Korićanske stijene: Čišćenje u konvoju

 

Melisa Bajrić ispričala je kako su joj otac i brat izvedeni iz konvoja koji se u augustu 1992. godine kretao od Prijedora ka Travniku, te strijeljani na Korićanskim stijenama.

“Kada sam došla tog dana, tog 21. augusta, u Trnopolje, nije bilo brata i oca, i tetić mi je rekao da su otišli konvojem. Rekao je da je jedan kombi otišao u pratnji konvoja, i da su tim konvojem otišli vojni policajci, a među njima i Brane Topola”, kazala je Melisa Bajrić, svjedokinja Državnog tužilaštva.

Branko Topola, nekadašnji stražar u logoru Trnopolje, tereti se skupa sa Sašom Zečevićem, Radoslavom Kneževićem i Marinkom Ljepojom, bivšim pripadnicima interventnog voda Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, te Petrom Čivčićem, komandirom Prvog interventnog voda, za ubistva oko 200 muškaraca civila počinjena 21. augusta 1992. godine na Korićanskim stijenama.

“Za konvoj sam obavijest dobila dan ili dva ranije od Dragoljuba Gligića, pripadnika interventnog voda, koji je poznavao oca. On mi je rekao kako se dogovara u stanici policije da će biti čišćenje u tom konvoju i da će se svašta desiti. Ja sam to ozbiljno shvatila i otišla do oca. On mi je rekao da neće ići, ali na kraju je ispalo da ga nisam spriječila, jer su otišli”, kazala je svjedokinja.

Bajrić je kazala da je za stradanje oca i brata saznala tek “nakon izlaska iz Prijedora, u septembru 1992. godine”.

“Jedan čovjek mi je rekao da je Dado Mrđa ušao u autobus i prozvao mog brata, a da je otac zamolio da on ide umjesto njega. Mrđa je onda upitao ko je on, i samo rekao: ‘Haj’te onda obojica.’ Tako su izvedeni i ubijeni”, kazala je Bajrić.

Darko Mrđa je, nakon priznanja krivnje za učešće u zločinu na Korićanskim stijenama, pred Haškim tribunalom osuđen na 17 godina zatvora.

Svjedokinja je ispričala da je u julu 1992. godine “protjerana nakon čišćenja sela Čarakovo”, te da su joj oca i brata “srpski vojnici” odveli u logor Keraterm, dok je ona otišla kod tetke u Prijedor.

“Nismo mogli za to vrijeme kontaktirati. Oni su tamo bili 20 dana, a onda se Keraterm zatvorio i one koji su preživjeli prebacili su u logor Trnopolje. Tamo sam ih već mogla posjećivati. Išla sam svaki dan. Nije bilo lako, jer su mi uzimali stvari, uvijek ispitivali na punktovima ili interventni vod ili Vojna policija”, kazala je Bajrić.

Bajrić je u sudnici prepoznala Zečevića i Kneževića kao pripadnike interventnog voda, dok je za Topolu rekla da je bio “pripadnik Vojne policije koji je bio stražar u logoru Trnopolje”.

Naredno ročište zakazano je za 18. mart ove godine, kada će Tužilaštvo BiH saslušati dva svjedoka.

(BIRN)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.