im lakše utvrditi koliko dugo bi erupcija mogla trajati.

Oblak vulkanskog pepela kojeg su vjetrovi s Islanda otpuhali na ostatak Europe već je stvorio pravi kaos. Velike količine pepela nastaju zbog brzog hlađenja magme u dodiru s ledom glečera.

Gudmundsson misli da ima dovoljno leda pa da bi zbog toga na Europu mogla spustiti još jedna serija oblaka, i stvoriti još više problema.

Zbog vulkanskog pepela Slovenija je u subotu u 6 sati u cijelosti zatvorila svoj zračni prostor, objavilo je ministarstvo prometa. Ministarstvo navodi da zabrana letova do visine 10.500 metara vrijedi do opoziva i da se stanje pažljivo prati.

Već sinoć zatvoren je zračni prostor u sjeveroistočnom dijelu države, te mariborska zračna luka, trenutačno jedini operativni aerodrom budući da je ljubljanski aerodrom “Jože Pučnik” već desetak dana zatvoren zbog obnove piste.

Potpuno ili djelomice zatvoreni su zračni prostori iznad Njemačke, Austrije, Poljske i Češke, uz ranije zatvorene zračne luke u Irskoj, Velikoj Britaniji, Danskoj, Švedskoj, Finskoj, Norveškoj, Nizozemskoj, Francuskoj i Belgiji.

“Trenutna predviđanja pokazuju da će stanje biti sve gore čitavu subotu”, objavile su u petak britanske službe za zračni nadzor. Ograničenja koja su ukinuta u Škotskoj, Sjevernoj Irskoj i na sjeveru Engleske ponovno su stupila na snagu.

Tri pariške zračne luke Roissy, Orly i Bourget bit će zatvorene do subote popodne. Ukupno je u Francuskoj zatvoreno ili će to biti 35 zračnih luka. Talijanski zračni promet bit će zatvoren na cijelom sjeveru Italije u subotu do ranog popodneva.

U Njemačkoj je zatvaranje zračnog prostora produljeno najmanje do ranog popodneva u subotu u 16 međunarodnih zračnih luka a Lufthansa je ukinula sve letove predviđene u Njemačkoj do subote u podne.

Zračni promet je u potpunosti ili djelomično prekinut u baltičkim zemljama, Češkoj, Austriji, Mađarskoj, sjeverozapadu Rumunjske, Poljskoj gdje se u Krakowu u nedjelju očekuju izaslanstva na pogrebu predsjednika Lecha Kaczynskog.

Zrakoplovna tvrtka KLM objavila je otkazivanje svih europskih letova s polaskom iz nizozemske zračne luke Schipol najmanje do subote u podne. Skandinavska zrakoplovna tvrtka SAS upozorila je da bi mogla biti natjerana privremeno otpustiti do 2500 zaposlenih u Norveškoj, počevši od ponedjeljka, ako avioni ostanu na tlu.

Niskobudžetna zrakoplovna tvrtka Ryanair otkazala je svoje letove u Sjevernoj Europi i u baltičkim zemljama do ponedjeljka rano popodne. Poremećena su kretanja milijuna putnika, posebice u Velikoj Britaniji gdje za vikend završavaju uskršnji školski praznici. Ironijom sudbine islandski je zračni promet pošteđen.

Poremećaji su se osjetili u cijelom svijetu. Većina letova američkih kompanija iz ili u Europu otkazano je u petak. Paraliza zračnog prometa stoji sektor više od 200 milijuna dolara dnevno, ocijenila je Međunarodna udruga zračnog prometa.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.