Srebrenica

Prvi korak na putu suočavanja s nedavnom prošlošću

SrebrenicaUsvajanje Deklaracije o osudi zločina u Srebrenici u srbijanskoj skupštini 15 godina od događaja u Srebrenici jasno ukazuje da je to učinjeno više iz razloga političkog oportuniteta, nego iskrene namjere srbijanske političke i intelektualne elite da se suoči s nedavnom prošlošću i njenim još uvijek prisutnim teškim naslijeđem.

Ovo je ocjena Komiteta pravnika za ljudska prava (YUCOM) iz Beograda navedena u njegovom 46. broju Biltena – Sistem za rano upozoravanje.

Ocjenjuje se također da je dvanaestosatna debata u parlamentu reflektovala "šizofreno stanje u srbijanskom društvu".

Ističe se da je Skupština Republike Srbije usvajanjem Deklaracije o Srebrenici učinila značajan korak koji bi mogao da obilježi početak dugog procesa suočavanja s naslijeđem devedesetih godina prošlog vijeka i teškim zločinima i drugim oblicima kršenja elementarnih ljudskih, građanskih i socijalnih prava ne samo građana u bivšim jugoslovenskim republikama, već i u samoj Srbiji.

Naime, dok se značajan dio političkog spektra bar deklarativno zalaže za usvajanje evropskih vrijednosti i spreman je da u to ime učini korake koji ubrzavaju hod ka članstvu u EU, još uvijek sve agresivnije nastupaju snage koje se ne mire s neuspjehom Miloševićevog projekta i ne prihvataju posljedice njegovog poraza.

U Biltenu se naglašava kako objektivna i trezvena analiza okolnosti u kojima je došlo do usvajanja Deklaracije – bez obzira na njene brojne manjkavosti, a prije svega nepominjanje riječi genocid i odsustvo jasne ograde od zločina počinjenih uime tobožnjih srpskih nacionalnih interesa – ne može prenebregnuti i pomak koji je time načinjen.

Usvajanje Deklaracije znači priznanje da je do zločina došlo, a spominjanjem odluke MSP indirektno je priznato i da se radi o genocidu, navodi se u Biltenu. Dodaje se kako na proces otrežnjavanja negativno utiče činjenica da u srbijanskom društvu, posebno u "patriotskim“ intelektualnim krugovima, medijima i obrazovnom sistemu, i dalje dominira retorika svjetske zavjere protiv Srba, u kojoj se srpski narod predstavlja kao najveća – često i jedina – žrtva balkanskih ratova 1990-tih.

Kako se ocjenjuje u YUCOM-ovom biltenu, bez obzira na njene brojne manjkavosti i uvjete u kojima je usvojena, Deklaracija o Srebrenici ima smisla samo ako bude predstavljala prvi korak na dugom putu ka suočavanju s nedavnom prošlošću, bez čega nema evropske budućnosti Srbije.

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Milord bis
  • sac & ressac
  • messager
  • golfe bleu
  • fel-fel en résidence
  • dose mortelle
  • tueur de vie
  • Nelly
  • Milord

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.