Tužilaštvo BiH otvorilo istragu protiv Zlatka Lagumdžije i drugih

Protiv više osoba, među kojima su i osobe iz vrha SDP-a BiH, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine otvorilo je istragu zbog pokušaja uzimanja mita. Riječ je o, kako “FTV” neslužbeno saznaje, Zlatku Lagumdžiji, predsjedniku SDP-a BiH, Damiru Hadžiću, potpredsjedniku SDP-a i načelniku Opštine Novi Grad, i Huseinu Hasiboviću, direktoru građevinske firme “Butmir”.

Odranije je poznato da je Federalna uprava policije podnijela krivičnu prijavu protiv načelnika Opštine Novi Grad i potpredsjednika SDP-a Damira Hadžića i Huseina Hasibovića, direktora građevinske firme “Butmir”.

 

Sumnjiče se da su od Nihada Imamovića tražili mito od 2,2 miliona KM. Zauzvrat bi u korist Imamovića osigurali da Gradsko vijeće Sarajeva usvoji odluku o regulacijskom planu kojom bi bio omogućen nastavak gradnje poslovno-stambenog centra na lokalitetu Alipašin Most.

U izvještaju Federalne uprave policije stoji kako postoji osnov sumnje da je Hadžić, nakon što investitori nisu dali traženi novac, prekoračio granice službenih ovlasti i utjecao na neusvajanje izmjena Regulacijskoga plana. Time je, zaustavljajući investicije vrijedne oko 350 miliona KM, oštetio opštinski budžet za neutvrđen iznos.

Tužilaštvo BiH je od Federalne uprave policije zatražilo provjeru i u vezi s navodima o ostavštini Adila Zulfikarpašića, gdje se, kako “FTV” neslužbeno doznaje, radi o istim osobama. Naime, provjeru su potaknuli medijski napisi o indicijama o nestanku više desetina miliona eura vrijedne ostavštine Adila Zulfikarpašića, koju je on namijenio svojoj zadužbini – Bošnjačkom institutu. Za provedbu svega što je Zulfikarpašić ostavio testamentom zadužen je Savjet protektora Bošnjačkog instituta. Slučajno ili ne, u tom su savjetu, među ostalima, Zlatko Lagumdžija i Zulfikarpašićev bliski rođak – spomenuti graditelj Husein Hasibović. A u Senat tog Instituta prošle jeseni imenovan je, među ostalim, Damir Hadžić.

Povodom informacija o pokretanju istrage protiv čelnika SDP-a, stiglo je saopštenje ove stranke u kojem se između ostalog kaže: “Javnosti je poznato da su čelni ljudi SDP-a više puta pozivali nadležne da ispitaju porijeklo njihove imovine. Mi u SDP-u u potpunosti stojimo na raspolaganju svim institucijama koje rade na zaštiti pravnog poretka i očekujemo njihov potpuno profesionalni nastup, a ne da budu manipulisani od strane kriminalaca. Već smo navikli da budemo predmet montiranih procesa zbog kojih se na kraju stide oni koji su ih režirali. Zato smo i ovaj put potpuno uvjereni da će i u ovom slučaju, kao i kod afere državni udar, SDP izaći čvršći, jači, neokaljana ugleda”.

(ftv)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.