Å vicarski političar koji se borio protiv minareta primio islam

Ugledni švicarski političar Daniel Streich, koji se uzdigao do slave radi kampanje protiv minareta je primio islam.

Član Švicarska narodna stranka (SVP) i poznati političar, Daniel Streich je bio prvi čovjek koji je pokrenuo kampanju za nametanje zabrane minareta, i zatvaranje džamija u Švicarskoj. Izjava Streich-a o prelaženju na islam je stvorila senzacija u švicarskim politici, a i nelagodnost za one koji su podržavali zabranu izgradnje minareta.

 

Streich je propagirao svoj anti-islamski pokret nadugo i naširoko u zemlji, sijao sjeme gnjevi i prezira prema islamu i među ljudima, te utirao put za javno mišljenje protiv minareta i džamija. Ali sada je Streich postao branitelj islama. Njegove anti-islamske misli su ga tako približile vjeri da je on prigrlio islam. Sada se stidi svojih (ne)djela i želi izgraditi najljepšu džamiju Europe u Švicarskoj.

Najzanimljivija stvar u svemu ovome je da u ovom trenutku postoje četiri džamije u Švicarskoj a Streich želi postaviti temelje za petu. Tako se vjerovatno želi da iskupi radi širenja mržnje protiv islama. Razmišlja i o pokretu suprotnom svojih prethodnih zalaganja, koji bi promicao vjersku toleranciju i miran život u društvima.

Abdul Majeed Aldai, predsjednik OPI, nevladine organizacije, koja radi za dobrobit muslimana, kaže da Europljani imaju veliku želju da znaju o islamu. Neki od njih žele znati o odnosima između islama i terorizma, isti je bio slučaj i sa Streich-om.

“Tijekom konfrontacije, Streich je proučavao Kur'an Časni i počeo razumijevati islam. On je htio zadati teške udarce islamu, ali ishod je bio sasvim drugačiji”, Aldai dalje kaže.

Nedavno pitanje zabrane munara bilo je stavljeno na glasanje u Švicarskoj a sada je zabrana stekla pravni status.

Što se tiče rezultata glasanja 42,5 posto ljudi glasalo je u korist munare i 57,5 posto podržava zabranu, a muslimansko stanovništvo u Švicarskoj je tek 6 posto. Najviše čudna stvar u tom smislu, dakle, je podrška 42,5 posto stanovništva za samo šest posto muslimana.

Analitičari tvrde da je zabrana minareta i islamskih obreda privukla ljude prema islamu.

Streich je bio važan član Švicarska narodne stranka (SVP). Njegova važnost može biti procijenjena po njegovom utjecaju na stvaranje politike stranke, u kojoj je uvijek imao istaknutu ulogu. Njegov pokret protiv munare bio je usmjeren na stjecanje političke pažnje i interesa. On je dobio posao vojnog instruktora u Swiss Army zbog njegove popularnosti.

Rođen je u kršćanskoj obitelji, Streich je sveobuhvatno proučavao islam samo radi napada i konfrontracije, ali islamski nauk je imao dubok utjecaj na njega. Na kraju de-sebe povezane iz političkih aktivnosti i on je prigrlio islam. Streich je nazvao SVO aktivnosti protiv Muslimana satanskim.

On kaže da je naviknut čitati Bibliju i često ode u kapelu, ali sada  on recitira Kur'an Časni i nudi svoje molitve pet puta dnevno. On dalje kaže da je otkazao članstvo stranke i objavio svoje obraćenje Streich kaže da je već pronašao istinu života u islamu, koji nije mogao naći u kršćanstvu.

S druge strane švicarske vojne vlasti su se bojale da Streich, koji je nekoć  bio vojni instruktor, možda otkriti vojne tajne muslimanima.

SVP član Nacionalnog vijeća kaže da Streich kao vojni instruktor može biti opasan, glasnogovornik švicarske vojske koji odbacuje ovaj dojam je rekao da je učinkovitost vojske bila važnija od toga tko ju je obučavao.

Međutim, iz vlastitih redova, čovjek sada radi za promociju islama i njegovih učenja. Zakon države može zabraniti munare, ali ne i umove i srca.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.