Korićanske stijene: Smjena po depeši

 

Na suđenju za zločin na Korićanskim stijenama, svjedok Odbrane Dušana Jankovića je rekao da je kontrolu nad interventnim vodom Stanice javne bezbjednosti Prijedor u augustu 1992. godine imao “isključivo načelnik Stanice, Simo Drljača”.

“Dušan Janković nije imao nikakve nadležnosti u interventnom vodu, niti je pratio konvoje. Ne znam ni što bi ih on pratio.

Naređenja je izdavao Simo Drljača”, rekao je Milutin Čađo, nekadašnji načelnik Stanice milicije “Prijedor 1”, kao svjedok odbrane četvrtooptuženog, i dodao da ni on nije mogao izdavati naređenja za upotrebu interventnog voda.

Simo Drljača je pred Tribunalom u Haagu bio optužen za zločine u Prijedoru, ali je poginuo prilikom hapšenja 1997. godine.

Dušan Janković, nekadašnji komandir Stanice javne bezbjednosti Prijedor, tereti se sa Zoranom Babićem, Miloradom Radakovićem, Miloradom Škrbićem i Željkom Stojnićem, nekadašnjim pripadnicima Prvog interventnog voda Stanice javne bezbjednosti (SJB), za učešće u strijeljanju oko 200 civila muškaraca na Korićanskim stijenama na planini Vlašić, 21. augusta 1992. godine.

Prema navodima optužnice, civili su prethodno izdvojeni iz konvoja kojim je preko 1.200 Bošnjaka i Hrvata odlazilo iz Prijedora ka Travniku.

Svjedok je ispričao kako je dan poslije odlaska konvoja pozvan zajedno s Jankovićem na razgovor u Centar službi bezbjednosti (CSB) u Banju Luku, te da je tada saznao za ubistva civila.

“čuro Bulić, zamjenik načelnika CSB-a, rekao nam je da su momci iz obezbjeđenja pobili ljude. Tada je došao i Simo Drljača i rekao da mi nemamo ništa s tim. U Prijedoru sam sazvao sastanak i sastavio depešu kojom sam zahtijevao da se raspusti interventni vod i da se smjeni Simo Drljača”, ispričao je Čađo i dodao da je nakon toga Drljača smijenjen, a za načelnika SJB-a postavljen je Dušan Janković.

Svjedok je još ispričao da je noć prije odlaska konvoja Janković bio u noćnoj smjeni, “što se može vidjeti i u rasporedu”, te da ga tog dana nije vidio u stanici.

Boško Stupar, drugi svjedok Odbrane, rekao je kako je 21. augusta 1992. godine “po zadatku” bio u Tukovima (općina Prijedor), odakle je kretao konvoj, te da je vidio pripadnike interventnog voda.

“Na čelu kolone je bilo vozilo i u njemu su bili K1 i K2. (…) Bili su momci u plavim maskirnim uniformama, a prepoznao sam Babića, Stojnića, Dadu Mrđu, Gordana čurića… Bila je gužva, nisam siguran ko je još tu bio”, rekao je svjedok koji je bio pripadnik rezervnog sastava policije iz Tukova.

čurić je pred Sudom BiH priznao krivicu za zločin na Korićanskim stijenama, te je osuđen na osam godina zatvora, dok je Mrđa pred Tribunalom u Haagu za isti zločin osuđen na 17 godina zatvora.

Svjedok se nije mogao izjasniti kada je tačno odlazio taj konvoj, ali je bio siguran da se radilo o konvoju “u kojem su stradali civili”.

Suđenje se nastavlja 13. aprila 2010. godine, kada će iskaz dati još dva svjedoka Odbrane četvrtooptuženog.

(BIRN)

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • dedans
  • dedans +
  • dedans +++
  • dedans ++
  • dedans du dehors
  • jadis & maintenant
  • horizon
  • "mer-à-bout"
  • Leona

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.