BiH ispunila sve uslove za ukidanje viznog režima sa EU

Šef pregovaračkog tima za liberalizaciju viznog režima Samir Rizvo izjavio je da je BiH ispunila sve političke i tehničke uslove za ukidanje viznog režima, ali i naglasio da je neophodno da se sa ovom ocjenom saglase i eksperti Evropske komisije.

“Јoš nam je preostalo da imenujemo čelnike Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i ta procedura je u toku. Očekujem da će ona biti završena prije nego što eksperti daju konačnu ocjenu o ispunjenosti uslova”, izjavio je Rizvo za “Srnu”.

 

On je potvrdio da Ekspertski tim za pitanje javnog reda i sigurnosti Evropske komisije od juče u Sarajevu kontroliše da li je BiH ispunila zadatke iz oblasti borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, te saradnje između sigurnosnih agencija.

Rizvo je istakao da će se oni interesovati i za uspostavljanje Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije.

“Naš zadatak bio je i usvajanje Zakona o borbi protiv korupcije, a ne njeno formiranje, što je korak dalje od zadanog, koji smo već napravili”, objasnio je Rizvo.

Prema očekivanjima, eksperti bi trebali u martu da predaju ocjenu Evropskoj komisiji, koja bi krajem marta ili početkom aprila dala preporuku za ukidanje viza.

Na osnovu te preporuke Vijeće EU donosi konačnu odluku, koju treba potvrditi Parlament EU.

“Teoretski je izvodljivo da se ova procedura okonča i da BiH dobije bezvizni režim 1. jula”, izjavio je Rizvo.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.