Obilježena godišnjica smrti Mehmeda Alagića

Od smrti generala Mehmeda Alagića, nekadašnjeg komandanta 7.Korpusa A BIH, prošlo je sedam godina. Njegovi sugrađani i komšije te ratni saborci i ove su se godine prisjetili njegovog lika i djela.

Organizovali su javnu tribinu „general Mehmed Alagić-Jučer, danas, sutra“, tokom koje je bilo riječi o o ratnom putu, djelu i njegovim zaslugama.

 

Čovjek pod čijom je komandom oslobodjeno gotova pola Bosne i Hercegovine i njemu najdraži Sanski Most, general Mehmed Alagić, šokirao je sve iznenadnom smrću prije sedam godina.

O njegovoj veličini dovoljno govore njegova djela. Sve njegove pobjede od Vlašića, preko Sarajeva i ostalog dijela Srednje Bosne do oslobađanja Sanskog Mosta ostaće upisane u anale novije bosansko-hercegovačke historije. Jedan od njegovih bliskih ratnih saradnika, general Fikret Čuskić, vidno je razočaran što se sjećanje na takvog heroja, već godinama obilježava u organizaciji mjesne zajednice.

Organizatori manifestacije Udruženje demobilisanih boraca Općine Sanski Most, žale zbog ignorantskog odnosa vlasti. Njihova ali i poruka svih učesnika je da general Alagić zaslužuje mjesto, ako ne u srcima svih Bosanaca i Hercegovaca, onda barem u kalendaru bitnih datuma ove zemlje.

Brojna udruženja proistekla iz prošlog rata te predstavnici Općine Sanski Most, Travnik, Prijedor i političkih partija položili su cvijeće na mezar rahmetli generala.

(RTV USK )

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.