Korićanske stijene: Smjena po depeši

 

Na suđenju za zločin na Korićanskim stijenama, svjedok Odbrane Dušana Jankovića je rekao da je kontrolu nad interventnim vodom Stanice javne bezbjednosti Prijedor u augustu 1992. godine imao “isključivo načelnik Stanice, Simo Drljača”.

“Dušan Janković nije imao nikakve nadležnosti u interventnom vodu, niti je pratio konvoje. Ne znam ni što bi ih on pratio.

Naređenja je izdavao Simo Drljača”, rekao je Milutin Čađo, nekadašnji načelnik Stanice milicije “Prijedor 1”, kao svjedok odbrane četvrtooptuženog, i dodao da ni on nije mogao izdavati naređenja za upotrebu interventnog voda.

Simo Drljača je pred Tribunalom u Haagu bio optužen za zločine u Prijedoru, ali je poginuo prilikom hapšenja 1997. godine.

Dušan Janković, nekadašnji komandir Stanice javne bezbjednosti Prijedor, tereti se sa Zoranom Babićem, Miloradom Radakovićem, Miloradom Škrbićem i Željkom Stojnićem, nekadašnjim pripadnicima Prvog interventnog voda Stanice javne bezbjednosti (SJB), za učešće u strijeljanju oko 200 civila muškaraca na Korićanskim stijenama na planini Vlašić, 21. augusta 1992. godine.

Prema navodima optužnice, civili su prethodno izdvojeni iz konvoja kojim je preko 1.200 Bošnjaka i Hrvata odlazilo iz Prijedora ka Travniku.

Svjedok je ispričao kako je dan poslije odlaska konvoja pozvan zajedno s Jankovićem na razgovor u Centar službi bezbjednosti (CSB) u Banju Luku, te da je tada saznao za ubistva civila.

“čuro Bulić, zamjenik načelnika CSB-a, rekao nam je da su momci iz obezbjeđenja pobili ljude. Tada je došao i Simo Drljača i rekao da mi nemamo ništa s tim. U Prijedoru sam sazvao sastanak i sastavio depešu kojom sam zahtijevao da se raspusti interventni vod i da se smjeni Simo Drljača”, ispričao je Čađo i dodao da je nakon toga Drljača smijenjen, a za načelnika SJB-a postavljen je Dušan Janković.

Svjedok je još ispričao da je noć prije odlaska konvoja Janković bio u noćnoj smjeni, “što se može vidjeti i u rasporedu”, te da ga tog dana nije vidio u stanici.

Boško Stupar, drugi svjedok Odbrane, rekao je kako je 21. augusta 1992. godine “po zadatku” bio u Tukovima (općina Prijedor), odakle je kretao konvoj, te da je vidio pripadnike interventnog voda.

“Na čelu kolone je bilo vozilo i u njemu su bili K1 i K2. (…) Bili su momci u plavim maskirnim uniformama, a prepoznao sam Babića, Stojnića, Dadu Mrđu, Gordana čurića… Bila je gužva, nisam siguran ko je još tu bio”, rekao je svjedok koji je bio pripadnik rezervnog sastava policije iz Tukova.

čurić je pred Sudom BiH priznao krivicu za zločin na Korićanskim stijenama, te je osuđen na osam godina zatvora, dok je Mrđa pred Tribunalom u Haagu za isti zločin osuđen na 17 godina zatvora.

Svjedok se nije mogao izjasniti kada je tačno odlazio taj konvoj, ali je bio siguran da se radilo o konvoju “u kojem su stradali civili”.

Suđenje se nastavlja 13. aprila 2010. godine, kada će iskaz dati još dva svjedoka Odbrane četvrtooptuženog.

(BIRN)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.