Å vicarski političar koji se borio protiv minareta primio islam

Ugledni švicarski političar Daniel Streich, koji se uzdigao do slave radi kampanje protiv minareta je primio islam.

Član Švicarska narodna stranka (SVP) i poznati političar, Daniel Streich je bio prvi čovjek koji je pokrenuo kampanju za nametanje zabrane minareta, i zatvaranje džamija u Švicarskoj. Izjava Streich-a o prelaženju na islam je stvorila senzacija u švicarskim politici, a i nelagodnost za one koji su podržavali zabranu izgradnje minareta.

 

Streich je propagirao svoj anti-islamski pokret nadugo i naširoko u zemlji, sijao sjeme gnjevi i prezira prema islamu i među ljudima, te utirao put za javno mišljenje protiv minareta i džamija. Ali sada je Streich postao branitelj islama. Njegove anti-islamske misli su ga tako približile vjeri da je on prigrlio islam. Sada se stidi svojih (ne)djela i želi izgraditi najljepšu džamiju Europe u Švicarskoj.

Najzanimljivija stvar u svemu ovome je da u ovom trenutku postoje četiri džamije u Švicarskoj a Streich želi postaviti temelje za petu. Tako se vjerovatno želi da iskupi radi širenja mržnje protiv islama. Razmišlja i o pokretu suprotnom svojih prethodnih zalaganja, koji bi promicao vjersku toleranciju i miran život u društvima.

Abdul Majeed Aldai, predsjednik OPI, nevladine organizacije, koja radi za dobrobit muslimana, kaže da Europljani imaju veliku želju da znaju o islamu. Neki od njih žele znati o odnosima između islama i terorizma, isti je bio slučaj i sa Streich-om.

“Tijekom konfrontacije, Streich je proučavao Kur'an Časni i počeo razumijevati islam. On je htio zadati teške udarce islamu, ali ishod je bio sasvim drugačiji”, Aldai dalje kaže.

Nedavno pitanje zabrane munara bilo je stavljeno na glasanje u Švicarskoj a sada je zabrana stekla pravni status.

Što se tiče rezultata glasanja 42,5 posto ljudi glasalo je u korist munare i 57,5 posto podržava zabranu, a muslimansko stanovništvo u Švicarskoj je tek 6 posto. Najviše čudna stvar u tom smislu, dakle, je podrška 42,5 posto stanovništva za samo šest posto muslimana.

Analitičari tvrde da je zabrana minareta i islamskih obreda privukla ljude prema islamu.

Streich je bio važan član Švicarska narodne stranka (SVP). Njegova važnost može biti procijenjena po njegovom utjecaju na stvaranje politike stranke, u kojoj je uvijek imao istaknutu ulogu. Njegov pokret protiv munare bio je usmjeren na stjecanje političke pažnje i interesa. On je dobio posao vojnog instruktora u Swiss Army zbog njegove popularnosti.

Rođen je u kršćanskoj obitelji, Streich je sveobuhvatno proučavao islam samo radi napada i konfrontracije, ali islamski nauk je imao dubok utjecaj na njega. Na kraju de-sebe povezane iz političkih aktivnosti i on je prigrlio islam. Streich je nazvao SVO aktivnosti protiv Muslimana satanskim.

On kaže da je naviknut čitati Bibliju i često ode u kapelu, ali sada  on recitira Kur'an Časni i nudi svoje molitve pet puta dnevno. On dalje kaže da je otkazao članstvo stranke i objavio svoje obraćenje Streich kaže da je već pronašao istinu života u islamu, koji nije mogao naći u kršćanstvu.

S druge strane švicarske vojne vlasti su se bojale da Streich, koji je nekoć  bio vojni instruktor, možda otkriti vojne tajne muslimanima.

SVP član Nacionalnog vijeća kaže da Streich kao vojni instruktor može biti opasan, glasnogovornik švicarske vojske koji odbacuje ovaj dojam je rekao da je učinkovitost vojske bila važnija od toga tko ju je obučavao.

Međutim, iz vlastitih redova, čovjek sada radi za promociju islama i njegovih učenja. Zakon države može zabraniti munare, ali ne i umove i srca.

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Nelly
  • Milord
  • spada
  • Fatuma
  • Madoka
  • le Lac
  • Vigil with the doves
  • Human rights are not white
  • "I am tired and sick of war. Its glory is all moonshine. It is only those who have neither fired a shot nor heard the shrieks and groans of the wounded who cry aloud for blood, for vengeance, for desolation. War is hell." William T. Sherman

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.