Obama

Reforma zdravstva izglasana i drugi put, Obama pobijedio

ObamaPredstavnički dom američkog Kongresa u četvrtak je dao završno odobrenje za reformu sustava zdravstvene skrbi, pošto je Senat tijekom dana vratio na ponovno glasovanje paket amandmana na zakon, čime je dovršen zakonski okvir za najvažniju reformu u unutarnjepolitičkom programu Obamine administracije.

Predstavnički dom prihvatio je, s 220 glasova za i 207 protiv, paket amandmana koji će stupiti na snagu kada ih potpiše predsjednik Barack Obama. Oporbeni republikanci, koji u domu imaju 178 zastupnika, nisu dali ni jedan glas za paket amandmana.

 

U Senatu je ta zakonska mjera izglasana s 56 glasova za i 43 protiv, ali su republikanci u njoj pronašli dvije proceduralno neodgovarajuće odredbe, koje su uklonjene, no paket je zbog izmjena morao na ponovno glasovanje u Predstavnički dom.

Republikanci su u cjelodnevnoj raspravi podnijeli 29 amandmana, u nastojanju da opstruiraju izglasavanje zakonske mjere, ali su demokrati sve odbili.

“To nisu pokušaji da se poboljša zakon. To su pokušaji da se uništi zakon”, rekao je čelnik senatske manjine Harry Reid.

Duboke podjele i incidenti

Dok se u Kongresu privodila kraju ogorčena bitka oko reforme zdravstva, republikanci su najavili da će na kongresne izbore u studenom izaći s obećanjem opoziva reforme.

“Samo izvolite”, poručio im je Obama sa skupa u Iowi, održanog u okviru kampanje promicanja reforme među građanima – stranački, ideološki i imovinski duboko podijeljenima u pogledima na promjene u zdravstvu.

Dok su se zastupnici u Kongresu hrvali sa zakonodavnim detaljima, nezadovoljstvo protivnika promjena u sustavu zdravstva pretvorilo se u prijetnje nasiljem prema desetak demokratskih kongresnika, čija je potpora bila ključna za donošenje zakona.

FBI istražuje najmanje četiri incidenta u kojima su cigle bačene kroz prozore demokratskih ureda u državama New York, Arizona i Kansas. Najmanje 10 članova Kongresa izvijestilo je da su primili prijeteće e-mailove, telefonske pozive i faksove.

Zastupnik Bart Stupak, čelnik skupine konzervativnih demokrata koji se protive pobačaju, objavio je dio prijetećih poruka koje je primio.

Predsjednica Predstavničkog doma Nancy Pelosi izjavila je da takve postupke “treba odbaciti”, te da takvom ponašanju nema mjesta u građanskoj raspravi u SAD-u.

Čelnik republikanske manjine u domu John Boehner u priopćenju je istakao da su mnogi Amerikanci ljuti zbog donošenja zakona, ali da su “nasilje i prijetnje neprihvatljivi”. (hina/metro-portal)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.