Kosovo slavi drugu godišnjicu nezavisnosti

 

Na Kosovu je u srijedu nizom priredbi u Prištini i drugim gradovima obilježena druga godišnjica nezavisnosti.

Kosovo je proglasilo nezavisnost 17. februara 2008.

Kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu izjavio je u srijedu na svečanoj sjednici parlamenta kako je tokom dvije godine postojanja kao nezavisna država Kosovo uspjelo dokazati svijetu da je nezavisnost donijela više mira i stabilnosti u regiji.

Kosovo se dobrosusjedskom suradnjom pokazalo ne samo kao značajan čimbenik mira, već je poslužilo i kao katalizator dobrih odnosa zemalja u okružju, ustvrdio je Sejdiu.

– Na sreću, naša politika dobrosusjedskih odnosa naišla je na puno razumijevanje susjednih zemalja i sada imamo izvrsne odnose s Albanijom, Makedonijom i Crnom Gorom, kao i zemljama u susjedstvu – Hrvatskom, Slovenijom i Bugarskom. Iako još uvijek nemamo službeno grčko priznanje nezavisnosti Kosova, mi i s tom zemljom imamo intenzivnu suradnju, rekao je kosovski predsjednik.

Ocijenio je da jedini problem u odnosima sa susjedima ostaje Srbija koja, kako je rekao, nastavlja svoju agresivnu politiku protiv Kosova.

Sejdiu je podsjetio da je Kosovo do sada priznalo 65 zemalja iz svih dijelova svijeta, da je nova država otvorila 21 ambasadu, deset konzularnih misija i započela izgradnju solidne diplomatske službe.

Ocijenio je “iznimno uspješnim” predstavljanje argumenata pred Međunarodnim sudom pravde u sporu sa Srbijom zbog proglašenja nezavisnosti, te je izrazio očekivanje da nakon savjetodavnog mišljenja suda očekuje novi val međunarodnih priznanja Kosova.

Predsjednik kosovskog parlamenta Jakup Krasniqi ocijenio je da je neovinost nepovratan proces i realnost koju treba prihvatiti. Prema Krasniqijevim riječima, sada je potreban privredni razvoj i jačanje vladavine prava.

Građani Kosova trebaju biti ponosni zbog nezavisnosti i uspjeha, nezavisno o tome žive li na Kosovu ili u dijaspori, rekao je predsjednik kosovske vlade Hashim Thaqi.

– Kosovski narod tvorac je države Kosovo, izjavio je Thaqi.

Na svečanoj sjednici kosovskog parlamenta nazočili su mnogobrojni uzvanici s Kosova i iz inozemstva.

U povodu druge obljetnice nezavisnosti, kosovska je vlada pokrenula u inozemstvu kampanju u kojoj se uz pomoć video spotova nastoji ojačati ugled Kosova u svijetu.

S druge strane, Srbija je i u povodu ove obljetnice poslala poruku da se neće pomiriti s kosovskom nezavisnošću.

– Svima je jasno da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova, izjavio je za srpske lokalne elektronske medije na Kosovu državni sekretar u srbijanskom ministarstvu za Kosovo Oliver Ivanović.

– Srbija će učiniti sve što je u njezinoj moći da političkim i pravnim sredstvima očuva svoj teritorijalni integritet, to jest da sačuva Kosovo u sastavu Srbije, poručio je Ivanović.

Srbija, dodao je Ivanović, neće dopustiti da se kosovski Albanci u međunarodnim institucijama predstavljaju kao predstavnici nezavisne države.

– Oni mogu imati svoje međunarodno predstavništvo isključivo u sastavu misije UNMIK-a i mi nećemo dopustiti da to bude drugačije. To će biti ne samo naš politički smjer djelovanja, nego je to i obveza prema srbijanskom ustavu i međunarodnom pravu, ustvrdio je Ivanović.

Takve poruke iz Srbije nisu pomutile slavlje na Kosovu, ali privredne i loše socijalne prilike bacaju sjenu na svečano raspoloženje u mladoj državi.

Nezavisnost kosovskim građanima nije donijela i socijalnu sigurnost. Bruto nacionalni dohodak po glavi stanovnika iznosi samo 1760 eura, a nema jasnih planova za razvoj privrede ni za otvaranje novih radnih mjesta.

Nezaposlenost na Kosovu iznosi blizu 50 posto, a gotovo 40 posto stanovnika Kosova živi u siromaštvu.

Kosovo nije samo najmlađa europska država, nego i država s najmlađim stanovništvom, u kojoj svake godine oko 30 hiljada građana sa završenom školom kreće u neizvjesnu potragu za poslom.

Hillary Clinton čestitala Kosovu dvije godine nezavisnosti

Američka državna tajnica Hillary Clinton uputila je u srijedu stanovnicima Kosova i kosovskim vlastima čestitku povodom proslave dvije godine nezavisnosti, navodeći kako je Kosovo za dvije godine postiglo napredak i da je posvećeno stabilnosti Balkana.

– Čestitam vladi Kosova na ustrajnim naporima u izgradnji sigurne i napredne budućnosti za sve građane Kosova. Sjedinjene Države su i dalje odan partner kosovskog naroda i vlade, posvećene jačanju kosovskih institucija i daljnjem razvoju demokratske i multietničke države koja može ispuniti svoje euroatlantske težnje, navodi se u čestitki Hillary Clinton.

U čestitki, u ime predsjednika SAD-a Baracka Obame i američkog naroda, američka državna tajnica je naglasila da napredak koji je Kosovo postiglo u prethodne dvije godine ukazuje na njegovu posvećenost odgovornom članstvu u zajednici država i stabilnosti u regiji Balkana.

Ona je istaknula kako je “ovo prilika da se proslavi razvoj Kosova kao otvorene, unitarne i pluralističke republike i njegovo zalaganje u ispunjavanju obećanja da će uspostaviti demokratiju za čitav svoj narod”, naveo je State Department.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.