Rakić-Vodinelić: Debata nepotrebna, genocid je genocid

 

Skupštinska deklaracija o Srebrenici mora sadržavati osudu genocida i zbog toga je u Srbiji nepotrebna debata o tome da li taj dokument treba da sadrži osudu ratnog zločina ili genocida, istaknuto je danas na tribini u Beogradu.

Na tribini u Centru za kulturnu dekontaminaciju pravnik Vesna Rakić-Vodinelić ocijenila je da se društvena debata u Srbiji nepotrebno fokusirala na to da li bi buduća deklarcija trebalo da sadrži osudu ratnog zločina ili genocida.

– Ja sam pravnica i za mene nema nikakve sumnje da bi ta deklaracija morala da sadrži osudu genocida. Svaki pravnik će vam reći da ako je određeni zločin kvalifikovan kao određeno krivično djelo, koje je međunarodno krivično djelo, onda tu nema mnogo debate – kazala je V. Rakić – Vodinelić.

Ona je podsjetila da se u izreci presude Međunarodnog suda pravde navodi da je Srbija odgovorna za “nesprečavanje zločina genocida jer nije preduzela mjere da se zločin genocida ne dogodi”, “zato što nije preuzela akte za kažnjavanje ratnih zločina” i nije izručila Ratka Mladića Tribunalu u Hagu.

Vesna Rakić-Vodinelić je navela da Srbija ima etičku i socijalnu, kao i obavezu prema budućim generacijama da donese deklaraciju o Srebrenici.

Koordinator programa za Srbiju holandske organizacije Impunity Watch Marijana Toma kazala je da je utvrđivanje Dana sjećanja o Srebrenici i institucionalno priznanje odgovornosti za zločine jedan vid reparacije žrtvama.

Ona je kazala da je “obaveza” Srbije da žrtvama Srebrenice prizna status žrtve.

– Srbija ima obavezu da prizna istinu i prizna odgovornost i status žrtvama, a ne da kvalifikuje delo…Na srbijanskom parlamentu ne leži ni mogućnost ni moć da kvalifikuje ovo djelo i da određuje da li je to zločin protiv čovječnosti, strašna tragedija ili genocid – navela je M. Toma.

Tribinu o potrebi donošenja skupštinske rezolucije kojom bi se osudio ratni zločin u Srebrenici 1995. godine organizovali su mladi Liberalno demokratske partije.

Na tribini su učestvovali predstavnici Socijaldemokratske omladine, omladine DS, LDP, G17 i Socijalističke omladine Beograda, kao i više nevladinih organizacija.

(Avaz)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.