Zbog zločina u Prijedoru smijeniti načelnika Pavića

Bosanski akademski krug i Bošnjački akademski forum u saradnji sa Bosansko-američkim Institutom i obrazovnim centrom za istraživanje genocida i kanadskim Institutom za istraživanje zločina genocida traži uklanjanje Marka Pavića sa svih političkih, privrednih i drugih pozicija u Opštini Prijedor i pokretanje odgovornosti za planiranje, pripremanje i izvršenje zločina protiv mira, zločina genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, uglavnom nad Bošnjacima u periodu od 1992. godine do 1995. godine.

Također, zahtijeva se pokretanje istrage protiv Pavića zbog navodnog učešća u različitim oblicima privrednog kriminala.

 

“Imajući u vidu blizinu granice sa Republikom Hrvatskom prijedorska regija je bila veoma bitna za kreatore zločina agresije i genocida. Obavještajno – bezbjedonosni lobi i službe iz Srbije imale su veliku ulogu oko pripremanja i organizovanja ovih zločina.

Kompletna struktura subjekata koji su planirali, vodili i izvršavali zločine u Prijedoru je bila pod kontrolom Marka Pavića, koji je tako bio glavni kreator i kontrolor najtežeg zločina protiv čovjeka i civilizacije u Prijedoru poslije Drugog svjetskog rata – zločina genocida.

Operacija zločina genocida u Prijedoru je dio poznatih planova ‘RAM 1’ i ‘RAM 2’, koju je kreirao vojno-politički vrh iz Beograda. Tako kompleksan zločinački zahvat koordinirali su i vodili najsposobniji operativci državne i vojne bezbjednosti.

Operacije su trajale od aprila do septembra 1992 godine, a radilo se o drastičnim mjerama, koje su uključivale torturu, likvidacije, zatvaranje, formiranja koncentracionih logora smrti, masovne likvidacije, silovanja i druga zvjerstva.

Ove operacije je kordinirao i vodio tim na čelu sa Markom Pavićem. Krizni štab je formalno vodio operacije, ali je u suštini glavni šef bio Marko Pavić, koji je koordinirao mnogobrojne pripadnike rezervnog i operativnog sastava državne i vojne bezbjednosti, a preko njih paravojne grupe i pripadnike policije, koja je objektivno bila glavni izvršilac etničkog čišćenja i zločina genocida.”, navodi se u pismu Bosanskog akademskog kruga koje je upućeno medijima, Predsjedništvu BiH, te nadležnim institucijama.

Oni zahtijevaju hitnu smjenu Pavića, te navode kako je Pavić bio najznačajniji i najbitniji kadar državno bezbjednosne i vojne obavještajne službe bio glavni kordinator svih aktivnosti na kreiranju, planiranju i izvršenju zločina genocida i svih drugih oblika torture u Prijedoru.

Budžet opštine Prijedor pod patronatom Marka Pavića uz svoju osnovnu funkciju, imao je i funkciju značajnog servisiranja potreba političke partije, Demokratskog narodnog saveza Republike Srpske.

Posebno je značajno da je funkcionisanje ove partije bilo oslonjeno i na Ministarstvo saobraćaja, odnosno na preduzeća koja pokriva ovo Ministarstvo, na čelu kojeg je bio Marko Pavić, navode bh. organizacije i institucije iz SAD-a i Kanade.

(Sarajevo-x)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.