Fastfood

Fast food izaziva nervozu

FastfoodBrza hrana nije samo loša za naše zdravlje, nego može i aktivirati nestrpljivost i prenaglo ponašanje. Otkrilo je to novo istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta u Torontu.

Naime, sama ideja fast fooda je da nam poveća produktivnost i učinkovitost. Time vrlo brzo možemo pojesti odabranu brzu hranu i prijeći na obavljanje drugih stvari.

Znanstvenici sada tvrde kako čak i sama izloženost brzoj hrani i s njom povezanim simbolima može ljude učiniti nestrpljivima i nervoznima.

 

U jednom su eksperimentu stručnjaci na ekranu kompjutera izmjenjivali simbole koji predstavljaju brzu hranu, kao što je zlatni luk  McDonald'sa. Izmjenjivanje se odvijalo u milisekundama pa sudionici nisu mogli svjesno identificirati ono što su vidjeli. Takva nesvjesna izloženost simbolima povećala je brzinu čitanja sudionika u sljedećem zadatku koji su dobili.

U sljedećem zadatku sudionici su se morali sjetiti kako im je bilo jesti u fast food restoranu. Pokazalo se da su nesvjesno odabirali hranu koja se brže jede i uz koju se štedi na vremenu – nešto poput 2 u 1 šampona.

U posljednjem eksperimentu pokazalo se da ljudi koji su izloženi oznakama fast food restorana pokazuju veći otpor prema štednji. Radije odmah plate nešto što je jeftinije nego da uštede novac i kasnije kupe nešto veće.  

Znanstvenici kažu kako u tome nema ništa čudno jer brza hrana predstavlja kulturu efikasnosti i trenutnog zadovoljstva. Problem je u tome što se ta potreba za uštedom vremena javlja i bez obzira na to trebamo li zbilja više vremena ili ne, pa smo zato nervozniji i nestrpljiviji.

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • spada
  • Fatuma
  • Madoka
  • le Lac
  • Vigil with the doves
  • Human rights are not white
  • "I am tired and sick of war. Its glory is all moonshine. It is only those who have neither fired a shot nor heard the shrieks and groans of the wounded who cry aloud for blood, for vengeance, for desolation. War is hell." William T. Sherman
  • "I am tired and sick of war. Its glory is all moonshine. It is only those who have neither fired a shot nor heard the shrieks and groans of the wounded who cry aloud for blood, for vengeance, for desolation. War is hell". William T. Sherman
  • The sadness of Pèlerine

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.