Zatvor

Osuđenici u BiH uskoro će s lopatama na ulice i u parkove

ZatvorFEDERALNO Ministarstvo pravosuđa BiH najavilo je da će uskoro krenuti sa zamjenom zatvorskih kazni radom za opće javno dobro kod osuđenika za lakša kaznena djela, koji su osuđeni na kraće zatvorske kazne, prenosi portal Sarajevo-x.

Jedan od razloga za takvu odluku jest i prenatrpanost zatvora u BiH i veliki broj osuđenih osoba koje čekaju na izdržavanje kazne, potvrdio je glasnogovornik Ministarstva pravosuđa Entoni Šeperić.

 

“Primjena pravilnika bi trebala početi do kraja ove godine. Prema pravilniku rad za opće dobro izricao bi se osobama koje su osuđene za lakša krivična djela. Dakle, radi se o osobama koje nisu opasne za društvo, a na ovaj način osim što će se rasteretiti zatvori, uštedjet će se i novac, jer jedan dan koji osuđenik provede u zatvoru državu košta od 80 do 100 KM” objasnio je Šeperić. Osuđenici će čistiti ulice, uređivati travnjake, pomagati invalidima i nemoćnima,…

Rad zatvorenika za opće dobro bit će besplatan, odnosno osuđenim osobama se neće isplaćivati novčana naknada za njihov rad, niti će poslodavac od njihovog rada zarađivati. “Isključiva svrha takvh kazni je da se osuđenik kojem je, pod određenim uvjetima i obavezama, ograničena sloboda, ne isključi potpuno iz društva, već da uz pomoć društvene zajednice, razvije svijest o štetnosti određenih ponašanja i svojoj odgovornosti za štetne posljedice, te da društveno korisnim radom vrati dug društvu” objasnio je Šeperić.

Pomoćnica ministra pravde i uprave Kantona Sarajevo Ljiljana Čehajić portalu je rekla da će se rad za opće dobro moći obavljati u državnim organima, državnim ustanovama i kod jednog dijela obrtnika čija djelatnost je pogodna za rad za opće dobro, kao što su humanitarne, ekološke, komunalne ili uslužne djelatnosti.

Drugim riječima, osuđenici će, zavisno od stručne spreme, čistiti korita rijeka, ulice, uređivati travnjake, pomagati osobama u ustanovama socijalne zaštite za zbrinjavanje nemoćnih osoba, obavljati administrativno-tehničke, operativno-tehničke i slične poslove, i to na rok od najmanje 10, a najviše 60 radnih dana, ovisno o izrečenoj kazni.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.