Nema ukidanja OHR-a do oktobra

 

Vijeće za implementaciju mira u BiH (PIC) vjerovatno do oktobra ove godine neće moći preporučiti ukidanje OHR-a, kazao je juče u Sarajevu Valentin Incko, visoki predstavnik međunarodne zajednice i specijalni predstavnik Evropske unije za BiH.

Istakao je da će zadržavanje OHR-a odgoditi put Bosne i Hercegovine ka EU, ali i ocijenio da su za to odgovorne bh. vlasti, koje u protekle četiri godine nisu napravile gotovo nikakav napredak u reformama koje jačaju državu.

“U prošloj godini i početkom ove godine nije osiguran skoro nikakav napredak u provedbi pet uslova i dva cilja za tranziciju Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice u Ured specijalnog predstavnika EU za BiH”, kazao je Incko govoreći na početku dvodnevnih interparlamentarnih susreta BiH – EU.

Istakao je da domaće vlasti nisu uspjele čak ni napraviti inventuru državne imovine, a nema ni dogovora o podjeli državne i vojne imovine. “Imamo i Zakon o referendumu u RS, koji sam po sebi nije sporan, ali ako se bude išlo u pravcu referenduma o Dejtonu ili nadležnostima države, onda ćemo imati dodatne tenzije u zemlji”, upozorio je Incko.

Ocijenio je da EU mora ostati snažno posvećena BiH jer je moguće pogoršanje političke i sigurnosne situacije u zemlji ako i u narednim mjesecima ne bude napretka.

“Ustavna reforma je ključna za stabilnost zemlje. Imamo presudu Evropskog suda za ljudska prava koja se mora provesti. Svjesni smo da izbori koji dolaze nisu najbolja prilika za reforme u ovoj zemlji, ali to ne smije biti izgovor”, poručio je Incko.

Obraćajući se učesnicima međuparlamentarnih susreta BiH i EU, šef Delegacije EK u BiH Dimitris Kurkulas rekao je da ustavna reforma mora biti prioritet, posebice u dijelu koji se odnosi na provedbu presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu koji nalaže brisanje diskriminirajućih odredbi iz Ustava BiH.

“Znamo da su se i EU i BiH u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju obavezale na obostrano poštovanje ljudskih prava. U tom kontekstu se nadamo da će presuda čim prije biti provedena”, kazao je Kurkulas u obraćanju članovima parlamenta BiH i Evropskog parlamenta.

I Kurkulas je upozorio da bez tranzicije OHR-a nije moguće napraviti dalji napredak ka članstvu u EU. Naglasio je i da BiH treba uraditi popis stanovništva naredne godine te da EU očekuje da anketni listić sadrži obavezujuće stavke iz evropskih direktiva, a da se vlasti mogu dogovoriti da ostala pitanja uvrste kao opciona.

“Zabrinuti smo i zbog neispunjavanja uslova za drugu tranšu stendbaj aranžmana s MMF-om jer to zaustavlja i naših 100 miliona eura pomoći”, rekao je Kurkulas.

Alehandro Alvargonzales San Martin, ambasador Španije u BiH, govoreći u ime zemlje predsjedavajuće EU, kazao je da je ključni problem u BiH nezavršen proces pomirenja koji rezultira blokadama.

“Dejton nije uspostavio državu nego način življenja, u kojem svaki narod može zaustaviti sve odluke. Zagovaramo ustavne promjene kako bi se osiguralo da Vlada može odgovoriti svojim zadacima. Moramo izaći iz ovog začaranog kruga i krenuti ka EU, što je želja mladih ljudi ove zemlje”, poručio je San Martin.

Nevenka Savić, direktorica Direkcije za evropske integracije BiH, podsjetila je da je BiH usvojila ustavni amandman o statusu distrikta Brčko i ukinula entitetske ombudsmane.

“Činjenica je da se Privremeni sporazum sa EU dobro provodi, ali i da od 222 aktivnosti iz Evropskog partnerstva nije provedeno njih 134”, istakla je Savićeva.

Evropski i parlamentarci BiH tokom dvodnevnih interparlamentarnih susreta koji su počeli jučer u Sarajevu razgovarat će, osim o evropskom putu zemlje, i o ustavnim promjenama, liberalizaciji viznog režima, popisu i ostalim aktuelnim pitanjima.

(Nezavisne)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.