SAOPÅ TENJE ZA JAVNOST

S obzirom da je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine informisalo javnost o priznanju krivice Ljubiše Četića za zločine počinjene na „Korićanskim stijenama“ na planini Vlašić, osjećamo potrebnim da se o navedenom oglasimo. Naime, Udruženje logoraša „Priejdor92“ iz Prijedora okuplja između ostalog u svome članstvu i članove porodica lica pobijenih na navedenoj lokaciji.

U informaciji koja je putem elektronskih i pisanih medija proslijeđena javnosti kaže se između oslatog i sljedeće: „Prije sklapanja sporazuma, postupajuća tužiteljica upoznala je oštećene u ovom predmetu o namjeri sklapanja sporazuma, putem udruženja koje okuplja žrtve ratnog zločina sa područja Prijedora, i oštećeni su dali podrškuu sklapanju ovog sporazuma, s obzirom da se optuženi sporazumom obvezao da će tužiteljstvu ustupiti korisne informacije koje će pomoći u rasvjetljavanju ratnog zločina na Korićanskim stijenama, kao i na području Prijedora tijekom 1992. godine.“

 

Upravo iz ovog razloga nalazimo shodnim da Vas informišemo da Udruženje logoraša „Prijedor92“ nije dalo u ime porodica stradalih nikakvu saglasnost na prihvatanje sporazuma o priznavanju krivice, jer udruženje nema mandat da to čini u ime bilo koga od oštećenih članova našeg Udruženja. Osim toga udruženje nemože po bilo kom osnovu utjecati na sklapanje ili ne-sklapanje ovakvih sporazuma.

Kao i dosad, i ubuduće će naše Udruženje biti protiv bilo kakvih sklapanja sporazuma o priznanjima s obzirom da je dosadašnja praksa pokazala da takvi sporazumi nisu rezultirali ničim osim niskim kaznama za tako strašne zločine čijih dimenzija očito nije svjesno ni Tužilaštvo.

Prijedor i njegova okolini su bili poprište ratnih zločina i najgorih kršenja ljudskih prava  te progona u kojem nije pošteđen ni jedan njegov stanovnik nesrpske nacionalnost a u kojima je njih 3500 izgubilo svoje živote. Iako smo dosad insistirali da se sva uhapšena lica ispitaju i po pitanju njihovog učešća u zločinima na drugim lokacijama a prvenstveno za zločine počinjene od 20 do 25 jula na prostoru Lijeve obale Sane i u mjestima Bišćani, Rizvanovići, Rakovčani, Hambarine, Čarakovo i Zecovi pri čemu je od navedenog broja ubijenih, pobijena gotovo polovica, Tužilaštvo u dosadašnjoj praksi nije učinilo apsolutno ništa da se privede pravdi bilo ko od osumnjičenih.

Udruženje logoraša „Prijedor92“

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • jadis
  • horizon
  • "mer-à-bout"
  • Leona
  • Milord Bbel
  • sac & ressac
  • messager
  • golfe bleu
  • fel-fel en résidence

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.