Gdje su nestale milijarde?

Istražna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za utvrđivanje trošenja donatorskih sredstava odlučila je da uputi upitnik donatorima i korisnicima donacija koje su stizale u Bosnu i Hercegovinu.

Predsjedavajući Istražne komisije Sefer Halilović je kazao novinarima da će se krenuti s anketama kako sa fizičkim tako pravnim osobama, pojedincima, humanitarnim organizacijama, ambasadama…

 

“To je nekoliko hiljada adresa na koje ćemo poslati. U anketnom listiću će biti pitanje za donatore koliko i kakve su donacije dali BiH, ko je primalac, a primaoce pitamo na koji način su ih potrošili.

Mislim da ovdje nema nešto komplikovano ako je neko pošteno radio. Kome ste dali donaciju, ko je primalaci i koja je bila svrha donacije, odnosno onaj ko je primio donaciju na koji ste način potrošili.

Za one koji su korektno radili mislim da ćemo brzo doći do informacija. Oni koji ne budu sarađivali, koji budu pravili opstrukcije, oni će biti predmetom naše prijave tužilaštvima i SIPA-i i neka dalje s njima rade“, kazao je Halilović.

Dodao je da će pozvati i građane, sve pravne i fizičke osobe u BiH koje imaju bilo kakve informacije o dodjeli i trošenju donatorskih sredstava da ih dostave komisiji.

Sada ćemo, kazao je Halilović, ubrzano prikupljati informacije tokom narednih mjesec-dva, a nakon toga ćemo analizirati i raditi dalje na utvrđivanju načina kako su trošene donacije.

Napomenuo je da će koristiti bazu podataka i prethodne istražne komisije i svih onih koji su im dostupni.

Predsjedavajući Istražne komisije za utvrđivanje trošenja donatorskih sredstava iz prethodnog saziva Parlamenta BiH Tihomir Gligorić informirao je članove Istražne komisije o iskustvima u radu ovog tijela, problemima s kojima su se susretali i informacijama do kojih su došli.

Gligorić je istaknuo da ako ne bude iskrene političke volje da se u institucijama sistema na sistemski način riješi ovo pitanje vjerovatno će ostat sakriveno od očiju javnosti i građana BiH koliko je donacija ušlo u BiH i kako su potrošene.

 

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.