Korićanske stijene: Četiću od 11 do 13 godina zatvora

 

Ljubiša Četić, optužen za zločin na Korićanskim stijenama, postigao je s Državnim tužilaštvom sporazum o priznanju krivice, prema kojem mu može biti izrečena kazna zatvora u rasponu od 11 do 13 godina.

Četić je priznao krivicu za zločin protiv čovječnosti počinjen 21. augusta 1992. godine, kada je na Korićanskim stijenama na planini Vlašić, kod Travnika, strijeljano oko 200 civila iz Prijedora.

Prema optužnici, Četić je zajedno sa Zoranom Babićem, Miloradom Radakovićem, Miloradom Škrbićem, Dušanom Jankovićem i Željkom Stojnićem, bivšim pripadnicima interventnog voda i Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, učestvovao u ubistvima oko 200 muškaraca koji su na Korićanske stijene dovezeni konvojem koji se kretao iz Prijedora prema Travniku.

Istom optužnicom bili su obuhvaćeni Damir Ivanković i Gordan čurić, također bivši pripadnici interventnog voda, koji su sredinom 2009. godine priznali učešće u ovom zločinu, te su svjedočili protiv ostalih optuženih. Ivanković je u svom svjedočenju kazao da je vidio da su u strijeljanju civila na Korićanskim stijenama učestvovali Zoran Babić, Milorad Škrbić i Ljubiša Četić.

Ivanković je osuđen na 14, a čurić na osam godina zatvora.

Sklapanjem sporazuma Četić se obavezao da će svjedočiti protiv ostalih optuženih, kao i u drugim predmetima kada od njega to bude zatražilo Tužilaštvo BiH ili agencija za sprovođenje zakona.

“Optuženi se obavezao da će, nakon što Sud prihvati izjavu o priznanju krivice, a prije izricanja kazne, osobno dati svoju izjavu kojom će iskazati pokajanje za kazneno djelo koje je počinio”, navedeno je u saopćenju Državnog tužilaštva.

Nadalje, kako navodi Tužilaštvo, tužiteljica je “upoznala oštećene o namjeri sklapanja sporazuma”, te su oni “dali potporu”, s obzirom da se Četić obavezao ustupiti korisne informacije koje će pomoći u rasvjetljavanju ratnog zločina počinjenog na Korićanskim stijenama, kao i na području Prijedora tokom 1992. godine.

Sporazum o priznanju krivice proslijeđen je Sudu BiH na razmatranje.

(BIRN)
 

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.