Komarac

“Super komarci” spašavaju svijet od malarije

KomaracOBIČNO su komarci prijenosnici bolesti, no oni bi jednog dana mogli biti korisni u borbi protiv malarije nakon što su znanstvenici genetskim modifikacijama stvorili vrstu koja može prenositi cjepivo.

Znanstvenici su proizveli posebnu vrstu komarca koji u svojoj slini ima cjepivo. U istraživanjima s laboratorijskim miševima pokazalo se da komarci, koji su obično glavni prijenosnici malarije, mogu biti i prijenosnici cjepiva. Ugrizi komaraca, koji su prenosili cjepivo, postigli su da se kod miševa razviju antitijela koja su ih čuvala od bolesti, piše CNN.

Svako peto dijete u Africi umre od malarije

Rezultati ovog istraživanja objavljeni su u britanskom znanstvenom časopisu Insect Molecular Biology. Istraživanje je vodio profesor Medicinskog sveučilišta u Japanu Shigeto Yoshida, a ta strategija bi mogla postati nova u svjetskoj borbi protiv malarije. "Nedostatak efikasnog cjepiva znači da je u borbi protiv bolesti najvažnija kontrola prijenosnika", kazao je Yoshida.

Svake godine oko 250 milijuna ljudi u svijetu oboli od malarije, a gotovo milijun ih od nje i umre. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, svaka peta smrt djeteta u Africi uzrokovana je malarijom. Oko 60 vrsta komaraca su nosioci parazita malarije, koji se prenosi na ljude kada se ženka hrani krvlju.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.