Kozarac.ba

BANJALUKA, PRIJEDOR, ZENICA Više stotina kuća pod vodom

 

Više stotina kuća širom Bosne i Hercegovine našlo se pod vodom nakon izlijevanja rijeka koje je uzrokovalo naglo topljenje snijega.

U Prijedoru je proglašen prvi stepen pripravnosti zaštita od poplava, jer je poplavljeno oko 400 domaćinstava. Ugroženom stanovništvu u poplavljenim naseljima Tukovi, Gomjenica, Brezičani i Raškovac pripadnici Civilne zaštite neophodne životne namirnice, vodu i lijekove dopremaju čamcima.

“Ovo je praktično i najveća poplava koja nam se dogodila u posljednja tri mjeseca, jer je Sana dostigla i najviši vodostaj do sada”, kazao je juče Marko Pavić, načelnik Prijedora.

Almir Ališić, stanovnik Tukova, očajan je što se u posljednjih mjesec, i to u dva navrata, njegovo domaćinstvo našlo pod vodom.

 “Šteta je ogromna. I u prvoj poplavi nisam uspio sve da saniram, a voda je ponovo prodrla u moju kuću. Ovakvo stanje će potrajati, strahujemo od novog vala”, kazao je Ališić.

Pavić je apelovao na Vladu RS da pomogne u izgradnji nasipa koji bi trajno riješio pitanje poplava na području ove opštine.

“Da bi bi bilo izbjegnuto plavljenje naselja na lijevoj i desnoj obali Sane, za kompletnu zaštitu od poplava potrebno je uložiti oko 50 miliona maraka”, kazao je Pavić, koji je juče sa predstavnicima Civilne zaštite i Specijalne jedinice za spasavanje na vodi i pod vodom prijedorskih vatrogasaca posjetio poplavljena domaćinstva u naselju Tukovi i Gomjenica. Vanredna odbrana od poplava proglašena je na Uni, Sani, Spreči i Neretvi, saopšeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

U opštini Jezero nabujale rijeke Jošavka i Pliva poplavile su ambulantu, dvadesetak stambenih objekata i benzinsku pumpu.

“Vodostaj rijeke Jošavke i Plive je bio najveći u noći između subote na nedjelje, kada je voda ugozila odvijanje saobraćaja na putu M-5”, rekao je Slobodan Laketić, načelnik Jezera.

Desetak domaćinstava poplavljeno je u opštini Prnjavor, a prema riječima Milenka Milivojca, načelnika Štaba Civilne zaštite Prnjavor, sanitarne ekipe Doma zdravlja obavljale su dezinfekciju u poplavljenim objektima. Tokom akcije pružanja pomoći ugroženom stanovništvu, u Prnjavoru je s puta sletjelo vatrogasno vozilo, ali nije bilo povrijeđenih.

Mještani naselja oko donjeg toka Vrbasa strahuju od ispuštanja veće količine vode iz akumulacionog jezera Bočac, što bi dovelo do poplava većih razmjera na području Srpca, rekli su u Odsjeku za Civilnu zaštitu ove opštine.

Rječica Ina poplavila je naselje Mali Sitneši i blokirala četiri domaćinstva.

“Ova rječica poplavila je Vrbasku ulicu u centru Srpca, tako da vlasnici dvadesetak kuća ne mogu koristiti automobile i jedino se mogu kretati u dubokim čizmama”, rekao je Borivoje Vrsajković, šef Odsjeka Civilne zaštite opštine Srbac.

 Kiša koja posljednjih nekoliko dana neprekidno pada u Hercegovini ponovo je od opštine Trebinje odsjekla sela Orašje i Cavaš u Popovom polju i zaprijetila plavljenju kuća koje se nalaze uz obalu Trebišnjice.

Na području Zeničko-dobojskog kantona poplavljeno je više saobraćajnica, a u samom gradu Zenici za saobraćaj je zatvoreno nekoliko podvožnjaka.

Na području opštine Maglaj zatvoren je regionalni put prema Zavidovićima sa desne strane obale rijeke Bosne, pa se saobraćaj odvija zaobilaznicom.

Rijeka Ukrina poplavila je gazelu u Derventi, zbog čega se saobraćaj sa ove frekventne raskrsnice na magistralnom putu Derventa – Banjaluka preusmjerava na druge pravce. Poplavljeno je i oko kilometar puta koji vodi iz grada prema naselju Jasikovaca i dijelu industrijske zone.

Na području bijeljinske opštine, u vikend naselju Amajlije, rijeka Drina se juče ujutru djelimično izlila.

“U večernjim časovima očekujemo iz Bajine Bašte i Zvornika protok rijeke Drine 1.600 metara kubnih u sekundi, što će prouzrokovati plavljenje oko 200 vikend kuća u Amajlijama. Vlasnike smo blagovremeno upozorili”, istakao je Drago Ristić, šef Odsjeka Civilne zaštite.

Otapanje snijega i obilnija kiša u Tuzlanskom kantonu uzrokovali su porast vodostaja i poplave poljoprivrednog zemljišta. Stambeni objekti za sada nisu ugroženi, saopštio je Željko Mijatović iz kantonalnog štaba Civilne zaštite. Izlijevanje rijeke Spreče najviše štete je nanijelo u opštini Živinice, gdje su poplavljeni oko 130 hektara poljoprivrednog zemljišta u Suhoj i Šerićima te regionalni put Živinice – Kalesija.

Na području opštine Bileća došlo je do prodiranja podzemnih kraških voda koje su potopile Bilećko polje, stvarajući štete na poljoprivrednim površinama i farmama. Među poplavljenim je i firma “Denda komerc”, u kojoj je stradalo osam prasica, dok su preostale svinje na vrijeme evakuisane.

U Hidrometeorološkom zavodu FBiH kazali su da u narednom periodu neće biti značajnijih padavina, tako da bi trebalo doći do blagog opadanja vodostaja rijeka.

(Nezavisne)

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.