SAOPÅ TENJE ZA JAVNOST

S obzirom da je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine informisalo javnost o priznanju krivice Ljubiše Četića za zločine počinjene na „Korićanskim stijenama“ na planini Vlašić, osjećamo potrebnim da se o navedenom oglasimo. Naime, Udruženje logoraša „Priejdor92“ iz Prijedora okuplja između ostalog u svome članstvu i članove porodica lica pobijenih na navedenoj lokaciji.

U informaciji koja je putem elektronskih i pisanih medija proslijeđena javnosti kaže se između oslatog i sljedeće: „Prije sklapanja sporazuma, postupajuća tužiteljica upoznala je oštećene u ovom predmetu o namjeri sklapanja sporazuma, putem udruženja koje okuplja žrtve ratnog zločina sa područja Prijedora, i oštećeni su dali podrškuu sklapanju ovog sporazuma, s obzirom da se optuženi sporazumom obvezao da će tužiteljstvu ustupiti korisne informacije koje će pomoći u rasvjetljavanju ratnog zločina na Korićanskim stijenama, kao i na području Prijedora tijekom 1992. godine.“

 

Upravo iz ovog razloga nalazimo shodnim da Vas informišemo da Udruženje logoraša „Prijedor92“ nije dalo u ime porodica stradalih nikakvu saglasnost na prihvatanje sporazuma o priznavanju krivice, jer udruženje nema mandat da to čini u ime bilo koga od oštećenih članova našeg Udruženja. Osim toga udruženje nemože po bilo kom osnovu utjecati na sklapanje ili ne-sklapanje ovakvih sporazuma.

Kao i dosad, i ubuduće će naše Udruženje biti protiv bilo kakvih sklapanja sporazuma o priznanjima s obzirom da je dosadašnja praksa pokazala da takvi sporazumi nisu rezultirali ničim osim niskim kaznama za tako strašne zločine čijih dimenzija očito nije svjesno ni Tužilaštvo.

Prijedor i njegova okolini su bili poprište ratnih zločina i najgorih kršenja ljudskih prava  te progona u kojem nije pošteđen ni jedan njegov stanovnik nesrpske nacionalnost a u kojima je njih 3500 izgubilo svoje živote. Iako smo dosad insistirali da se sva uhapšena lica ispitaju i po pitanju njihovog učešća u zločinima na drugim lokacijama a prvenstveno za zločine počinjene od 20 do 25 jula na prostoru Lijeve obale Sane i u mjestima Bišćani, Rizvanovići, Rakovčani, Hambarine, Čarakovo i Zecovi pri čemu je od navedenog broja ubijenih, pobijena gotovo polovica, Tužilaštvo u dosadašnjoj praksi nije učinilo apsolutno ništa da se privede pravdi bilo ko od osumnjičenih.

Udruženje logoraša „Prijedor92“

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.