EU šokirana percepcijom Mladića kao narodnog heroja

Izvjestilac Evropskog parlamenta Jelko Kacin rekao je da Evropska unija (EU) trenutno nema pozitivan odgovor na zahtjev Srbije za kandidaturu za članstvo u Uniji i ponovio da uslov ostaje saradnja s Haškim tribunalom.

U očekivanju novog izvještaja glavnog haškog tužioca, koji bi sredinom godine mogao da dovede do početka ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Srbijom, Kacin je naveo da glavni haški tužilac Serge Brammertz posebno ističe nedovoljnu javnu podršku u Srbiji izručenju Mladića, kao i da EU “još uvijek šokira percepcija Mladića kao narodnog heroja”.

 

“Upravo je proboj koji bi omogućio da se Srbija “suoči sa svojom prošlošću, kako bi bila spremna za svoju budućnost”, sada izazov za srpske političare, rekao je Kacin.

“Sve dok bude imala svoje nacionalne junake u 90-im godinama, oličene u liku i djelu Ratka Mladića, Srbija ne može da odgovori na očekivanja EU i ne može da se približi EU”, dodao je on.

Kacin je kritikovao šefa srpske diplomatije Vuka Jeremića zbog izjave da je u procesu evropske integracije Srbije “lopta prebačena u dvorište EU”, poručivši mu da se “ne radi o fudbalu, već o budućnosti Srbije”.

“Ne ulazi EU u Srbiju, već se Srbija priključuje EU. Sve dok gospodin ministar bude mislio da je njegov zadatak da komentariše fudbalsku utakmicu”, neće biti ministar vanjskih poslova na zadatku i nivou približavanja Srbije EU, istakao je Kacin.

 

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.