Redovan sastanak Glavnog odbora za izgradnju SO Krkici

Sinoc je u prostorijama organizacije Srcem do Mira u "Kuci Mira" odrzan redovan sastanak Glavnog odbor za izgradnju Spomen obiljezja za sve nevino stradale Kozarcane koji se planira graditi na Krkicima.

Zvanican izvjestaj sa ovoga sastanka mozete procitati na zvanicnoj webstranici SO Krkici na kojoj se, takodjer, nalazi i trenutna lista imena nasih ubijenih sugradjana a na kojoj se aktivno radi, kako bi bila sto potpunija i tacnija, a koja ce se biti ispisana na unutrasnjoj strani buduceg Spomen obiljezja.

Na stranici je objavljen i spisak dosadasnjih donatora a mole se oni, koji se slucajno ne nalaze na spisku a jedni su od donatora,  da se jave, kako bi se i ti eventualni propusti rijesili.

 

Na ovome sastanku usvojen je i financijski izvjestaj, sa kojim je obuhvacen period od samog pocetka ove inicijative, 2006. godine, zakljucno sa 31. januarom 2010. godine. Trenutno stanje na racunu, od tog datuma, iznosi 6547 KM.

Pored novcanih donacija, bilo je i drugih vidova pomoci ovome projektu, tako je Adnan Kljucanin ispred firme Norbos, preuzeo na sebe izradu reklamnog stuba, cija vrijednost iznosi po ponudi 1400 KM, takodjer je i firma Austronet sa nasim Enesom Kahrimanovicem, ucestvovala pomazuci u izradi reklamnog materijala, stampanju velikih banera i obezbjedjivanju zastitne mreze, tako da se Glavni odbor zeli zahvaliti i njima kao i nasim Vatrogascima, Islamskoj zajednici te svim nasim politickim strankama koji su na svoj nacin doprinijeli i pomogli ovaj projekat.

Predlozeno je i formiranje Nadzornog ekonomskog odbora koji bi radio na zahtijev Glavnog odbora ili grupe donatora (minimalno 30 potpisa) a koji bi napravio i konacnu financijsku reviziju. Predlozeno je nekoliko nasih uglednih Kozarcana sa kojima ce se obaviti razgovori oko njihovog pristanka da budu clanovi tog odbora. Odbor bi imao 3 ili 5 clanova a dvojica bi bili predstavnici dijaspore.

Izmedju ostalog, bilo je govora i o planiranoj dinamici izvodjenja radova, posto je vec bilo pitanja na tu temu, jer dosta nasih Kozarcana, mozda cekaju da dodju u Kozarac i direktno podrze izgradnju spomenika, a ne znaju da je planirano da se spomenik izgradi do 31. jula 2010. kada je planirano njegovo otkrivanje. (mozda bi ovo trebalo da bude odrednica za Dani Kozarca).

Ako uzmemo u obzir, da se gradnja Spomen obiljezja planira izvesti za 90 radnih dana, onda smo se vec primakli kriticnom datumu za pocetak izvodjenja radova, ako planiramo zavrsiti sve u roku.

Kako sama dinamika radova, koji ce se izvoditi u 3-4 faze, zavisi od raspolozivih novcanih sredstava, a za sam pocetak, odnosno prvu fazu radova, potrebno je oko 106 000 KM, od kojih smo trenutno uplatili 40 000 KM, jasno je da je ostalo isuvise malo vremena i da nam je prijeko potrebno iskupiti jos 60 000 KM, kako bi radovi krenuli na vrijeme, a sa kojim se nadamo da bi motivisali jos vise nasih sugradjana kako bi se prikljucili i odazvali u ovaj projekat i svojim novcanim donacijama poduprli njegovu izgradnju.

Sredstva se traze i na drugim stranama, kako od institucija tako i od nekih jacih poduzetnika, ali jos uvijek nema konkretnih rezultata a dogovoreno je da radovi ne pocinju dok se ne obezbjede sredstva i da se tako u fazama ide u realizaciju ovoga projekta.

Sto bi dalo kratki zakljucak, za prvu fazu sa kojima bi krenuli u izgradnju spomen obiljezja, potrebno nam je 110 000 KM, uplacen je avans od 40 000 KM i trenutno se raspolaze sa, kako sam na pocetku rekao 6547 KM, znaci fali nam nekih 60 000 KM i to, ponavljam, u kratkom roku, ako planiramo da 31. jula imamo otkrivanje Spomen obiljezja.

Uzurbano se radi i na odredjivanju i uvezivanju nasih ljudi sirom svijeta koji bi preuzeli na sebe odgovornost prikupljanja sredstava a koji bi bili imenovani u Ekonomsku komisiju od strane Glavnog odbora, ubrzo ce te informacije biti dostupne i za javnost.

Apeliram na sviju Vas, koji imate nijet da pomognete izgradnju Spomen obiljezja za nase sehide, da se odazovete novacnim prilozima, onoliko koliko ste kadri, i da sto prije prikupimo ta pocetna sredstva, kako bi na vrijeme krenuli sa pocetkom radova, a sto bi nam dalo novi vremenski prostor za pronalazenje daljnjih potrebnih sredstava.

Ovo je veci projekat i zahtijeva zalaganje sviju nas, a ja ne mogu da sumnjam da mi necemo izgraditi ovo Spomen obiljezje, koje ce biti nas buduci simbol, simbol novog Kozarca,  koji ce nas opominjati na nasu proslost ali isto tako objediniti u jedno, a mi to jesmo…

 

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.