Korićanske stijene: Vod pod kontrolom Drljače

 

Svjedok Odbrane četvrtooptuženog rekao je da je Dušan Janković bio komandir Stanice javne bezbjednosti Prijedor od sredine augusta do početka septembra 1992. godine
 
“Janković je u ratu kratko bio komandir Stanice javne bezbjednosti (SJB), od polovine osmog do početka devetog mjeseca. (…) Kasnije znam da je imao funkciju obezbjeđenja materijalno-tehničkih sredstava u policiji”, rekao je Slobodan Brdar, koji je radio kao saobraćajni policajac u Prijedoru.

Dušana Jankovića, nekadašnjeg komandira SJB-a Prijedor, Tužilaštvo BiH tereti zajedno sa Zoranom Babićem, Miloradom Radakovićem, Miloradom Škrbićem i Željkom Stojnićem, nekadašnjim pripadnicima Prvog interventnog voda SJB-a, za učešće u strijeljanju oko 200 muškaraca na planini Vlašić 21. augusta 1992. godine.

Prema navodima optužnice, civili su prethodno izdvojeni iz konvoja kojim je preko 1.200 Bošnjaka i Hrvata prevoženo iz Prijedora ka Travniku.

Brdar je ispričao kako mu je poznato da su iz Prijedora odlazili konvoji s bošnjačkim i hrvatskim stanovništvom i da su u pratnji bili pripadnici interventnog voda.

Vinko Kos, svjedok Jankovićeve Odbrane i bivši odbornik Srpske demokratske stranke (SDS) u Skupštini opštine (SO) Prijedor, ispričao je kako je interventni vod formiran nakon što je SDS preuzela vlast u tom gradu.

“Interventni vod je formirao Simo Drljača. To je bilo formirano isključivo za potrebe načelnika. Imali su oko 30 ljudi, komandant im je bio Paraš i on je odgovarao samo Drljači”, rekao je Kos i dodao da su komandiri svih osam ratnih stanica u Prijedoru bili podređeni Simi Drljači.

Simo Drljača je pred Tribunalom u Haagu bio optužen za zločine u Prijedoru, ali je poginuo prilikom hapšenja 1997. godine, dok je Miroslav Paraš, nekadašnji komandir interventnog voda, u međuvremenu preminuo.

Radovan Rajlić, također odbornik SDS-a u SO-u Prijedor i nekadašnji saobraćajni policajac, kao svjedok Odbrane četvrtooptuženog je kazao da Jankovića zna kao predratnog saobraćajnog policajca te inspektora za logistiku u stanici policije u Prijedoru tokom rata.

Svjedok je kazao kako Janković “nikada nije komandovao nekom jedinicom”.

Naredno ročište, kada će biti saslušana nova tri svjedoka Odbrane četvrtooptuženog, zakazano je za 27. april 2010. godine.

(BIRN)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.