Karadžićev intervju Al-Jazeeri

Bivši predsjednik RS-a Radovan Karadžić izjavio je u intervjuu za "Al-Jazzeru" da je rat u Bosni i Hercegovini bio "rat između Srba, pošto su muslimani iz Bosne i Hercegovine – Srbi, koji su tokom turske vladavine prešli na islam".

"To je bio rat koji nismo željeli. Nije nam bilo u interesu da budemo neprijatelji. Naši sukobi uvijek su tragični po sve narode u BiH i od koristi samo za treću stranu. Da su muslimani u BiH imali drugo rukovodstvo početkom devedesetih godina, rat se mogao izbjeći", rekao je Karadžić novinaru katarske televizijske stanice Ragehu Omaaru.

On je objasnio da "nije prisustvovao suđenju, jer mu nije dato adekvatno vrijeme za pripremu".

"Ne želim da budem kao biljka izložena snijegu i kiši bez ikakve šanse za učešće. Ako bi tako nešto morao da učinim to bi bila sramota kako za mene tako i za tribunal", objasnio je Karadžić i dodao da se nada će imati fer suđenje.

Govoreći o svom životu tokom višegodišnjeg skrivanja i "dr. Draganu Dabiću", čiji je identitet preuzeo, Karadžić je naveo da "postoji izreka – ‘ko umire od straha suočava se sa višestrukom smrću’, tako da je on živio i nije umro".

Odgovarajući na pitanje koliko je kao ličnost zaista bio "doktor Dabić", Karadžić je odgovorio da "kao doktor Dabić nije činio ništa što ne bi radio Radovan Karadžić".

"Dok je Radovan Karadžić bio ljekar u naučnoj medicini, doktor Dabić je praktikovao tradicionalnu medicinu, koja je prisutna više hiljada godina. Vjerujem da su te dvije vrste medicine časne i da bi trebalo da budu integrisane. Nema razloga da se odustane od bogatog iskustva starih kultura. U tom smislu, doktor Dabić je bio Radovan Karadžić i obratno", objasnio je on.

Govoreći o sporazumu sa Richardom Holbrookeom, Karadžić je naveo da mu je "Holbruk, koji je radio u ime međunarodne zajednice, uključujući Vijeće sigurnosti UN, obećao da, ukoliko podnese ostavku na svoje funkcije predsjednika Republike Srpske i Srpske demokratske stranke, ne učestvuje u izborima i povuče se iz javnog života – neće biti krivično gonjen u Hagu".

"Ja sam svoje obećanje ispunio. Još čekam da to učini i Holbrooke", zaključio je Karadžić.

(SRNA)

 

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.