BANJALUKA, PRIJEDOR, ZENICA Više stotina kuća pod vodom

 

Više stotina kuća širom Bosne i Hercegovine našlo se pod vodom nakon izlijevanja rijeka koje je uzrokovalo naglo topljenje snijega.

U Prijedoru je proglašen prvi stepen pripravnosti zaštita od poplava, jer je poplavljeno oko 400 domaćinstava. Ugroženom stanovništvu u poplavljenim naseljima Tukovi, Gomjenica, Brezičani i Raškovac pripadnici Civilne zaštite neophodne životne namirnice, vodu i lijekove dopremaju čamcima.

“Ovo je praktično i najveća poplava koja nam se dogodila u posljednja tri mjeseca, jer je Sana dostigla i najviši vodostaj do sada”, kazao je juče Marko Pavić, načelnik Prijedora.

Almir Ališić, stanovnik Tukova, očajan je što se u posljednjih mjesec, i to u dva navrata, njegovo domaćinstvo našlo pod vodom.

 “Šteta je ogromna. I u prvoj poplavi nisam uspio sve da saniram, a voda je ponovo prodrla u moju kuću. Ovakvo stanje će potrajati, strahujemo od novog vala”, kazao je Ališić.

Pavić je apelovao na Vladu RS da pomogne u izgradnji nasipa koji bi trajno riješio pitanje poplava na području ove opštine.

“Da bi bi bilo izbjegnuto plavljenje naselja na lijevoj i desnoj obali Sane, za kompletnu zaštitu od poplava potrebno je uložiti oko 50 miliona maraka”, kazao je Pavić, koji je juče sa predstavnicima Civilne zaštite i Specijalne jedinice za spasavanje na vodi i pod vodom prijedorskih vatrogasaca posjetio poplavljena domaćinstva u naselju Tukovi i Gomjenica. Vanredna odbrana od poplava proglašena je na Uni, Sani, Spreči i Neretvi, saopšeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

U opštini Jezero nabujale rijeke Jošavka i Pliva poplavile su ambulantu, dvadesetak stambenih objekata i benzinsku pumpu.

“Vodostaj rijeke Jošavke i Plive je bio najveći u noći između subote na nedjelje, kada je voda ugozila odvijanje saobraćaja na putu M-5”, rekao je Slobodan Laketić, načelnik Jezera.

Desetak domaćinstava poplavljeno je u opštini Prnjavor, a prema riječima Milenka Milivojca, načelnika Štaba Civilne zaštite Prnjavor, sanitarne ekipe Doma zdravlja obavljale su dezinfekciju u poplavljenim objektima. Tokom akcije pružanja pomoći ugroženom stanovništvu, u Prnjavoru je s puta sletjelo vatrogasno vozilo, ali nije bilo povrijeđenih.

Mještani naselja oko donjeg toka Vrbasa strahuju od ispuštanja veće količine vode iz akumulacionog jezera Bočac, što bi dovelo do poplava većih razmjera na području Srpca, rekli su u Odsjeku za Civilnu zaštitu ove opštine.

Rječica Ina poplavila je naselje Mali Sitneši i blokirala četiri domaćinstva.

“Ova rječica poplavila je Vrbasku ulicu u centru Srpca, tako da vlasnici dvadesetak kuća ne mogu koristiti automobile i jedino se mogu kretati u dubokim čizmama”, rekao je Borivoje Vrsajković, šef Odsjeka Civilne zaštite opštine Srbac.

 Kiša koja posljednjih nekoliko dana neprekidno pada u Hercegovini ponovo je od opštine Trebinje odsjekla sela Orašje i Cavaš u Popovom polju i zaprijetila plavljenju kuća koje se nalaze uz obalu Trebišnjice.

Na području Zeničko-dobojskog kantona poplavljeno je više saobraćajnica, a u samom gradu Zenici za saobraćaj je zatvoreno nekoliko podvožnjaka.

Na području opštine Maglaj zatvoren je regionalni put prema Zavidovićima sa desne strane obale rijeke Bosne, pa se saobraćaj odvija zaobilaznicom.

Rijeka Ukrina poplavila je gazelu u Derventi, zbog čega se saobraćaj sa ove frekventne raskrsnice na magistralnom putu Derventa – Banjaluka preusmjerava na druge pravce. Poplavljeno je i oko kilometar puta koji vodi iz grada prema naselju Jasikovaca i dijelu industrijske zone.

Na području bijeljinske opštine, u vikend naselju Amajlije, rijeka Drina se juče ujutru djelimično izlila.

“U večernjim časovima očekujemo iz Bajine Bašte i Zvornika protok rijeke Drine 1.600 metara kubnih u sekundi, što će prouzrokovati plavljenje oko 200 vikend kuća u Amajlijama. Vlasnike smo blagovremeno upozorili”, istakao je Drago Ristić, šef Odsjeka Civilne zaštite.

Otapanje snijega i obilnija kiša u Tuzlanskom kantonu uzrokovali su porast vodostaja i poplave poljoprivrednog zemljišta. Stambeni objekti za sada nisu ugroženi, saopštio je Željko Mijatović iz kantonalnog štaba Civilne zaštite. Izlijevanje rijeke Spreče najviše štete je nanijelo u opštini Živinice, gdje su poplavljeni oko 130 hektara poljoprivrednog zemljišta u Suhoj i Šerićima te regionalni put Živinice – Kalesija.

Na području opštine Bileća došlo je do prodiranja podzemnih kraških voda koje su potopile Bilećko polje, stvarajući štete na poljoprivrednim površinama i farmama. Među poplavljenim je i firma “Denda komerc”, u kojoj je stradalo osam prasica, dok su preostale svinje na vrijeme evakuisane.

U Hidrometeorološkom zavodu FBiH kazali su da u narednom periodu neće biti značajnijih padavina, tako da bi trebalo doći do blagog opadanja vodostaja rijeka.

(Nezavisne)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.