Na danasnji dan

Dogodilo se na današnji dan – 26. marta

Na danasnji dan1830. godine u Palmyri u New Yorku izdana je Mormonova Knjiga prema kojoj je Crkva Isusa Krista svetaca posljednjih dana poznata i kao Mormonska Crkva koju je 6. aprila iste godine osnovao Joseph Smith. Sljedbenici pokreta vjeruju da je knjiga povijesni zapis Božjeg djelovanja među trima civilizacijama na Američkom kontinentu od 2700 pr.Kr. do 420. godine i da su ju napisali proroci i sljebenici Isusa Krista.

Francuski predsjednik Louis-Adolphe Thiers 1871. godine je sa svim još poslušnim oružanim snagama, policijom i upraviteljima pobjegao iz Pariza u Versailles.

 

Neposlušni Centralni komitet Nacionalne garde koji je ostao jedina efektivna vlast u Parizu je svojevoljno abdcirao svoj autoritet i pripremio izbore za pariški komunalni Savjet što je bio službeni početak Pariške komune, prvog svjetski poznatog ostvarenja socijalističkog uređenja.

Američki mikrobiolog Jonas Salk nakon višegodišnjeg istraživanja 1953. godine je objavio kako je razvio cjepivo protiv polimijelitisa (dječje parlize). U aprilu 1955. godine cjepivo je predstavljeno javnosti, dvije godine kasnije počela su testiranja na ljudima, a licenca mu je izdana 1962.

Proglašavanje neovisnosti Bangladeša (Istočni Pakistan) 1971. godine prouzročilo je građanski rat između pristalica Pakistana i neovisnog Bangladeša u koji se pomažući Bangladešu uključila Indija što je bio razlog početka indijsko-pakistanskog rata. Sukob je završen u decembru iste godine potpisivanjem pakistanske predaje, a iduće godine postignut je i mir između Indije i Pakistana.

1975. godine na snagu je stupila Konvencija o biološkom oružju. To je bio prvi multilateralni dogovor o razoružanju kojim je zabranjena proizvodnja cijele kategorije oružja. Konvencija je nastala kao produkt višegodišnjeg truda međunarodne zajednice da se uspostavi novi instrument provedbe Ženevske konvencije iz 1925.

Egipatski predsjednik Anwar al-Sadat, izraelski premijer Menachem Begin i američki predsjednik Jimmy Carter 1976. godine u Washingtonu su potpisali Izraelsko-egipatski mirovni sporazum. Potpisnice su se obvezale da će se međusobno priznati, prekinuti ratno stanje koje je trajalo od 1948. te da će Izrael povući svoje snage s poluotoka Sinaj koji je okupirao u Šestodnevnom ratu 1967.

1995. godine na snagu je stupio Schengenski sporazum prema kojemu se državljani država u Europskoj uniji mogu slobodno kretati po drugim članicama unije bez putovnice i osobne iskaznice. U trenutku stupanja na snagu sporazum su prihvatile Belgija, Francuska, Njemačka, Luksemburg, Nizozemska, Portugal i Španjolska, a do danas su ga prihvatile 24 zemlje članice unije.

Najpopularniji američki pjesnik 20. stoljeća Robert Frost, dobitnik 4 Pulitzerove nagrade, rođen je 1874. godine u San Franciscu. Osnivač uspješne marke sportske odjeće i obuće PUMA, Rudolf Dassler čiji mlađi brat Adolf (Adi) je osnovao Adidas, rođen je u njemačkom Herzogenaurachu 1896. godine.

Američki glumac Sterling Hayden, ‘specijaliziran’ za westerne i film noire, najpoznatiji po ulozi Gen. Jacka D. Rippera u filmu Dr. Strangelove, rođen je u New Jerseyu 1916. godine. Američki glumac Strother Martin, zapamćen po klasičnoj rečenici “What we've got here is failure to communicate” u filmu Cool Hand Luke, te po ulogama u filmovima Butch Cassidy and the Sundance Kid, The Wild Bunch, McLintock! i drugima, rođen je 1919. godine u Kokomu u Indijani.

Američki glumac James Caan, zapamćen po ulozi Santina ‘Sonnyja’ Corleonea u Godfatheru, te po ulogama u filmovima Rollerball, A Bridge Too Far, Eraser, Bulletproof i drugima, rođen je u New Yorku 1940. godine. Američka književnica Erica Jong, pravog imenaErica Mann, prozvana “ženskim Henryjem Millerom” zbog načina na koji opisuje žensku seksualnost, a čiji je najpoznatiji roman “Strah od letenja” iz 1973., rođena je 1942. godine u New Yorku. Američka soul, R&B i pop pjevačica, te glumica Diana Ross, nekada prvi vokal skupine The Supremes koji su zbog njene iznimne popularnosti promijenili ime u Diana Ross and the Supremes, rođena je u Detroitu 1944. godine.

Američki pjevač Steven Tyler, pravog imena Stephen Victor Tallarico, a poznat i kao The Demon of Screaming, frontman rock skupine Aerosmith, rođen je 1948. godine u New Yorku. Američka glumica Jennifer Grey, najpoznatija po ulozi Frances “Baby” Houseman u filmu Dirty Dancing, rođena je u New Yorku 1960. godine.

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.