Čavić: “SNSD je napravio najobičniji cirkus od referenduma”

Predsjednik Demokratske partije Dragan Čavić ocijenio je danas da je priča o referendumu u RS-u “najobičniji SNSD-ov cirkus”, koji im ove godine treba kako bi se, naveo je pažnja građana RS-a potpuno preusmjerila sa nezaposlenosti koja raste, otpuštenih radnika, smanjenih budžetskih prihoda, nerealiziranih investicionih projekata i brojnih drugih problema“.

“Ta priča SNSD-a o referendumu, za koji smatramo i da neće biti održan, ustvari je izlazna opcija te stranke koja je priču o suštini pretvorila u priču o formi“, kazao je Čavić na pres-konferenciji u Banjoj Luci.

 

Naveo je i da treba promijeniti ime tog zakona u “zakon o anketama i građanskim inicijativama, jer po svom sadržaju predstavlja formu u kojoj referendum ne proizvodi nikakvu obavezu po zakonodavnu vlast bez obzira na broj glasava podrške na neko referendumsko pitanje“.
 
Time je, kaže, Čavić, karakter referenduma potpuno izmjenjen, čak i u odnosu na još aktuelni zakon iz 1993. godine, koji je razdvojio oblike referenduma na obavezujuće i informativne.
 
Ukazao je i da od skupštinske većine usvojeni Zakon o referendumu i građanskoj inicijativi ima nekoliko antiustavnih odredbi, odnosno dva člana su suprotna Ustavu.
 
“Interesatno je da je Vlada RS-a predložila takav zakon, a skupštinski Zakonodavni odbor ga je pustio u proceduru, a tek nakon amandama SNSD-a konstatirano je da to nije u skladu sa Ustavom. To samo po sebi govori da je pristup tom zakonu bio improvizatorski”, rekao je predsjednik DP-a.

(fena)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.