Papa

Papa optužen da nije uvažio žalbe

PapaVATIKAN – Papa Benedikt Šesnaesti optužen je da nije preduzeo ništa kada su mu se dva nadbiskupa iz SAD požalila na sveštenika koji je navodno zlostavljao 200 gluvih dječaka. Benedikt je u to vrijeme obavljao funkciju kardinala na čelu kancelarije Vatikana koja je rješavala slučajeve seksualnog zlostavljanja, prenosi Bi-Bi-Si.

Američki mediji prenose da je crkveno suđenje svešteniku Lorensu Marfiju obustavljeno kada se on požalio na loše zdravlje.

 

Vatikan je objavio da su američke građanske vlasti istražile ovaj slučaj i odbacile ga.

Papa Benedikt mjesecima je opterećen optužbama da je Katolička crkva pokušala da prikrije slučajeve zlostavljanja djece od strane sveštenika u Evropi, uključujući Irsku, Austriju, Holandiju, Španiju, Švajcarsku i Njemačku.

Više od 20 godina prije nego što je postao papa, Jozef Racinger je bio na čelu Kongregacije za doktrinu vjere – vatikanske kancelarije koja je, između ostalog, bila zadužena za reagovanje Crkve na slučajeve zlostavljanja djece.

Dokumenti sugerišu da je 1996. godine tadašnji kardinal Racinger dva puta ignorisao pisma poslata lično njemu, objavio je “Njujork tajms”.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.