Å EHIDSKA DŽENAZA- 25. JULI 2010.GODINE

 

Na sastanku „Odbora za organizaciju redovne godišnje velike šehidske dženaze i sahrane, te posljednjeg ispraćaja identifikovanih žrtava genocida i agresije na Bosnu i Hercegovinu sa područja Medžlisa IZ-e Kozarac i Medžlisa IZ-e Prijedor te okolnih župa, održanom 15.03.2010.godine donesena je konačna odluka da se za termin održavanja ovog, za nesrpsko stanovništvo Prijedora i Kozarca najtužnijeg godišnjeg skupa, odredi nedjelja 25.juli 2010.godine.

 

Svojevrsni domaćini, odnosno lokacija održavanja dženaze i ispraćaja je centralna gradska zona Prijedora sa svojim džematima i župom, a centralni skup će se održati na Stadionu „Berek“ u Prijedoru.

 

Odbor za organizaciju izražava svoje žaljenje što se termin nije odredio ranije te što je baš uzet ovaj datum. Naime, u medjuvremenu su organizatori svih ostalih skupova, koji su uglavnom veselijeg karaktera požurili sa svojim terminima, a desilo se i otkrivanje jedne od nekoliko masovnih grobnica na Korićanskim stijenama na planini Vlašić, te su predstavnici žrtava iz Kozarca ponudili što kasniji datum radi postojanja mogućnosti eventualne identifikacije lica iz navedene masovne grobnice.

 

O broju lica od kojih ćemo se ove godine i sa ovog svijeta zauvjek oprostiti u ovom trenutku je teško govoriti zbog sporosti rada onih čijih je posao upravo identifikacija, te očitom zastoju u pronalasku i otkrivanju tjela i ostalih oko 1300 ubijenih građana Prijedorske opštine, nesrpske nacionalnosti od kojih je najveći broj Bošnjaka s područja Lijeve obale Sane.

 

Može se između ostalog zaključiti da unatoč činjenici da svi znamo da je svake godine i to jednom godišnje ovaj naš tužni zbor, i činjenici da smo svi u mogućnosti jedni druge da pitamo, prijateljski obavimo konsultacije i napravimo jedan godišnji kalendar svih dešavanja, toga nažalost upravo zbog nedostatka komunikacije do sada nije bilo.

 

S toga apelujemo na sve nas da se ubuduće potrudimo malo više komunicirati i odrediti sebi sve termine jer svi su oni naši pa i oni veseli kojih zaista trebamo. Ali, ovom najtužnijem danu u godini treba posvetiti posebnu pažnju i on treba biti prioritet.

 

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.